URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2016, 22:24

Dezbatere a candidaţilor bihoreni la Senat: PSD-istul Bodog, enervat că un USR-ist l-a făcut, indirect, ”sorbonel” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dezbatere organizată marţi seară la Hotelul Caro cu candidaţii la Senat din partea a cinci formaţiuni politice - ALDE, PSD, PNL, UDMR şi USR - a confirmat atitudini previzibile ale tuturor politicienilor bihoreni prezenţi: Ioan Mintaş, Florian Bodog, Cornel Popa, Derzsi Akos şi Cristian Rusu.

O primă parte a "dezbaterii" s-a consumat într-o plictiseală totală, resimţită până şi de membrii de partid prezenţi în "galerie", cauzată de întrebări generale care nu au prilejuit candidaţilor să spună nimic care să fi reţinut atenţia cuiva.

Popa: PNL ar fi câştigat CJ cu mine

Atmosfera s-a animat abia după ce moderatorul, jurnalistul Călin Corpaş, a pus întrebări "personalizate" fiecărui candidat. Când acesta a vrut să afle de la candidatul PNL Cornel Popa dacă liberalii ar fi câştigat şefia CJ Bihor în situaţia în care ar fi candidat el pentru funcţia de preşedinte, nu viceprimarul Mircea Mălan, Popa a răspuns că da, categoric. "Nu numai eu, ci şi sondajele făcute în acea perioadă arată asta. Sunt convins că PNL Bihor ar fi reuşit mult peste ce a realizat, dar greşelile manageriale se plătesc, şi noi le-am plătit", a spus Popa, referindu-se la eşecul alor săi.

Tema i-a dat ocazia reprezentantului USR Cristian Rusu să-l întrebe pe Popa dacă actuala sa candidatură la Senat este "un premiu" sau o modalitate a colegilor de a-l pensiona, dar Popa i-a dat un răspuns care l-a lăsat fără replică. "Purtaţi-vă de grijă şi lăsaţi-ne pe noi să ne purtăm nouă de grijă", i-a zis PNL-istul, amintind că a fost dorinţa lui "să-mi închei activitatea politică în Senat" şi că a susţinut candidatura lui Mălan la judeţ.

Tot Popa s-a remarcat când, întrebat dacă PNL ar guverna alături de UDMR, a răspuns în stilul fostului vicepreşedinte al CJ Alexandru Kiss. "Hat, persze!", adică "sigur", a zis el, fără a dezvolta din ce motiv şi fără a mai fi întrebat de ce.

Derzsi i-ar lua locul lui Cseke

Candidat pe poziţia a doua din partea UDMR, fostul deputat Derzsi Akos a trebuit să spună de ce a acceptat acest loc, neeligibil, dincolo de motivaţia de "soldat disciplinat al partidului". Răspunsul a fost surprinzător, Derzsi afirmând că persoana de pe primul loc (Cseke Attila, preşedintele organizaţiei judeţene) ar putea avea la un moment dat alte preocupări şi că i-ar putea lua locul. 

"E firesc să fie cineva şi pe poziţia a doua pe liste. Locul întâi poate fi fragil, s-ar putea ca cel care este pe primul loc să aibă la un moment dat alte preocupări şi am acceptat ca la o adică să-i iau locul. Altă motivaţie decât să-mi ajut colegii şi electoratul eu nu am avut", a spus Derzsi, fără a da amănunte şi tot fără să-l fi întrebat cineva mai mult.

"Sorbonel" supărat

Un alt moment mai animat s-a consumat în momentul când candidaţii au putut să-şi adreseze reciproc întrebări, iar USR-istul Cristian Rus l-a chestionat pe PSD-istul Florian Bodog - suspect de plagiat şi lăsat fără titlul de conducător de doctorate după ce s-a dovedit că l-a obţinut prin fraudă - "ce măsuri veţi lua pentru ca Sorbonica să ajungă din nou Universitatea Oradea?".

"Din punctul meu de vedere, Universitatea Oradea este Universitatea Oradea. Sorbonica este numită numai de răutăcioşi", a încercat Bodog să ocolească răspunsul, dar Rusu a insistat, pentru a afla dacă Bodog ar fi dispus să contribuie la "intervenţii legislative" care să sancţioneze plagiatul. Vizibil enervat, PSD-istul a ieşit din clinci pasând problema integrităţii, inclusiv a sa, în curtea conducerii Universităţii. "Există legislaţie în acest sens, prin care conducerea Universităţii poate acţiona dacă şi-o doreşte", a spus el.

Atac la Clotilde

În momentul când i-a venit rândul să pună el întrebări, Bodog şi-a luat revanşa, acuzând USR de faptul că vorbeşte despre "primenirea clasei politice", dar una dintre cele mai cunoscute figuri ale noului partid, Clotilde Armand, ar fi conectată la banii publici deoarece lucrează pentru firma franceză Aegis, care a oferit consultanţă în proiectul Autostrăzii Transilvania, dar şi Companiei de Apă Oradea, totul "fără să facă nimic".

Rusu a ripostat, amintind că Aegis nu este o firmă privată, ci o firmă de stat din Franţa, care a oferit consultanţă pentru statul român, iar franţuzoaica a fost angajată după "încheierea lucrărilor" de către Bechtel. Din neatenţie sau lipsă de documentare, Rusu a uitat însă tocmai partea cea mai "tare", şi anume că Aegis a fost angajată de Guvernul României exact când acesta era condus de PSD-istul Adrian Năstase.

De la BIHOREANUL pentru fiecare

Reporterul BIHOREANULUI a adresat şi el câte o întrebare pentru fiecare candidat. "Nu regretaţi că nu candidaţi din partea PSD?", a fost întrebarea pentru reprezentantul ALDE, Ioan Mintaş, fost membru PSD vreme de două decenii. Răspunsul lui Mintaş? "Nu-mi pare rău că nu candidez pentru PSD, pentru că ALDE este un partid al întreprinzătorilor, iar o alianţă PSD-ALDE ar duce România pe treptele pe care le merită".

Întrebat de ce a afirmat că ar guverna alături de UDMR după ce UDMR i-a păcălit pe PNL-işti promiţându-le că se vor alia cu ei pentru ca apoi să facă alianţă cu PSD pentru conducerea CJ Bihor, Cornel Popa a înşirat trei motive. "Pentru că PNL şi UDMR sunt în aceeaşi familie politică europeană, pentru că în Oradea şi în Bihor nu sunt resentimente între români şi unguri", a spus el, adăugând apoi că în perioada când PNL şi UDMR au avut majoritatea în CJ judeţul a fost condus bine, spre deosebire de perioada de acum, când "se conduce fără majoritate" şi fără rezultate.

Pe PSD-istul Florian Bodog BIHOREANUL l-a întrebat dacă nu îi este "jenă" că partidul său îşi face propagandă acuzând mai ales USR că este plină de "soros-işti" şi "vândută străinilor". "Nu-mi este ruşine să susţin românii, să susţin firmele româneşti, să suţin România", a zis Bodog "pe lângă" întrebare.

Chestionat cu cine ar prefera UDMR să guverneze, în condiţiile în care a făcut-o deja şi cu PSD, şi cu PNL, Derzsi Akos a răspuns că aceasta este soarta unui partid mic, iar pentru UDMR e cam totuna cu cine e la putere: "Dacă un partid mic are aproximativ 5%, este evident că nu poate să-şi atingă scopurile decât printr-o alianţă la guvernare. Acest lucru va fi la fel şi în acest an".

În fine, întrebat dacă noul partid e de stânga sau de dreapta, candidatul USR a susţinut că acest lucru nu e important. "USR a plecat dintr-o mişcare populară spontană, la acest moment e mai puţin important dacă se defineşte de stânga sau de dreapta, important este că noi dorim transparenţă şi depolitizare în administraţie", a spus Cristian Rusu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mit akorsz ?
MIT ? Wow!Pai trebuia sa spuneti asta de la inceput . Doamna Clotilde,pe chestia asta, din punctul meu de vedere, orice spuneti sau faceti este perfect si no comment in continuare .
Postat 01 Decembrie 2016, 16:07 de Iness
Cum a fost
Clotilde a fost recrutata printr-o firma privata pentru a lucra la firma de proiectare franceza ce se asigura de calitatea infrastructurii construite in Romania. D-na inginer, cu studii MIT, (cea mai prestigioasa universitate tehnica din lume) a fost responsabila de verificarea calitatii lucrarilor si intr-adevar, bucatile de drum receptionate atunci, parti ale autostrazii Transilvania, au fost realizate calitativ, nu au probleme nici acum.
Postat 30 Noiembrie 2016, 10:17 de Iolanda
SOR ry
SOR-bonel, SOR-osist ! Ambele variante incep la fel ! Ce coincidenta !
Postat 30 Noiembrie 2016, 09:03 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON