URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2015, 13:15

Deşi Aeroportul se închide abia luna viitoare, de luni Tarom nu mai zboară la şi de la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de luni, 2 martie, cursele Tarom între Oradea şi Bucureşti au fost suspendate, urmând ca reluarea lor să fie anunţată în cursul lunii mai. Decizia conducerii companiei naţionale de transporturi aeriene a fost luată la începutul lunii trecute, chiar dacă Aeroportul din Oradea va fi închis temporar abia de luna viitoare, din 22 aprilie.

Supendarea decisă de Tarom are ca motivaţie faptul că piloţii companiei trebuie să respecte manualul de zbor al acesteia, care prevede că nu se poate opera pe un aeroport care nu are active toate sistemele de ghidaj la sol.

Aeroportul din Oradea este în această situaţie deoarece, din 2 martie, a început dezafectarea parţială a unora dintre aceste sisteme, necesară pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii aeroportuare.

"De azi (n.r. – luni, 2 martie), Tarom nu mai operează la Oradea, dar aeroportul este în continuare deschis şi operează aici alte companii, cu zboruri charter, precum şi cu elicoptere, deoarece manualele lor de operare sunt altele decât normele interne ale Tarom", a declarat pentru BIHOREANUL Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ, instituţia în subordinea căreia funcţionează aeroportul orădean.

Potrivit acestuia, Aeroportul din Oradea va fi închis, conform graficului de lucrări stabilit iniţial, doar între 22 aprilie şi 20 iunie, urmând ca la această dată infrastructura să fie redeschisă integral şi pusă la dispoziţia tuturor operatorilor.

Până în 20 iunie, cei care doresc să ajungă la Bucureşti cu avionul sunt nevoiţi să se îndrepte spre cele două aeroporturi mai apropiate, de la Cluj ori de la Timişoara.

Până în prezent, compania Tarom opera la Oradea 13 zboruri săptămânal.

Închiderea provizorie a pistei Aeroportului orădean şi, implicit, suspendarea zborurilor va fi necesară pentru derularea lucrărilor de modernizare a infrastructurii, derulate de asocierea Porr Construct - Teerag - Asdaq Aktiengesselschaft - Col Air. Acestea valorează 79,9 milioane lei (cu 21,3 milioane sub valoarea estimată) şi fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene ce prevede înlocuirea pistei actuale (lungă de 1.800 metri) cu una nouă, de 2.100 metri, şi lată de 45 lăţime (faţă de 30 metri, cât are pista de acum).

De asemenea, vor mai fi construite două căi de rulare-degajare, o platformă de îmbarcare-debarcare pe care să poată staţiona şase aeronave, inclusiv de tip C (mari), sisteme de balizaj luminos de categoria II de operare, cu lumini inclusiv pe axul longitudinal, nu doar pe marginea pistei, sisteme de alimentare cu energie electrică de bază şi de rezervă, sisteme de telecomandă pentru sistemele de balizaj, sisteme de iluminat pentru platforma de îmbarcare-debarcare şi chiar şi o uzină electrică nouă, care să asigure consumul de bază şi de rezervă pentru sistemele de balizaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Zburăm de la Debrecen !!!
E cel mai aproape, iar parlamentarii oricum decontează de la ceilalţi conaţionali care pot merge şi cu trenul !!!
Postat 03 Martie 2015, 08:57 de WinDos
vai de orasul asta cu asa aeroport, tarom si capitan
s-a inchis aeroportul, clientii vor fi recuperati de cfr, nici o problema. cat mai sta nespalatul si agramatul securist de comandant in functie? chiar nu plictiseste pe nimeni personajul asta dubios? hotii de la tarom tot la 12 mil or sa pastreze pretul la biletul de avion?
Postat 02 Martie 2015, 21:43 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON