URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2016, 20:24

Dezbatere pe buget: ONG-urile orădene cer municipalităţii finanţări nerambursabile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

ONG-urile orădene vor bani de la Primărie. "Noi am depus astăzi o propunere pentru ca în buget să se regăsească şi finanţări nerambursabile, aşa cum a fost până în urmă cu câţiva ani", a cerut reprezentantul clubului sportiv de tir cu arcul Red Point, Mircea Stroe, joi în cadrul dezbaterii publice a bugetului local pe anul 2016.

Potrivit acestuia, petiţia a fost semnată de reprezentanţii a 20 de organizaţii neguvermanentale. "Dacă tot s-au mărit chiriile, şi cineva are o problemă cu noi, am propus să se reintroducă finanţările nerambursabile. Acestea erau lucruri bune. Se organizau activităţi pe care Primăria nu le poate face", a spus ONG-istul.

Stroe a afirmat că, prin comparaţie cu Oradea, care nu mai are rezervate fonduri pentru susţinerea activităţii ONG-urilor, oraşe mult mai dezvoltate, precum Constanţa, Cluj Napoca sau Timişoara alocă anul acesta pentru susţinerea organizaţiilor neguvernamentale bugete de milioane de lei.

"Primăria Cluj alocă 17 milioane lei pentru proiecte şi acţiuni culturale. Exact cât alocă Primăria Oradea în buzunarul fără fund al firmei Selina ca să întreţină străzile", a declarat Stroe, opinând că municipalitatea a eliminat în mod deliberat finanţările acordate organizaţiilor nonguvernamentale pentru a închide gura societăţii civile. "Oraşul trebuie să devină o mare de proşti, pentru ca pe trei mici şi o bere să voteze pe cine trebuie", a zis acesta.

Prezent la întâlnire, alături de directoarea economică Nadia Haş, city managerul Eduard Florea şi-a notat propunerea fără prea multe comentarii. "Vom prezenta cererea dumneavoastră executivulului local", a spus Florea.

Să scadă cota de impozitare!

Dacă ONG-iştii au cerut finanţări, micii întreprinzători, au cerut în schimb diminuarea impozitelor pe proprietate. "Dacă anul trecut, pe o clădire de birouri am avut un impozit de 1.800 lei, anul acesta Primăria mi-a calculat, după evidenţele ei, un impozit de 31.000 de lei. Am făcut reevaluarea clădirii şi aşa am ajuns la suma de 19.000 lei", a reclamat un orădean.

Directoarea Nadia Haş a luat act de nemulţumirea proprietarilor de clădiri şi a spus că municipalitatea va încerca să identifice o soluţie. Cum majorarea de impozit a intervenit pe fondul aplicării noului Cod Fiscal care taxează mult mai consistent spaţiile nerezidenţiale, municipalitatea nu exclude o eventuală reducere a cotei de impozitare.

"S-ar putea ca o cotă de impozitare de 1%, cât este acum, să fie exagerată. Vom analiza situaţia şi s-ar putea să propunem Consiliului Local o cotă diferită", a spus Haş. Diminuarea cotei de impozitare ar urma să fie discutată în una din şedinţele deliberativului local din perioada următoare.

Potrivit proiectului de buget, municipalitatea se va baza anul acesta pe venituri de 909,2 milioane lei, reprezentând 71%, din bugetul de 1.273,2 milioane lei de anul trecut.

În ciuda scăderii bugetului consolidat, conducerea oraşului mizează pe o creştere a veniturilor proprii din impozitele pe proprietate de la 62,8 la 68,5 milioane lei, ca urmare a modificării modului de calcul al obligaţiilor fiscale şi creşterii plajei de impozitare prin construirea de noi imobile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
se astepta cineva...
...ca primaria Oradea, adicatelea dictatorul, sa sprijine societatea civila ? Haida de ! Pai ala nu suporta nici o critica, ce sa sustina el proiecte inteligente, consolidate si benefice orasului !? Oricum, daca am avea mai multi oameni din astia activi, poate orasul ar arata mai bine. Adica nu poate, ci sigur ! Foarte bine, sa traga cu ce-o trage (eu i-as recomanda ceva mai... penetrant, sunt destui prin primarie care ar sta bine pe post de tinta :D), important e ca in orasul nostru sa se intample lucruri interesante, ca eu m-am saturat de mici si bere si festivalul palincii si tarabe cu chinezarii ieftine ! Mi-a placut in schimb Targul de Craciun din Cetate (am fost !), competitiile sportive altele decat fotbal organizate in Oradea (am fost la handbal, polo, tir cu arcul, baschet !), manifestarile gen Oradea City Running Day si ala cu inotul (am participat si am donat bani !), expozitiile si manifestarile de arta, concertele etc. Astea ne trebuie noua in oras, nu tembelisme ! Copiii nostri au nevoie de sport, cultura, educatie, nu de mici, bere, ragaieli si alte prostii !
Postat 30 Ianuarie 2016, 19:42 de AgentulTermic
adevarul e altul
Adevarul e ca are dreptate, iar alte orase sunt cu mult inaintea noastra tocmai pentru ca au dat credit societatii civile ! Cred ca aici nu-i vorba despre x sau y, ci pur si simplu despre NOI, despre orasul NOSTRU, despre ce putem face pentru comunitatea noastra ! As fi gata sa pariez ca nu-i vorba de platit cheltuielile cu intretinerea si precis ca "Beni" nu i-a trantit usa pentru simplul motiv ca n-ar fi in stare sa inteleaga aceste lucruri. Aici este ceva mult mai profund, faptul ca autoritatile parca se straduiesc sa puna botnita acestor organizatii care fac lucruri la care nimeni nu se gandeste. Si asta nu de azi de ieri, ci de vreo 10 ani incoace. Poate e si vina lor ca n-au avut o voce pana acum, dar sa spui ca acestea sunt lucruri neimportante pentru oras mi se pare o prostie.
Postat 30 Ianuarie 2016, 13:04 de topograf
declarati-l pe stroe cetatean de onoare si erou al revolutiei ca sa scape de taxe
Am inteles de la Neica Stroe ca Primaria tre' sa-i bage in "fundul lui fara buzunar" finantari nerambursabile, iar la schimb Neica Stroe "va trage in ... cu arcu'" dupa Selina ca sa nu le mai bage Primaria bani lor in "buzunarul fara fund". Da' altceva mai bun nu se poate face cu finantarile nerambursabile, numa' sa-i plateasca Primaria cheltuielile cu intretinerea acestui Neica Nimeni cu aere de ONG-ist, pseudo-publicist, care in loc sa isi ia o slujba, merge cu mana intinsa dupa "finantari" de la Primarie la firme private (hai ca Beni i-a trantit usa lui Neica Stroe in "fundul fara buzunar" si nu i-a dat Selina nimic pseudo-scriitorului de tir-cu-arcu).
Postat 29 Ianuarie 2016, 14:24 de pupinjuristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON