URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2011, 16:37

Un orădean a donat 400 milioane de lei vechi Direcţiei de Asistenţă Socială

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC), Szarka Arpad, a prezentat bilanţul instituţiei pe 2010.

Managerul a declarat că anul trecut DGASPC s-a concentrat atât pe activităţile educaţionale ale copiilor instituţionalizaţi, cât şi pe dezvoltarea activităţii instituţiei. Astfel, s-au înfiinţat centre sociale noi, precum Căminul pentru persoane vârstnice Băiţa şi o locuinţă protejată în Săcueni, şi s-a reuşit finalizarea lucrărilor la Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii. Alte trei centre de plasament au fost reorganizate, în vederea eficientizării. O altă reuşită a fost faptul că angajaţii Direcţiei au reuşit să plaseze copii din aceeaşi familie în aceleaşi centre, să nu îi despartă.

Au crescut adopţiile

Un punct pozitiv, a arătat Szarka, a fost faptul că anul trecut s-a înregistrat o creştere cu 13% a numărului adopţiilor şi o creştere de 38% în ce priveşte numărul familiilor atestate în vederea adopţiei. Astfel, dacă în 2009 numărul adopţiilor a fost de 175, în 2010 s-au înregistrat 201. Totodată, numărul familiilor atestate în vederea adopţiei în anul 2009 a fost 28, iar în anul 2010 - 45.

În schimb, a scăzut numărul beneficiarilor serviciilor Direcţiei, cu 3% (au fost 1798 în 2010 şi 1849 în 2009). La fel, a scăzut cu 7% şi numărul copiilor părăsiţi în spitale. Dacă în urmă cu doi ani au fost părăsiţi 101 copii, în 2010 numărul acestora a fost de 94. "Numărul de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului a rămas cam la fel anul trecut, înregistrându-se o creştere de 0,4%", a precizat Szarka. În anul 2009 au fost 247, iar în anul 2010 cu unul mai mult.

Probleme bugetare

Managerul a punctat şi câteva dintre dificultăţile cu care s-a confruntat instituţia în anul ce-a trecut. Reducerea cheltuielilor materiale, dar şi a salariilor bugetarilor cu 25% sau a cotei de combustibil au fost câteva. "Am avut foarte multe probleme în primul rând datorită caracterului nestimulativ din instituţie. Suntem în imposibilitatea de a organiza noi concursuri pe posturi. 56 de angajaţi au cerut întreruperea contractelor de muncă, iar alţi 60 au cerut să intre în concediu fără salariu". Pe parcursul anului trecut, 76 din cei 1565 de angajaţi au plecat din instituţie, fie că au demisionat, fie că le-a expirat contractul de muncă.

Invitaţi la solidaritate

În 2010, DGASPC Bihor a avut un buget de 121.102.530 lei, cu 4,5% mai mic faţă de 2009. Din aceşti bani, sumele de 5.163,83 euro şi 245.902 lei au provenit din donaţii. "O persoană în vârstă de 86 de ani a donat 400 milioane de lei vechi. M-a impresionat grija acesteia faţă de aceşti copii instituţionalizaţi", a spus Szarka.

De altfel, tocmai din cauza recesiunii şi din cauza interdicţiei de a achiziţiona mobilier şi tehnică de calcul, Szarka a spus că direcţia ar fi dispusă să ia mobilă şi calculatoare chiar şi în chirie. "Am încerca să le preluăm chiar în custodie de la cine are o rezervă, pentru a putea face faţă mai uşor provocărilor sistemului", a spus şeful DGASPC.

Externalizarea, bună

Pe de altă parte, managerul a făcut şi câteva referiri la externalizarea serviciilor a 9 centre şi cămine sociale din subordinea DGASPC, hotărâtă în urmă cu două săptămâni de Consiliul Judeţean, spunând că această tendinţă există la nivel european. Szarka s-a declarat optimist, spunând că astfel centrele se vor putea gospodări mai bine.

El a menţionat că în perioada următoare se vor face caietele de sarcini pentru organizarea licitaţiilor şi a spus că dacă totul va merge şnur, în luna mai primele cămine vor fi externalizate. Doritori să le preia există.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
F.FRUMOS
Merita toata stima si respectul. Cu siguranta v-a avea o rasplata in CER. Daca mai traieste sa-i de-a DUMNEZEU multa sanatate.
Postat 05 Februarie 2011, 11:11 de dana
felicitari lui
eu am auzit asta chiar de anul trecut, se petrecea prin octombrie, cineva care lucreaza la aceea institutie ne-a povestit cum ca: batranelul a venit: simplu, 'vreau sa va dau 400 de mil, ce-oi face eu cu ei daca tot mor?' un om simplu, modest, nu acceptase nici macar sa il duca cu masina pana acasa, spunea: 'da ce? autobuzul ma duce pana in zona' ... oameni de acestia tot sa mai fie ;)
Postat 04 Februarie 2011, 21:50 de transportinoradea ro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON