URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2017, 14:06

Descurcaţi-vă singuri! Niciun vaccin antigripal n-a ajuns încă în Bihor

Descurcaţi-vă singuri! Niciun vaccin antigripal n-a ajuns încă în Bihor În urmă cu 8 ani, când nu era ministru al Sănătăţii, Florian Bodog era printre primii bihoreni care luau vaccinul antigripal, dorind astfel să demonstreze că nu există niciun pericol în imunizare. Pe-atunci, dozele de vaccin se găseau...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi a comunicat Ministerului Sănătăţii că are nevoie de aproape 22.000 de doze de vaccin antigripal, pentru a-i imuniza pe bihorenii din categoriile de risc, Direcţia de Sănătate Publică Bihor n-a primit încă nicio doză, ba chiar nicio veste de la Bucureşti.

"Nicio ştire"

"Anul trecut, 8.600 de doze de vaccin au fost repartizate DSP Bihor. În acest an, s-au solicitat 21.891 de doze, dar deocamdată nu ştim nimic, nu avem nicio ştire", a declarat dr. Mariana Fericean, specialist în epidemiologie, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul DSP Bihor. Cu aceste doze ar urma să fie imunizaţi bihorenii cu boli cronice, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar din spitale şi ambulatorii, rezidenţii instituţiilor de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Potrivit dr. Fericean, ca să fie eficient, vaccinul ar trebui administrat în a doua jumătate a lunii octombrie. Dacă DSP Bihor va primi până atunci dozele de vaccin sau nu, este imposibil de spus. De altfel, luna trecută, la începutul unei şedinţe de Guvern, premierul Mihai Tudose l-a criticat vehement pe orădeanul Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, tocmai pentru că a întârziat achiziţia de vaccinuri.

De asemenea, nu se ştie dacă vor fi trimise de la Bucureşti toate cele aproape 22.000 de doze, dat fiind că şi anul trecut necesarul a fost similar, şi totuşi DSP Bihor a primit doar 8.600 de doze.

"Populaţia care doreşte să se vaccineze şi îşi permite, să se ducă să achiziţioneze vaccinul din farmacii", a fost sfatul oferit de dr. Fericean (foto), pentru toţi bihorenii, indiferent că sunt sau nu în categoriile de risc. Altfel spus, să nu aştepte după Ministerul Sănătăţii. Deocamdată, însă, nici în farmaciile din Bihor nu este disponibil vaccinul. Farmaciştii ştiu că vaccinul ar urma să ajungă, dar nimeni nu ştie cu exactitate când.

Risc major

Dr. Fericean a precizat şi că este importantă imunizarea cu vaccinul tetravalent, care conţine două tulpini din virusul B. În nordul şi vestul Europei, în acest an, este o epidemie de gripă de tipul B, iar foarte multe persoane, îndeosebi bătrâni, au murit. "În 2016-2017, noi în Bihor am avut 16 cazuri de gripă, toate de tip A", a spus Mariana Fericean.

Ţinând cont că în emisfera sudică, îndeosebi în Australia şi Noua Zeelandă, face ravagii o epidemie de gripă tip B, peste 100 de persoane cu vârste de peste 65 de ani decedând din această cauză, Organizaţia Mondială a Sănătăţii se aşteaptă la o epidemie de anvergură. "Sperăm că s-a învăţat o lecţie din epidemia de rujeolă şi nu vom avea refuzuri la vaccinare", a mai spus medicul.

Sfatul specialiştilor

Totodată, specialiştii DSP Bihor au transmis publicului o serie de sfaturi, întrucât prevenţia este foarte importantă în sezonul rece, atât împotriva îmbolnăvirilor de gripă, cât şi împotriva infecţiilor acute de căi respiratorii superioare (IACRS).

Pentru întărirea organismului, se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete, bogate în vitamina C, consum zilnic de lichide, evitarea consumului de alcool şi tutun, evitarea stresului şi petrecerea timpului liber în aer curat.

De asemenea, medicii recomandă să purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată sezonului, evitarea expunerii la frig timp îndelungat, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea zilnică a spaţiilor de locuit şi de muncă, respectarea regulilor de igienă individuală, evitarea contactului cu persoane bolnave, a vizitelor la domiciliu şi în spitale, respectarea regulilor de igienă colectivă (nefrecventarea colectivităţilor de către persoanele bolnave până la vindecare totală, neacceptarea în colectivităţi a persoanelor bolnave), evitarea automedicaţiei.

Sfaturi pentru toţi

Dr. Nicolae Sonea, medic-şef în cadrul DSP Bihor, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că cea mai importantă regulă este autoizolarea, la domiciliu. "E Toamna Orădeană, toată lumea ar dori să iasă, dar trebuie respectate regulile de igienă colectivă", a spus ea. Medicul a mai precizat că aerisirea spaţiilor interioare, îndeosebi a sediilor de firme, unde vin mai mulţi angajaţi, este extrem de importantă.

Pe de altă parte, dr. Mirela Florea, specialistă în Medicina muncii, a subliniat că angajatorii trebuie să fie atenţi la condiţiile de muncă în sezonul rece, să scurteze timpul petrecut afară şi să asigure curăţarea filtrelor sistemelor de ventilaţii. Florea a mai opinat că patronii ar putea chiar să cumpere pentru angajaţii lor vaccinul antigripal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu vă prostiți!
Nu am văzut oameni mai bolnavi de gripă decât pe cei care au făcut vaccinul, a II-a zi, că la noi în fabrică se dă gratis ("grija față de om"). S-au jurat că nu mai pică în plasa vacciniștilor. Nu-i de mirare că Bodog face numai tâmpenii: l-a ajuns mercurul din vaccinuri ! https://www.youtube.com/watch?v=BtFsy0rQsak&t=87s Dacă nu apare bine adresa, găsiți pe saitul de mai sus termenii "University of Calgary mercury"
Postat 05 Octombrie 2017, 15:43 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON