URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2016, 15:02

"Deşteaptă-te, române!". Ziua imnului, sărbătorită cu defilarea gărzii de onoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zeci de orădeni care filmau cu telefonul, turişti cu rucsacul în spate şi oficialităţi locale şi judeţene la patru ace au participat vineri la festivităţile organizate de Instituţia Prefectului de "Ziua imnului", pe platoul din faţa Primăriei.

La eveniment au luat parte, printre mulţi alţii, subprefectul Iulius Delorean, preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, primarul Ilie Bolojan, deputatul Lucia Varga, aleşi locali şi judeţeni, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate.

Festivităţile au debutat cu un ceremonial militar şi religios constând în prezentarea drapelului de luptă şi rugăciunea oficiată de preotul Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă.

Chemare la emancipare

"Acordurile solemne ale imnului naţional al României, "Deşteaptă-te, române", compus de Anton Pann pe versurile lui Andrei Mureşanu au devenit un simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, iar astăzi reprezintă o chemare spre emancipare naţională şi social politică a tuturor românilor", a dat citire subprefectul Iulius Delorean mesajului prefectului Claudiu Pop.

Generalul în rezervă, Vasile Creţ, preşedintele filialei bihorene a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, a declarat în luarea sa de cuvânt că "Deşteaptă-te, române" prin ceea ce emană, "exprimă voinţa neamului şi istoria noastră".

Ceremonialul s-a încheiat cu o intonare emoţionantă a imnului de stat de către una din solistele ansamblului "Junii Bihorului", Marina Cîrţi, şi cu defilarea gărzii de onoare formată din transmisionişti, pompieri şi poliţişti de frontieră.

De la "Marşul triumfal" la "Deşteaptă-te, române!"

Ziua imnului naţional a fost instituită în 29 iulie 1998 prin Legea 99. Oficial, începând din 1862, la festivităţile oficiale a fost intonat, ca imn naţional, "Marşul triumfal şi primirea stagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor" compus de Eduard Hubsch, care a fost înlocuit în 1884 cu "Trăiască Regele" pe versuri de Vasile Alecsandri.

În comunism, începând din 1947, imnul Republicii Populare Române a fost "Zdrobite cătuşe", pe muzica lui Matei Socor, care în 1953 a fost înlocuit de "Te slăvim, Românie" tot de Socor, dar pe versuri de Eugen Frunză şi Dan Deşliu.

Din 1977, imnul naţional al Republicii Socialiste România a fost "Trei culori cunosc pe lume", inspirat dintr-un cântec patriotic compus de Cristian Porumbescu, pentru ca după evenimentele din decembrie 1989 să fie înlocuit cu "Deşteaptă-te, române!" mult intonat de revoluţionarii anticomunişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON