URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2014, 17:31

Deputatul Szabo Odon propune recunoaşterea căsătoriei religioase drept căsătorie civilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mirii români s-ar putea căsători pe viitor direct în biserică, fără să mai spună "Da" şi în faţa ofiţerul stării civile. Potrivit unei iniţiative legislative depuse la Camera Deputaţilor de deputatul UDMR Szabo Odon, căsătoria religioasă ar putea fi recunoscută drept căsătorie civilă.

"Propunerea legislativă prevede posibilitatea pentru viitorii soţi de a încheia căsătoria civilă şi religioasă într-un singur loc într-un locaş de cult, iar atribuţiile ofiţerului de stare civilă vor fi preluate de către personalul clerical al unui cult recunoscut de stat, potrivit Legii 489 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor", a declarat Szabo Odon.

Potrivit deputatului, cununia religioasă are valoare de căsătorie civilă în 16 ţări membre UE printre care Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Marea Britanie şi Germania.

Modelul slovac

Întrucât potrivit articolului 48 din Constituţia României "căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă", Szabo Odon propune modificarea Legii 119 din 1996 cu privire la actele de stare civilă astfel încât să nu contravină legii fundamentale.

"Modelul pe care îl propun este cel mai apropiat de modelul slovac. În Slovacia preotul este recunoscut ca şi ofiţer al stării civile pentru căsătorii dar nu poate înregistra naşteri sau decese", a declarat deputatul.

Astfel, un cuplu care doreşte să îşi oficializeze relaţia se va prezenta ca şi până acum la Primărie pentru examinarea îndeplinirii condiţiilor de fond legate de capacitatea de a încheia căsătoria, precum vârsta, starea medicală şi altelele, iar după verificarea documentelor va primi o adeverinţă că îndeplineşte condiţiile legale oficierea căsătoriei precum şi actul de căsătorie care urmează să fie semnat de miri, martori şi preot.

"Odată obţinute actele, mirii se prezintă la preot, se oficiază căsătoria, se semnează documentele, care trebuie apoi depuse în termen de trei zile la Primărie, pentru că altfel căsătoria nu este considerată valabilă", a declarat udemeristul.

Mireasă o singură dată

Potrivit iniţiativei depuse de deputatul bihorean, căsătoria procedura simplificată a căsătoriei este opţională, mirii putând opta în continuare doar pentru căsătoria civilă sau dimpotrivă pentru ambele ca şi până acum.

"Pentru cei care doresc să îşi simplifice procedura căsătoriei, avantajul este că nu trebuie să te îmbraci de două ori mireasă, nu eşti obligat să participi la două cununii şi nu mai plăteşti taxele pentru oficierea căsătoriei civile. Economiseşti timp, bani şi nervi", a mai spus deputatul.

"O nouă restructurare a ANAF"

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, deputatul Szabo Odon a mai prezentat o interpelare adresată pe 3 decembrie ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, în numele grupului UDMR.

"Conform unor informaţii de la nivelul ministerului de resort, se doreşte o nouă restructurare a ANAF care implică printre altele reorganizarea administrării contribuabililor mijlocii, astfel ca aceştia să intre în sfera atribuţiilor direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice", se menţionează în adresa depusă.

Deputatul UDMR spune că la nivelul judeţului Bihor asta ar însemna mutarea administrării firmelor mijlocii din plan local la nivel regional, aceastea urmând să fie verificate de la Cluj Napoca.

"În momentul în care se va pune în aplicare o astfel de decizie zeci de firme vor fi verificate din alt judeţ. Avem tot interesul ca oamenii care e conduc să nu fie puşi pe drumuri pentru administrarea propriei firme", a declarat deputatul.

În acest context Szabo Odon a întrebat conducerea Ministerului Finanţelor care este raţiunea care a stat la baza unei astfel de decizii, care este baza legală şi termenul de finalizare a transferului administrării contribuabililor mijlocii către direcţiile regionale ale Finanţelor precum şi efectele restructurărilor anterioare ale ANAF de la economiile realizate până la debirocratizarea instituţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
unguri retrograzi
SE STIE. ASTIA SUNT CEI MAI INAPOIATI OAMENI DIN EUROPA!
Postat 13 Decembrie 2014, 01:41 de Valhalla-Asgard
NU!NU!NU!
NU! NU! NU!Apoi ce urmeaza? Casatoria religoasa devine obligatorie??? De la un maghair asteptai la mai multe... ca de romanul se zice ca este inapoiat...
Postat 11 Decembrie 2014, 21:52 de sasi
Mulţi tâmpiţi mai are UDMR !!!
... ca să nu mai vorbim câţi escroci are !!!
Postat 11 Decembrie 2014, 19:04 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON