URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2014, 20:05

Dialogul surzilor: Reprezentanţii Ministerului Transporturilor s-au ferit să dea ochi cu bihorenii la conferinţa "Drumurile României, încotro?"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene precum şi constructorii prezenţi la conferinţa naţională "Drumurile României, încotro?...", organizată sâmbătă de Federaţia Patronilor Bihor (FPB) la Hotel Continental, s-au plâns între ei şi fără nici un rezultat de starea infrastructurii bihorene.

Veniţi să se întâlnească cu ministrul Transporturilor Dan Şova sau măcar cu directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Narcis Ştefan Neaga, pentru a le reclama starea deplorabilă a drumurilor din Bihor, demnitarii, aleşii şi constructorii bihoreni s-au trezit sâmbătă dimineaţă fără parteneri de dialog din partea autorităţilor naţionale.

Petra Szavics, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a fost singurul reprezentant al unei autorităţi centrale cu atribuţiuni în domeniu care a îndrăznit să ia parte la lucrările conferinţei.

Deşi FPB a schimbat în mod repetat data celei de-a cincea ediţii a conferinţei naţionale în construcţii pentru a se conforma agendei ministrului Dan Şova, acesta, chiar dacă aflat la Oradea, a evitat să ia parte la lucrări. Ministrul Transporturilor le-a transmis, prin intermediului preşedintelui FPB, Ioan Lucian, participanţilor la conferinţă care doresc să îl întâlnească să se înscrie pe o listă urmând să îi primească duminică la... micul dejun.

La rândul său, directorul CNADNR, Narcis Ştefan Neaga, a anunţat încă de dimineaţă că este pe drum spre Oradea dar până la prânz nu s-a alăturat conferinţei, o dovadă cât se poate de clară a modului în care se circula pe şoselele bihorene.

În absenţa reprezentanţilor ministerului de profil, autorităţile şi constructorii prezenţi în sală au fost nevoiţi să se limiteze la un dialog în plan local.

De la prefect la simplu constructor, toţi participanţii la conferinţă s-au plâns de starea drumurilor bihorene. "Dacă aţi făcut greşeală să veniţi dinspre Marghita aţi venit în condiţii mai puţin europene, iar dacă aţi venit dinspre Hunedoara aţi călătorit pe cele mai proaste drumuri din ţară. Acesta este şi motivul pentru care am susţinut organizarea acestei conferinţe", le-a spus invitaţilor din ţară prefectul Claudiu Pop.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a vorbit despre starea jalnică a drumurilor din judeţ şi a arătat că deşi licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de amenajare a şoselelor de centură de la Aleşd şi Ştei au avut loc încă din august, anul trecut, CNADNR nu au desemnat nici acum un câştigător.

"Cei care vă deplasaţi pe acolo vă gândiţi la multe mame ale multor şefi, dar acest ţipăt de disperare nu se aude până la Bucureşti", s-a exprimar cât se poate de plastic preşedintele CJ Bihor trezind singurele zâmbete pe feţele asistenţei.

În absenţa factorilor de decizie, primarul Ilie Bolojan a preferat un dialog cu constructorii. Edilul le-a cerut să depună oferte cu preţuri realiste la licitaţiile de infrastructură organizate de municipalitate.

"Suntem la sfârşitul perioadei de finanţare şi trebuie să ne încadrăm în nişte termene stricte. Etapa prelungirii duratei lucrărilor şi a disponibilităţii din partea noastră s-a încheiat. Nu ne putem permite adjudecarea lucrărilor de către companii care nu le pot duce la bun sfârşit pentru că nu avem timp să reluăm licitaţiile şi să finalizăm lucrările până la sfârşitul lui 2015 şi pierdem banii", a spus Bolojan.

Primarul a arătat că la licitaţia pentru construirea pasajelor supraterane peste şoseaua de centură municipalitatea a înjumătăţit preţul estimat de CNADNR şi a avut surpriza să primească oferte reprezentând 50% din preţul anunţat. "Practic, avem oferte pentru construcţia pasajelor care sunt undeva la 30% din preţul iniţial ceea ce nu este normal pentru că există riscul să nu putem termina lucrările", a declarat edilul.

Desfăşurată în perioada 9-10 mai, cea de-a cincea ediţie a conferinţei naţionale în domeniul construcţiilor a reunit firme de profil şi furnizori de materiale din toată ţara.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
.
Drumurile inseamna lumina :) o lumina in mijlocul Apusenilor, acolo unde e Rosia Montana.
Postat 12 Mai 2014, 00:21 de kaboom
Puiule, iarasi vroiai fitze si lux ...
domnule Cornel Popa: nu e de gluma sub nicio forma la faza asta ! Rusine! Claudiu Pop: chiar asa te lasa tovarasu in buda ? Mandrii ca sunteti kk-tzi! Iar tu Puiule Lutzian: dureros, iarasi te vroiai sa te fatzai in fatza politrucilor, v-ati adunat sa va faceti niste selfie-uri. Sa va ragaitzi bine cu fotografia lui sovaiala in bratze sarind de la etaju 10, jalnici sunteti cu totii !
Postat 11 Mai 2014, 09:53 de trabantul si bateria
Federaţia Patronilor Bihor încotro !?!
Asta se întâmplă când organizatorul unei manifestări (FPB în acest caz) se afiliează în mod vădit unui partid politic (PNL), invitând la dezbatere un reprezentant al unui partid aparent advers (PSD) !?! Dacă ar fi fost o adevărată asociaţie (ONG apolitică chiar după lege), federaţia ar fi stat deoparte de politică şi ar fi putut comenta detaşat problemele, cu invitaţi care ar fi onorat întâlnirea, indiferent de apartenenţa lor subiectivă !?!
Postat 11 Mai 2014, 09:30 de Carp III
Rusine
Si ce voiati sa le spuna bihorenilor, ca pt.2014 si-au propus sa faca doar 70 km. de autostrada cand avem bani cacalau de la UE ?
Postat 11 Mai 2014, 08:38 de Oradean
Dupa episodul China ....
Dupa episodul China , mai are curajul vreun ministru sa vina in Bihor !?Ce i s-a intamplat acolo lui Sova nu mai stie nimeni !?
Postat 11 Mai 2014, 08:37 de CHINEZUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON