URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2016, 20:25

Dezbatere fără audienţă. Primăria vrea să scumpească abonamentele de parcare!

Campania electorală a trecut, viaţa comunităţii locale îşi reia cursul "normal". Doar opt orădeni au participat marți seară la dezbaterea proiectului de impozite şi taxe pentru anul 2017, organizată de municipalitate în sala mare a Primăriei.

Trei dintre participanţi au fost consilierii locali ai UDMR Huszar Istvan şi Kis Gabor, respectiv pesedistul Liviu Sabău Popa.

Potrivit proiectului prezentat de directorul economic Eduard Florea, taxele şi impozitele pe proprietate vor rămâne şi anul viitor la nivelul din 2016. "Anul viitor nu vor exista modificări semnificative ale impozitelor. Inclusiv actualizarea lor cu rata inflaţiei a fost amânată pentru anul 2018", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Deşi Codul Fiscal a eliminat cota de impozitare progresivă, municipalitatea îşi propune să menţină în vigoare şi în 2017 impozitul majorat pentru cea de a doua locuinţă. Orădenii ar putea plăti un impozit crescut cu 50% pentru cea de-a doua casă şi următoarele, cu excepţia celor moştenite sau situate în alte localităţi.

La fel ca în anii anteriori, municipalitatea va menţine bonificaţia de 10% acordată persoanelor fizice, respectiv 5% celor juridice, care îşi plătesc integral impozitele pentru întregul anul înaintea primului termen de plată de la sfârşitul lunii martie.

Pe de o parte, printre modificările propuse de Primărie se numără diminuarea de la 1% la 0,95% a cotei de impozitare a clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi menţinerea cotei datorate de persoanele fizice la 0,6%.

Pe de cealaltă parte municipalitatea îşi propune supraimpozitarea cu 500% a terenurilor neîngrijite, respectiv cu 400%, a clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare.

Se scumpesc parcările!

Cele mai mari modificări ar putea interveni însă în cazul parcărilor. Primăria pregăteşte alinierea tarifului de 1,5 lei pe oră practicat în parcările supraetajate cu cel de 2 lei pe oră datorat pentru cele la sol şi uniformizarea preţurilor abonamentelor prin aplicarea unui discount unic.

"Preţul parcării pentru o oră şi cel al abonamentului lunar va rămâne acelaşi. În schimb, am propus uniformizarea discountului acordat în funcţie de numărul de lunilor la care se referă. Astfel, vrem să acordăm un discount de 5% pentru abonamentul de trei luni, unul de 10% pentru cel de 6 luni şi 15% pentru cel pe un an indiferent de genul de parcare la care se referă", a spus Eduard Florea.

Aplicarea noului sistem de calcul va majora preţul abonamentului pe trei luni de la 170 lei la 200 lei, cel pentru 6 luni de la 325 lei la 380 lei, iar cel pentru un an întreg la 650 lei la 710 lei.

În ceea ce priveşte taxele locale municipalitatea intenţionează aplicarea unei taxe de 1.200 lei, fracţionabil, pentru eliberarea licenţei de traseu a curselor speciale care străbat oraşul şi a unei taxe de 0,25 lei pentru fiecare oprire în staţiile din oraş. Banii vor fi folosiţi pentru întreţinerea staţiilor de autobuz.

La fel, conducerea municipalităţii va propune Consiliului Local majorarea de la 4 lei la 5 lei a preţului de pornire al licitaţiilor pentru ocuparea domeniului public în cadrul evenimentelor ocazionale.

Cer reducerea taxelor

După cum era de aşteptat, puţinii participanţi la dezbatere au propus, dimpotrivă, diminuarea taxelor şi impozitelor locale.

Consilierul local Huszar Istvan a cerut aplicarea bonificaţiei de 10% şi în cazul firmelor care îşi plătesc integral impozitele, respectiv reducerea de la 0,6% la 0,5% a cotei de impozitare a clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice.

"Propunerea noastră este de reducere a cotei cu 0,1% pe an pentru a ajunge la 0,2% în anul 2020", a spus Huszar.

Consilierul UDMR a mai cerut supraimpozitarea clădirilor neîngrijite cu 200% în loc de 400% cum îşi doreşte Primăria şi eliminarea impozitării progresive, cu câte 50%, a celei de a doua locuinţe sau peste.

"În Codul Fiscal nu există nicio referire la cea de a doua sau a treia propietate. Dacă nu există, nu pot să o introduc eu, pentru că este peste lege", a susţinut consilierul.

La fel, Huszar Istvan a propus eliminarea taxei de 50 lei pentru fotografierea profesionistă în incinta unor monumente istorice din oraş "pentru că ar trebui să plătim un om care să urmărească numai asta" şi menţinerea actualului nivel al abonamentelor de parcare pentru că "majorarea tarifelor va descuraja achiziţionarea abonamentelor".

Propunerea udemeristului a fost întărită inclusiv de unul dintre orădenii prezenţi la dezbatere. "Nu văd justificată scumpirea abonamentelor. Anul trecut s-au majorat, anul acesta iar se majorează, dar veniturile noastre au rămas aceleaşi", a protestat bărbatul.

Să fie mai mici decât în Cluj!

Tot în favoarea unei relaxări fiscale s-a exprimat şi pesedistul Liviu Sabău Popa care a propus diminuarea de la 5% la 2% a taxei pentru organizarea de evenimente şi reducerea de la 0,6% la 0,2% a impozitului pentru clădirile nerezidenţiale datorat de persoanele fizice.

"Este cota pe care şi municipiul Cluj o aplică. Sunt clădiri care se adresează mediului de business şi IMM-urilor. Dacă spunem că vrem să sprijinim mediul de afaceri trebuie să luăm această măsură", a spus consilierul local.

Liviu Sabău Popa a mai propus ca nivelul de impozitare aplicabil la nivelul municipiului să fie calculat în funcţie de nivelul mediu al veniturilor orădenilor şi să fie raportat la cel practicat în Cluj şi Timişoara.

"Nu este normal să plătim aceleaşi impozite cât timp câştigăm mai puţin", a declarat pesedistul.

Proiectul de impozite şi taxe, cu propunerile formulate de orădenii prezenţi la dezbatere şi cei care au formulat modificări în scris, va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa programată să aibă loc pe 20 decembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
E clar!
Birtinezul si gasca lui nu sunt prietenii oradenilor, sunt hotii care ne fura si culmea! multor oradeni le place! E o minune cum de a scos nea ilie si pnl la parlamentare peste 5% in Oradea! Sa fie o imperechere intre niste sadici si niste masochisti?!
Postat 14 Decembrie 2016, 11:18 de pinonel
compensare a la bolo
daca tot s-a redus numarul de parcari si nu suntem in stare sa le terminam pe cele incepute (vezi digi), macar sa recuperam de la fraieri banii cu care primaria s-a obisnuit
Postat 14 Decembrie 2016, 08:59 de User anonimizat
sa creasca pretul la parcari, da!
nu e socialism sa platesti la pretul pietei servicii cumparate.
Postat 14 Decembrie 2016, 08:32 de unu
socialistii din oradea rupti de realitate...
200 RON pe 3 luni e mult frate, sa platesti parcarea de 5 ori cat impozitul pe an mi se par jaf la drumul mare...dar cum avem socialisti de stanga la conducere ce sa facem, platim si pentru a doua casa...
Postat 13 Decembrie 2016, 20:58 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON