URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2017, 13:50

Descinderi cu mascaţi în cartierul Europa: Romeo Păcurar, celebru contrabandist cu ţigări, capturat după 3 ani de căutări

Descinderi cu mascaţi în cartierul Europa: Romeo Păcurar, celebru contrabandist cu ţigări, capturat după 3 ani de căutări foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe echipaje de poliţişti şi mascaţi au luat cu asalt, duminică seara, în jurul orei 21.00, cartierul Europa, blocând toate drumurile de acces. Ţinta? Capturarea unuia dintre cei mai căutaţi contrabandişti de ţigări din judeţ, Romeo Păcurar, urmărit internaţional de 3 ani, de la pronunţarea primei hotărâri definitive prin care fusese condamnat la detenţie.

„La acţiune au participat poliţiştii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigaţii Criminale şi poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor”, se arată în comunicatul de presă transmis, luni, de Poliţia Bihor.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul de 45 ani ar fi fost plecat până acum din ţară şi a stat ascuns în Ungaria, respectiv Austria, de unde s-a întors recent, fiind găsit într-una din vilele din cartierul Europa, unde locuieşte fosta lui iubită, Larisa Djata, împreună cu copiii pe care cei doi îi au împreună. 

Contrabandist de "top"

Bărbatul a fost încarcerat la Penitenciarul Oradea, unde are de ispăşit o pedeapsă de 7 ani de închisoare, dispusă de Curtea de Apel Oradea în 29 aprilie 2015, pentru acuzaţii de contrabandă şi aderare la un grup infracțional organizat, pedeapsă la care s-au contopit şi cei 3 ani şi 6 luni de închisoare încasaţi pe 16 iulie 2014, în primul proces pornit pe numele lui, pentru acuzaţii similare.

Dosarul, trimis în faţa instanţei de procurorii DIICOT Oradea, priveşte fapte comise de reţeaua lui Păcurar în perioada 2002-2004, când contrabandiştii cumpărau ţigări ajunse în ţară din China şi Ucraina, ori le luau din fostele magazine duty-free de la graniţa de vest, pe care apoi le expediau spre revânzare în Austria, la preţuri de patru ori mai mari.

Sumele aflate în joc erau imense, gruparea reuşind să scoată din ţară ţigări în valoare de peste 3 milioane euro, ascunse în piese de mobilier sau cherestea, pentru care doar paguba cauzată bugetului de stat se ridică la 3,5 milioane lei.

Condamnări în etape

Procesul, declanşat în 2006, s-a derulat în două etape. Prima oară a ajuns la capăt în 2012, când Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul pentru inculpaţii care şi-au recunoscut faptele încă de la început, 10 la număr, printre aceştia numărându-se şi afaceristul orădean Dorin Gherghev, patronul crematoriului uman de pe Calea Borşului, finanţator şi coordonator al transporturilor de ţigări, care s-a ales cu 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Pentru ceilalţi, procesul s-a reluat şi a continuat până pe 29 aprilie 2015, când Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final, dispunând pedepse cu suspendare pentru Ioan Marin Belea, Emil Gheorghe Hulber şi Ioan Tiberiu Cristea, simpli executanţi în ierarhia reţelei, şi pedepse privative pentru ceilalţi şase.

Dintre aceştia, Romeo Păcurar, „creierul" afacerii, a încasat 7 ani, "locotenentul său", Ovidiu Cantor, 7 ani şi 6 luni, alături de Gheorghe Păcurar, tatăl lui Romeo, responsabil cu camuflarea ţigărilor în TIR-uri şi reinvestirea profitului în terenuri şi maşini, care a primit 5 ani cu executare. 

Imediat după pronunţarea verdictului, toţi contrabandiştii care au fost condamnaţi la pedepse cu privare de libertate au fost încarceraţi, mai puţin Romeo Păcurar, care a dispărut.

Fabrică clandestină

Dosarul pentru care Păcurar a ajuns, acum, în spatele gratiilor priveşte doar o parte din afacerile penale ale acestuia. Potrivit procurorilor DIICOT, filierele de contrabandişti coordonate de orădean împreună cu fratele său, Călin, şi cu tatăl său, Gheorghe, au reuşit să scoată din ţară cel puţin 53 de transporturi cu ţigări, în valoare de peste 10 milioane euro.

La un moment dat familia şi-a făcut chiar propria fabrică de ţigări, care producea în clandestinitate în Ungaria.

Explozie în centru

În 2012, Păcurar a mai fost protagonistul unei răzbunări de tip mafiot. Autoturismul său, parcat în faţa Agenţiei Tarom din Piaţa Ferdinand a explodat, cauza fiind o bombă artizanală amplasată sub o maşină.

În urma deflagraţiei nici o persoană nu a fost rănită iar autoturismul a suferit uşoare avarii. Dosarul penal deschis pe marginea exploziei a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ai căror reprezentanţi susţin că autorii nu sunt nici azi găsiţi. "Dosarul este cu autor necunoscut, se află în evidenţa pasivă a Poliţiei", susţine purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@tds
nu prea o nimeresti. nu stiu de unde si pana unde crezi ca eu sunt adrian cris. Dar las-o asa.bafta iti doresc la vecini onesti.
Postat 26 Aprilie 2017, 09:15 de User anonimizat
DA, BRE
@CHRIS : Adriane, e cartier select, bre ! Judevatori, SRI-isti, avocati renumiti, directori de deconcentrate, sorbonei, #rezist enti ! Gura paca adevar...graieste !
Postat 25 Aprilie 2017, 20:54 de TDS
NICIODATA
@Mick: NEVER EVER ! Pai nu eu l-am demascat ca foloseste autoturismul PMO in scopuri personale ?
Postat 25 Aprilie 2017, 20:51 de TDS
?!
Si totusi, cine e acest birta de la care ati inceput cearta?
Postat 25 Aprilie 2017, 11:11 de ili3
@tds
uite ce vecini meseriasi ai mai sarco!!!!!!!!! cartier select, oameni selecti. poate mascatii te cautau pe tine ca sa te intimideze. :))))))))
Postat 25 Aprilie 2017, 10:16 de User anonimizat
a inviat si TDS
apropo tds si tu ai fost prieten cu Birta pe facebook, asta ce a insemnat? era cool.
Postat 25 Aprilie 2017, 09:10 de User anonimizat
@TDS
Iti dai seama ce putere are Elvis si de dincolo de mormant?! :)
Postat 25 Aprilie 2017, 07:55 de ineuanul
AUGUST ' 77- APRILIE 2017 !
@Ineuanul : Prea cinstita, prea corecta, prea prietena lui Florinel si-a facut PRAF pagina de FB !
Postat 24 Aprilie 2017, 21:29 de TDS
@TDS
Parca? Hm... din august 77 a cam trecut ceva vreme... Eniuei, bingo!
Postat 24 Aprilie 2017, 20:05 de ineuanul
!!!
@ineuanul : Mie imi plac lucrurile clare ! Gluma tot n-am prins-o ! Elvis parca se afla la loc cu verdeata...
Postat 24 Aprilie 2017, 18:50 de TDS
@TDS
Doamne, omule, setat esti ca toata lumea iti vrea raul. Era o gluma, apropo de comentariul tau referitor la Facebook. Traducere: daca Djata il are in lista de prieteni pe Birta (si aici intervine liberul arbitru, in care fiecare-si inchipuie ca stii tu ceva de faci asocierea asta), atunci eu, care-s prieten cu Elvis pe Faccebook cam ce-as putea fi? Si aici speram ca o sa spui ca voi deveni in curand vedeta rock-and-roll sau asa ceva... Dar tu, nu... Batman, Batman! (sper ca nu tre sa ti-o traduc si pe asta...)
Postat 24 Aprilie 2017, 18:27 de ineuanul
?????
@ineuanul: esti ce ? Nu pricep ...in plus n-am zis nici ca e bine, nici ca e rau !
Postat 24 Aprilie 2017, 17:39 de TDS
@TDS...
... inseamna ca eu, care-s prieten cu Elvis Presley pe Facebook sunt? Ca-s curios...
Postat 24 Aprilie 2017, 17:08 de ineuanul
!!!!
Pe cine credeti ca are Djata in lista de prieteni pe Facebook ? Pe....Florin Birta ! Misto, zic....
Postat 24 Aprilie 2017, 14:03 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON