URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2011, 17:24

Dezvăluirile BIHOREANULUI privind furtul uraniului de la Ştei au provocat dezbateri naţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezvăluirile BIHOREANULUI privind furtul celor 73 de kilograme de minereu radioactiv din depozitul Companiei Naţionale a Uraniului Ştei au provocat o dezbatere naţională, fiind preluate marţi de toate agenţiile de presă importante şi de majoritatea canalelor media din toată ţara.

Tonul l-a dat, încă de dimineaţă Antena 3, care a lansat o adevărată dezbatere pe această temă, în emisiunea "Se întâmplă în România", cu Maria Coman. De altfel, Florin Ciucaş, redactorul şef al săptămânalului BIHOREANUL şi al portalului eBihoreanul.ro, a avut mai multe intervenţii în direct, pe marginea acestui subiect.

Povestea a fost preluată, ulterior, de toate emisiunile de ştiri, dar şi de Realitatea TV, agenţia Mediafax, portalul de ştiri Hotnews, Evenimentul Zilei, PRO Tv sau Gândul, care au citat ziarul nostru. Neobişnuit este că siteul cotidianului România Liberă a preluat integral textul articolului publicat în BIHOREANUL.

În vreme ce reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare şi cei ai Poliţiei s-au grăbit să declare că dispariţia rocilor cu uraniu nu este periculoasă pentru populaţie, deşi simpla atingere poate da naştere la boli grave, canalele mass-media au criticat la unison măsurile deficitare de pază a materialelor radioactive.

Întrebaţi cum se poate ca dintr-un obiectiv, care teoretic ar trebui să fie bine securizat, să dispară asemenea materiale periculoase, reprezentanţii CNCAN nu au putut furniza răspunsuri concrete, arătând cu degetul spre reprezentanţii CNU şi ai firmei de pază angajate de aceştia.

Depozitul din care au dispărut ţevile cu uraiu este situat lângă linia ferată din Ştei, care desparte punctul de lucru Ştei al Companiei Naţionale a Uraniului de o altă firmă din domeniul mineritului. În apropierea depozitului CNU de la Ştei, la 50 de metri, se află ghereta paznicului celeilalte firme, iar locul mai este păzit de 2 paznici de la CNU.

Între timp, poliţiştii caută în prezent ţevile cu uraniu dispărute de la Ştei, iar, potrivit inspectorului principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, există deja un cerc de suspecţi. "Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care ar fi dispărut cele opt bare metalice cu conţinut de minereu de uraniu de maxim 3%, pentru a stabili data dispariţiei etaloanelor respective. Verificăm inclusiv modul în care a fost elaborat şi pus în aplicare planul de pază al respectivului depozit, dacă au fost respectate toate prevederile legale", a punctat Dinu.

Că cele 73 de kilograme de minereu radioactiv au dispărut s-a descoperit săptămâna trecută, când muncitorii se pregăteau să transporte minereul la fabrica de prelucrare de la Feldioara. Pentru a nu panica populaţia, până la intervenţia BIHOREANULUI autorităţile au ţinut incidentul deosebit de grav la secret, în pofida pericolului de contaminare pentru persoanele care ar putea intra fără să ştie în contact cu uraniul, sau chiar a posibilităţii utilizării lui în scopuri teroriste.

Uraniul dispărut era păstrat în cilindri metalici sudaţi la ambele capete, lungi de 3,5 metri şi cu diametrul de doi ţoli (5,08 centimetri). Fiecare bară era umplută cu câte aproximativ 10 kilograme de minereu de uraniu. În trecut, aceste dispozitive, denumite de mineri "etaloane", erau folosite la calibrarea staţiei care măsura radioactivitatea vagoanelor cu minereu expediate de la mina Băiţa-Plai. Cilindrii au fost adăpostiţi într-un buncăr special de beton cu uşă metalică şi închis cu lacăt.

Vezi un fragment din emisiunea Antena3 AICI şi în articolul: "Zeci de kilograme de minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit din Bihor. Populaţia României, în pericol?"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
tu
de ce nu face descoperiri bihoreanul si la furturile de lemne din judet> in padis spre exemplu se fura lemn ca in codru cu grija politiei
Postat 02 Noiembrie 2011, 17:15 de eu
lol
ce griji isi fac autoritatile: si-a face badea gard in sat cu tevile alea. uraniul ala`i la arabeti deja, irak, iran, afganistan. etc
Postat 01 Noiembrie 2011, 23:04 de unu
bolo are dreptate
Felicitari Bihoreanul! in sfarsit aud si eu o stire care are o importanta deosebita pt populatie si de care statul se fereste sa dea amanunte! si totusi, cat de secret trebuia tinuta stirea daca a ajuns la massmedia? nici nu e de mirare ca a disparut, cu asa paza..... in strainatate, paza o realizeaza armata la orice obiective de interes national ce poate pune in primejdie siguranta nationala. Dar in Romania , totul e posibil. Cum poate o firma de paza da socoteala in astfel de situatii, din moment ce dispune numai de o polita civila, dar nu sa dea socoteala penal pt disparitia uraniului , ce poate distruge foarte multe vieti daca ajunge pe maini straine rau intentionate! bineinteles ca armata are alte ocupatii....
Postat 01 Noiembrie 2011, 22:51 de feri
chef de chef
interesant este ca in timp ce militienii gushatului de la IPJ Bihor chefuiau cu sefu lor, in corpore, uraniul era furat. Pai cum sa nu furi in tara asta daca politia e ocupata doar de chefuri la Palazzo...
Postat 01 Noiembrie 2011, 19:46 de tarabinjuluiefruncea
Foarte bine!
E foarte bine ca ati publicat informatia referitoare la furt. Poate ca astfel, pe viitor, vor fi sporite masurile de securizare a unor astfel de materiale.
Postat 01 Noiembrie 2011, 18:13 de uraniu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON