URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2015, 18:05

DGASPC Bihor îşi reorganizează structurile pentru tinerii cu dizabilităţi din sistem

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor îşi reorganizează mai multe structuri din subordine pentru a putea asigura în continuare îngrijirea pentru aproape 100 de tineri cu dizabilităţi care au împlinit 18 ani.

Reorganizarea a fost aprobată, marţi, cu unanimitate de voturi în Consiliul Judeţean Bihor. Potrivit notei de fundamentare înaintate de DGASPC Bihor, "s-au identificat 80 de beneficiari din sistemul de protecţie a copilului şi 14 din sistemul de protecţie a persoanelor adulte (tineri care erau admişi peste capacitatea centrelor), pentru care, în urma evaluării socio-psiho-medicale, a rezultat faptul că cele mai potrivite forme de rezidenţă sunt locuinţele protejate şi centrele rezidenţiale de recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilităţi".

"Este vorba despre tineri adulţi care au împlinit 18 ani în sistem şi a trebuit, potrivit legii, să-i scoatem din măsura de protecţie a copilului. Este vorba despre persoane care rămân în sistem şi din cauza faptului că au dizabilităţi", a declarat pentru BIHOREANUL Călin Puia, directorul DGASPC Bihor.

În locuinţele protejate vor ajunge, astfel, tinerii care nu au handicap grav şi care s-ar putea, sub supraveghere, descurca singuri şi chiar integra pe piaţa muncii. Ceilalţi tineri vor continua să locuiască în centre de recuperare pentru adulţi cu dizabilităţi.

"Având în vedere faptul că resursele financiare sunt limitate, precum şi restricţiile în ceea ce priveşte construcţia de noi centre, soluţia pentru asigurarea spaţiilor necesare (...) este reorganizarea centrelor de plasament pentru copii în centre pentru persoane adulte cu dizabilităţi", au explicat reprezentanţii DGASPC Bihor în nota de fundamentare.

Concret, de la 1 octombrie, se desfiinţează Centrul de Plasament pt Copii cu Dizabilităţi nr. 1 Oradea, iar modulele acestuia se reorganizează. Modulul Iepuraşi, cu 12 locuri, devine modul Încrederea, în subordinea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap nr. 2, a cărui capacitate va creşte, aşadar, la 28 de locuri. De asemenea, modulul Ghioceii, cu 12 locuri, va fi absorbit de Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi nr. 2 Oradea. În fine, modulul Peştişorul Auriu al centrului, cu 10 locuri, va deveni Locuinţa maxim protejată Dacia.

Nu sunt singurele schimbări aprobate în şedinţa CJ Bihor de marţi. De la 1 octombrie, modulul Ciupercuţe din cadrul Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi nr. 2 Oradea, cu 12 locuri, va fi absorbit de Centrul de Plasament Oradea, care va avea acum o capacitate totală de 32 de locuri.

De asemenea, Centrul de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi nr. 5 Tinca şi Centrul de Recuperare pentru Copii Tinca vor fi desfiinţate, iar structurile acestora se vor reorganiza, fiind preluate prin înfiinţarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap nr. 2 Tinca, cu o capacitate totală de 44 de locuri.

Totodată, după reorganizarea structurilor subordonate DGASPC Bihor, modulul Arc din cadrul Centrului de Plasament Tinca va fi divizat, înfiinţându-se pe această cale Locuinţa Maxim Protejată Arc Beiuş, cu o capacitate de 10 locuri.

DGASPC Bihor a obţinut aprobare şi pentru înfiinţarea unei locuinţe moderat protejate într-un apartament din Oradea, cu o capacitate de patru locuri. În fine, potrivit hotărârii, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi "Wilhelmina" Oradea îşi va schimba denumirea în Centrul de Zi pentru Persoane cu Dizabilităţi "Wilhelmina" Oradea. De serviciile acestuia vor beneficia tinerii din centrele de reabilitare pentru adulţi precum şi alte persoane cu dizabilităţi din comunitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON