URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2017, 15:00

Dezastru la concursul pentru şefia Tribunalului Bihor: Toate candidatele au „picat”, instanţa va avea şefi numiţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursul pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi respectiv de vicepreşedinte la Tribunalul Bihor s-a încheiat brusc pentru toate cele trei judecătoare din Oradea care s-au înscris în competiţie - Crina Muntean (foto stânga) şi Daniela Jurjuţ Lazăr (foto dreapta), ambele candidate la poziţia de preşedinte, şi Maria Stance, pretendentă la funcţia de vicepreşedinte.

La proba de susţinere a proiectului de management, toate cele trei judecătoare au primit aceeaşi medie - 4.00 - din partea unei comisii formate din şapte persoane, dintre care doi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doi judecători de Curţi de Apel şi trei specialişti în management instituţional judiciar, cu toţii numiţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Din cauza notei obţinute şi în condiţiile în care media minimă trebuia să fie 5.00 pentru a accede la proba următoare, ultima, şi anume un examen scris de management judiciar, comunicare şi resurse umane, niciuna dintre cele trei judecătoare de la Tribunalul Bihor nu vor susţine această probă, fiind declarate respinse.

Concurs cu interese?

Contactată de BIHOREANUL, judecătoarea Crina Muntean a făcut declaraţii dure privind corectitudinea notării sale, dar şi a colegei Maria Stance, acuzând practic comisia de concurs că le-a „trântit” cu intenţie şi sugerând implicarea unor colegi din Tribunal, cu care de altfel a mai intrat, în trecut, în conflicte.

„Este mai mult decât evident. Interesul este al unor oameni care nu pot să trăiască în instanţă dacă instanţa funcţionează în condiţii de normalitate, de transparenţă, şi în condiţii care le scot în evidenţă comportamente neconforme”, a spus Muntean.

Judecătoarea a afirmat că membrii comisiei ar fi fost interesaţi nu atât de proiectul său managerial, cât de conduita pe care a avut-o în această toamnă, când a deschis procese împotriva a circa 120 de angajaţi ai Tribunalului Bihor care ar fi obţinut drepturi salariale necuvenite în valoare de 432.552 lei, conform Curţii de Conturi, care a verificat contabilitatea instanţei la cererea DIICOT Oradea, procurorii fiind sesizaţi, la rândul lor, chiar de Muntean.

„Au încercat să facă atmosferă la adresa mea. Mi s-au pus întrebări tendeţioase şi s-au tras concluzii negative”, a povestit judecătoarea Crina Muntean, conchizând că întregul concurs „a fost o cacealma”, iar modul de desfăşurare al lui „inadmisibil”. De asemenea, ea a spus că proba i-a fost înregistrată doar parţial, şi că aceasta este singura din concurs care nu poate fi contestată, fapt anormal.

Şefa Tribunalului Bihor a arătat că „nu înţelege” de ce a primit tot nota 4.00 şi colega sa Maria Stance, care a candidat pentru funcţia de vicepreşedinte. „Putea fi o problemă cu mine, să se invoce mediatizarea mea, dar colega mea n-a fost mediatizată, este judecător de 25 de ani cu o reputaţie excepţională”.

Instanţă cu şef numit

Concursul ratat de judecătoarele Crina Muntean, Maria Stance şi Daniela Jurjuţ Lazăr este al doilea eşuat în acest an pentru desemnarea unei conduceri a Tribunalului Bihor, după ce în vară, la precedentul concurs, candidatele înscrise atunci - Jurjuţ Lazăr şi fosta preşedintă Carmen Domocoş, căreia îi expirase mandatul - au obţinut medii sub cea minimă obligatorie - 7.00.

Conform procedurilor legale, în această situaţie conducerea Tribunalului Bihor va fi numită. Prima variantă este ca, la propunerea preşedintelui Curţii de Apel Oradea, Consiliul Superior al Magistraturii să numească un judecător prin delegare pe 6 luni, însă acesta trebuie să fie de acord.

În cazul când niciun judecător al Tribunalului nu va accepta delegarea, tot procedurile legale prevăd că va fi numit un judecător prin ordin de serviciu al preşedintelui Curţii de Apel Oradea, persoana numită fiind obligată să execute ordinul, pe o perioadă care nu poate depăşi 6 luni.

În prezent, instanţa este coordonată de judecătoarea Crina Muntean, ca vicepreşedinte, mandatul său începând în data de 1 ianuarie 2015 şi încheindu-se la 1 ianuarie 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Cum e turcul si pistolul
sau citeva cuvinte despre onorabila madam Chacharau sau Chichirau ca n-am inteles prea bien cum o cheama pe madam parlamentar care isi permite sa insulte ca la usa cortului un alt parlamentar al Romanikai.Distinsa Chacharau a fost consiliata sa-l actioneze in judecata pe Serban Nicolae,pe care tot aceasta l-a insultat,de catre cine oare?O fi fost musiu Avocat Cupsa,deputatel din partea PeNaLi Bihor?cine e musiu avocat Cupsa?aprig avocat al condamnatei penal la inchisoare pentru proxenetism .. DERECICHEI?si apriga turnatoare la 'justitia romana'? ASTA E ADEVARATA JUSTITIE ROMANA BOYS.....
Postat 06 Decembrie 2017, 20:16 de BESTIA666
MOS NICOLAE FARA C...O..A..i...e
NU VA MIRATI ASTA E REALITATEA!!! nu numai in tirbunalul bihor ci si in alte institutii unde toti INCOMPETENTI bagati prin nepotism, bani NU au necesara pregatire de a o conduce!!! vezi tribunal,primarie, cj, prefectura bh,aio,asco,etc si .a.s.m.d!!! PUTE A INCOMPETENTA SI PROSTIE CRASA!!!! cand deschizi usa dupa ei/ele dai de desert! TRAIM IN ORADEA , ORAS MIRIFIC POPULATIA LOCALA TE STRICA!!!
Postat 06 Decembrie 2017, 11:12 de User anonimizat
Maria Stance
...eu nu am auzit de dumneaei, desi citesc presa! Reputatia nu implica si un element public sau e considerata doar raportat la cercul lor stramt, magistral, pardon, de magistrati?! si chiar, parca am auzit sintagma buna reputatie, nicidecum de exceptie sau exceptionala! sau cum, a-ti face treaba e stare de ...exceptionalitate :))) ... practic un anonimat...in care iti indeplinesti perfect sarcinile de serviciu asigura buna reputatie! ce imi place !
Postat 05 Decembrie 2017, 22:32 de ADINA
???
Upsssss...Bravo Jurjut..hahahaha
Postat 05 Decembrie 2017, 21:39 de Tinas
La Fel
Să vadă toate lumea ca magistrații iau niste salarii speciale pt ce ? Pt incapacitate ? Da și ei vina pe stat paralel ? Parareli sînt ei cu salarii astronomice degeaba pe spatele nostru.
Postat 05 Decembrie 2017, 21:28 de jules
Una mai incompetenta decat alta !?!
Habar nu au de profesie astea trei candidate, niste zapacite care azi pronunta o solutie iar maine, intr-un caz similar, total pe dos !?! Nota 4.00 a fost chiar mare ... Macar Crina Muntean stie sa scrie si sa citeasca dar, celelalte ...
Postat 05 Decembrie 2017, 18:31 de WinDos
#rezist?????
Daca doar atata stiu candidatii este trist. Daca au fost respinsi din varii interese este foarte trist. Daca pentru aceasta se #rezista este tragic.
Postat 05 Decembrie 2017, 17:07 de iahim
helen
cine ne judeca ,distrug vieti ,famili ,afaceri,,mergeti toti la scoala ,acesti oameni trebe exclusi din magistratura
Postat 05 Decembrie 2017, 16:58 de todo
Singura soluţie: Avansarea!
Onorabila doamnă Muntean a mai demonstrat încă o dată (dacă mai era nevoie) că notele obţinute reflectă pe deplin situaţia reală. E trist că un magistrat foloseşte cuvinte al căror sens nu îl cunoaşte. Să spui că doamna Stance are o reputaţie excepţională însemnă că, ori te substitui părerii PUBLICE, ori nu cunoşti îndeajuns limba română. Celebritatea, faima, popularitatea, autoritatea şi faima se reduc, după părerea mea, la nume şi „p”renume. Ar mai fi de remarcat uşurinţa cu care doamna Muntean se substituie opiniei publice. În ceea ce priveşte alăturarea cuvântului EXCEPŢIONAL reputaţiei, ar fi necesar măcar un exemplu prin care respectiva doamnă a ieşit din comun, a constituit o excepţie, a fost nominalizată la vreun premiu de excelenţă, a făcut ceva remarcabil. Părerea mea este că „reprezintă o excepţie de la regulile generale” doar prin rezultatele obţinute la examen. P.S. Lipsesc cu desăvârşire din exprimarea candidatei „profesional, profesionist”.
Postat 05 Decembrie 2017, 16:13 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON