URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2016, 19:59

Dezastru: deşi e gratis, bihorencele nu îşi fac testul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Participarea femeilor din judeţul Bihor la activităţile pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în anul 2016 este foarte scăzută, a anunţat marţi şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

"Pentru anul 2016 Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor suma de 178.000 lei pentru desfăşurarea Programului Naţional de depistare precoce activă a cancerului de col uterin. Din fondurile alocate în acest an ar putea beneficia de testare citologică Babeş-Papanicolau 2.438 de femei din judeţul Bihor, din grupa de vârstă 25-64 ani", se arată într-un comunicat al DSP Bihor, care precizează că programul se desfăşoară, gratuit, prin două spitale - Judeţeanul şi Pelican - dar "ambele au realizat în primele nouă luni din acest an testarea 808 femei din judeţul Bihor, reprezentând 33% din numărul de teste pentru care există fonduri alocate".

Pe lângă faptul că se poate constata precaritatea educaţiei medicale a bihorencelor care nu profită de gratuităţi când este miza este propria lor sănătate, la fel de evident este şi faptul că nici medicii de familie şi ginecologii nu se implică în îmbunătăţirea acestei stări de lucruri.

"Buna desfăşurare a depistării precoce active a cancerului de col uterin depinde cel mai mult de medicii de familie care trebuie să asigure în continuare consilierea şi informarea femeilor eligibile din lista proprie pentru îndrumarea la recoltare în cadrul cabinetelor de obstetrică-ginecologie din reţeaua proprie. Este foarte importantă dorinţa şi voinţa femeilor elibigile, cu vârste cuprinse între 25-64 ani, să participe la testarea citologică efectuată gratuit în urma îndrumării efectuată de medicul de familie prin completarea unui formular de screening", a remarcat conducerea DSP Bihor.

Aceasta precizează că "sunt fonduri suficiente pentru screening", invitând populaţia feminină eligibilă să se adreseze medicilor de familie pentru îndrumare la  examinarea citologică gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON