URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2011, 11:53

Cazul Borbely, răzbunarea lui Băsescu pe UDMR?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lakatos Peter a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa demersul DNA de punere sub acuzare, pentru fapte de corupţie, a unui consilier al ministrului Borbely Laszlo este "consecinţa" dorinţei de răzbunare a preşedintelui Traian Băsescu după ce UDMR s-a opus propunerii sale de reorganizare administrativ-teritorială.

"Călăul" Băsescu

"La sfârşitul lunii mai, preşedintele Traian Băsescu spunea aşa: "Şantajul că vom crea instabilitate politică şi implicit aruncarea României în aer dacă faceţi o reorganizare administrativă care să-i ajute pe români poate avea limite. În mod categoric, limita se numeşte afectarea intereselor majorităţii. Eu am lovitura deciziilor UDMR în piept, dar am timp să reflectez toată vara care e soluţia, pentru că nu e corect ca de la interesele unei minorităţi şi sub şantajul creeării instabilităţii politice să sufere majoritatea".

"Acesta a fost un semnal, iar cei care analizează situaţia pot să-şi dea seama de următorul lucru: preşedintele este într-o eroare regretabilă, pentru că UDMR, în problema reorganizării, reprezenta majoritatea. Toate sondajele arată că majoritatea populaţiei din România nu doreşte această reorganizare şi înfiinţarea celor opt judeţe-mamut. Deci, UDMR nu a şantajat, ci a reprezentat interesele majorităţii", a spus deputatul Lakatos Peter.

El a folosit o exprimare plastică, în care a comparat UDMR cu o victimă, iar pe preşedintele Traian Băsescu cu un călău: "Dacă cel condamnat la moarte nu-şi aşază de bunăvoie capul pe butuc, dacă nu cooperează cu călăul, asta nu înseamnă că victima îşi şantajează călăul".

PDL, interesat de fraude electorale

De asemenea, deputatul UDMR a explicat că Uniunea se împotriveşte şi votului prin corespondenţă, poziţie care nu este agreată de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu. "În 20 de ani noi nu am fost în stare să creăm un sistem de vot care să excludă orice posibilitate de fraudă, n-am fost în stare să facem aşa încât rezultatele votului să poată fi centralizate în 24 de ore, cum se întâmplă chiar şi în alte ţări foste socialiste, care au pornit de unde am pornit şi noi. În aceste condiţii, în loc să ne ocupăm de asigurarea unui asemenea sistem, noi vrem să introducem votul prin corespondenţă, unde există posibilitatea de fraudă atât în varianta scrisă depusă de PDL în Camera Deputaţilor, cât şi în cea verbală despre care a vorbit ministrul Teodor Baconschi", a spus Lakatos.

El a adăugat că, pe de altă parte, UDMR se opune votului prin corespondenţă şi din cauză că introducerea acestuia presupune costuri uriaşe, dar şi pentru că "propunerile prezidenţiale, fiindcă indiferent cine le formulează formal, ele sunt propunerile preşedintelui", nu ar permite să voteze prin corespondenţă decât cetăţenii români din afara ţării, nu şi cei din ţară. "Costurile introducerii acestui sistem trebuie susţinute de la buget, iar bugetul nu poate suporta acum asemenea costuri. Apoi, nu înţelegem de ce, dacă românii din străinătate ar putea vota prin corespondenţă, cei din ţară să nu poată", a spus Lakatos Peter.

Deputatul a concluzionat că, "în momentul în care UDMR are asemenea poziţii tranşante faţă de propunerile prezidenţiale, vine justiţia televizată şi aruncatul cu noroi în liderii UDMR".

Şo pe UDMR

Lakatos a afirmat că, în opinia sa, UDMR este ţinta unor încercări de a fi scoasă de la guvernare fiindcă nu acceptă iniţiativele preşedintelui, sub pretextul că are lideri corupţi şi că se opune justiţiei.

"Într-o ţară normală, parchetul îşi face treaba, cercetează şi la sfârşitul anchetei stabileşte acuzaţiile, iar când trimite dosarul în judecată dă un comunicat. Când nu se parcurg aceste etape, când justiţia se face în televiziune, consider că doar se împroaşcă cu noroi şi se creează o situaţie în care, în momentul când UDMR se opune propunerilor prezidenţiale, să se poată spune că ne-am ridicat de la masă pentru că suntem împotriva justiţiei şi pentru că suntem corupţi. Eu spun că acesta este scenariul", a declarat Lakatos.

El a adăugat că "faptul că lucrurile se petrec aşa nu este o coincidenţă, ci o consecinţă" a opoziţiei UDMR faţă de "propunerile prezidenţiale".

România, o "democratură"

Deputatul a precizat că nu are dovezi că ordinele primite de DNA sunt date de preşedintele Traian Băsescu, dar are convingerea că "avem o democratură". "Dacă mă întrebaţi dacă am dovezi că ordinele vin de la Cotroceni vă spun că nu. Dar avem o democratură, o situaţie când o dictatură este împachetată în ambalaj democratic, şi când instituţiile democratice sunt folosite pentru acapararea puterii totale".

De asemenea, Lakatos a afirmat că nu doreşte să comenteze detaliile "cazului Borbely", deoarece nu doreşte să cadă în capcana întinsă de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, potrivit căreia o persoană acuzată de săvârşirea unor fapte de corupţie ar trebui să-şi demonstreze nevinovăţia, în loc ca eventuala vinovăţie să fie dovedită de parchete. "Eu nu vreau să comentez dacă apartamentul soacrei ministrului a fost renovat sau nu a fost renovat şi nu aştept ca Borbely să fie cel care să-şi dovedească nevinovăţia. Eu nu cad în această capcană a lui Macovei, că un om trebuie să-şi dovedească nevinovăţia", a afirmat deputatul Lakatos Peter.

Acesta a mai spus că, în aceste condiţii, în care colaborarea dintre PDL şi UDMR decurge cu dificultate, nu ştie cât va mai rămâne Uniunea la guvernare. "No, vedeţi, şi eu pun această întrebare conducerii UDMR", a zis deputatul, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
limba
@ovdiu: mie mi se pare ca mai toti liderii UDMR vorbesc o romana excelenta(de cele mai multe ori peste multi lideri romani), incepand de la frunda si pana la kelemen hunor, de la borbely la cseke. as zice ca marko bela se forteaza sa-i iasa un accent prost ca in rest si el este absolut OK din acest punct de vedere.
Postat 15 Iulie 2011, 09:53 de dan justitiarul
mafia ugrica
lacatus asta e scos un pic in fata din cauza ca stie un pic mai bine romaneste si reuseste sa lege trei cuvinte in fata unor ziaristi ca abrudan. indivzi care pentru o ciorba si un bon de masa, sint in stare sa descrie niste curve mafiote drept copiii maicii Tereza. deocamdata udemere bihor e rezervorul de cadre a lui soani chis, cei aflati pe pozitiile avantajoase si banoase, platiti din banii contribuabililor romani, avind in comun stigmatul de a fi slugile fostului cablist. cind o sa-l vad pe seful lui lacatus, rouji, odeon, etc. si desigur toata organizatia mafiota dupa gratii, inseamna ca Romania se va indrepta in directia corecta.
Postat 15 Iulie 2011, 09:41 de ovidiu
Asta al catelea e ?!
La prima vedere pare ca ori Basescu este genial, ori ca politicienii sunt prosti de dau in gropi ! Ceva adevar este aici, dar lucrurile sunt mult mai simple : TOTI FURA SI PRESEDINTELE O STIE ! Nuanta e ca cei de la putere fura mai mult, dar nici opozitia nu ,,someaza'' ! Asa ca daca misca unul in front, Basescu ii pune dulcea muzica a zanganitului de catuse si-l face mielusel. Nu pe fata, asa, un-doi, Basescu nu vrea pieirea pacatosului, vrea ,,indreptarea'' lui ! Doar este (si) comandant de vas, asa ca stie cum e cu ,,cârmuitul'' !
Postat 15 Iulie 2011, 06:37 de hahaha
santaj de gasca
Base face un santaj de gasca, tipic mafiotilor. Adica: atata timp cat sunteti cu mine pee o mana faceti ce vreti ca va acopar. Daca va apuca fantezii opzitioniste va dau pe mana legii. Borbely este un exemplar tipic de parvenit politic. UDMR folosind atasamentul nationalist orb al unor maghiari si-a instalat la top o gasca de fosti activisti PCR care sustin atasamentul alegatorilor cu initiative ce gadila orgoliul lor nationalist iar in paralel invart banii tarii si fac averi fabuloase. Ma tem ca UDMR nu va risca sa-l sacrifice pe "vasilica".
Postat 14 Iulie 2011, 11:01 de eu
pupic
@oradean: pupa-l-ai in democratura!-daca tot il iubesti asa mult...
Postat 14 Iulie 2011, 07:36 de dan justitiarul
suparare
Cel mai suparat este ABRUDAN CORNEL ADRIAN.........care are vreo doua adrese...Nevasta unde sta ..pe Moldovei sau pe Cazaban..Daca pleaca ungurii el pe cine mai pupa
Postat 14 Iulie 2011, 00:08 de cristian
Basescu
Democratura, democratura, dar dictatorul are trei clase peste ei. Ne doare la culme faptul ca a scos la suprafata tot puroiul societatii in care traim. Asta e realitatea. Si inca nu a aratat tot. Ne serveste picatura cu picatura. In frumoasa democratura creata de acesti politicieni. Toti, dar absolut toti sunt demnitari de 20 de ani. Cata tristete a putut aduna tara asta.
Postat 13 Iulie 2011, 23:11 de oradean
base
cum se incearca sa se faca ordine printre politicieni,cum sar cu gura ca e razbunare politica,avem noroc ca avem pe cine da vina,daca ploua sau e seceta,dca tuna sau fulgera Base e de vina,iar in UDMR bihor daca sapa DNA-ul mai adinc {de pe vremea lui Filip} oare ce vor mai gasi?
Postat 13 Iulie 2011, 19:39 de luky
udemerist, NESIMTIT !
Caz tipic. Cand sunt luati la intrebari, in legatura cu hotiile, vin si plang prin presa ca sunt persecutati, asupriti, oropsiti, etc.
Postat 13 Iulie 2011, 19:24 de zita hamesita
averile vom vedea aportul MINORITATILOR in ROmania
sa vedeti cum vor pleca mancand pamantul, ii atrag in Romania doar jaful nicidecum simtul de cetateni romani:)))
Postat 13 Iulie 2011, 19:08 de cand se vor verifica
EXCELENT
deci care e MODA: nu astept sa aduc la saturatie tradatorii ii ingenunchez si uite asa ma respect, orice ati spune stim ca furati:))) asta e suficient problema este daca va lasam intervenea saturatia si va dadeam sansa sa predati stafeta altora, "BASESCU e genial" sau poate altul:))) el e de fatada.
Postat 13 Iulie 2011, 19:04 de anca
LUMINA !!!
IES HOTIILE UDMR-ului LA LUMINA !!! ASA UN PIC CA DE 20 DE ANI SANTAJEAZA GUVERNARILE SI SE AFLA SUB PLAPUMA GUVERNANTILOR !!!!! NISTE HOTI CU TAXELE PROMOVATE DE EI SA AIBA CE CHELTUI SA ISI REPARE APARTAMENTELE !!
Postat 13 Iulie 2011, 15:19 de SCORTOSUL
democratura
inspirat termenul de "democratura"! nu stiu daca l-a gasit singur dar imi place! cat priveste persoanele care ar lua locul PD-L-ului, in principiu asa ar fi, sa vina la putere oameni 100% curati. cum insa asa ceva pare de domeniul absurdului, eu m-as multumi si cu persoane gri(in prima faza!)
Postat 13 Iulie 2011, 14:17 de dan justitiarul
BASE IMBARLIGATORUL?
Am auzit ca urmeaza GHILEA prefectul nostru pe care abia asteapta Base sa-l bage pentru terenurile de fotbal si asta se compromite pentru parai putini doar l-am vazut cu amicul lui Budau la "treaba" in judet.HAHAAA
Postat 13 Iulie 2011, 13:31 de anonim
Corect !
Sunt convins ca ungurul n-a vrut sa ia spaga ! I-au rapit familia si l-au obligat ! Lacatusul (asa se numea cand era pompier, pe vremea lu' pingelica!) se baga si el, ca musca-n ....Nici verestoy n-a vrut sa taie padurile din secuime (dar nu numai !), l-a obligat Basescu ! Mint si astia, vor la ciont !
Postat 13 Iulie 2011, 13:11 de hahaha
Lakatos un evzionist la curtea lui Kis
Ma Lakatos dar de ce nu spui dumneata cata evaziune ai facut prin firmele lui Kiss cand erai director executiv ? Nu vreau sa fiu inteles gresit , PDL-ul si Basescu merita sa fie trimis la groapa de gunoi a istoriei , dar nu pentru a le lua locul indivizi ca Lakatos si Kiss. Daca vei insista o sa iti dau exemple concrete.
Postat 13 Iulie 2011, 12:57 de giorgio
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON