URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2015, 18:36

Deputatul Ioan Cupşa, avocatul Primăriei: Agenţia de Protecţia Mediului încurcă municipalitatea la ordinul şefului PSD Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal Ioan Cupşa, de profesie avocat, fost consilier local, se amestecă în conflictul dintre Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Primărie, afirmând că APM a interpretat abuziv legislaţia pentru a ţine în loc lucrările municipalităţii, doar pentru că aşa îşi doreşte preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Concret, Cupşa a afirmat într-o conferinţă de presă organizată vineri, că APM, care iniţial a aprobat tăierea a 50 de arbori în Piaţa Unirii, pentru derularea lucrărilor de modernizare, a avizat apoi negativ cererea municipalităţii de a tăia şi ceilalţi 10 arbori.

Recunoscând că în proiectul iniţial nu figura şi doborârea acestor 10 copaci, dar adăugând că această operaţiune s-a dovedit ulterior necesară, Cupşa a criticat justificarea dată de APM, conform căreia pentru aprobarea tăierii acestora ar fi nevoie de un "studiu de impact".

El a citat din Hotărârea de Guvern 445/2009, privind evaluarea impactului de mediu al unor proiecte pentru construcţii, arătând că acesta este necesar nu pentru lucrări precum cele derulate de Primărie în Piaţa Unirii, ci pentru altele, cum sunt cele enumerate în anexa 2 a actului normativ, adică pentru lucrări de dezvoltare piscicolă, cariere şi exploatări miniere, dragare fluvială şi marină, construcţia de instalaţii industriale, şantiere navale, construirea cuptoarelor de cocs, construirea de instalaţii pentru fabricarea cimentului, producţia de pesticide, fabricarea de uleiuri şi produse chimice, abatoare, căi ferate, aerodromuri, instalaţii de conducte pentru gaz şi petrol etc.

"Ceea ce a invocat Agenţia pentru Protecţia Mediului este necesar, aşadar, la proiectele cu impact major asupra mediului", a concluzionat Cupşa, adăugând apoi că impactul asupra mediului al lucrărilor din Piaţa Unirii nu va fi negativ ci, dimpotrivă, pozitiv, deoarece proiectul prevede tăierea a 50 plus 10 arbori, iar apoi plantarea altor 137.

"Tăierea şi înlocuirea a 10 arbori nu are nicio legătură cu studiile de impact asupra mediului, ca dovadă că acestea nu au fost necesare la tăierea primilor 50 de arbori", a spus deputatul-avocat.

Cupşa a afirmat că "îi înţeleg pe funcţionarii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului care au fost numiţi în funcţii de conducere cu sprijin politic", adăugând că persoana care a dat indicaţia că proiectul Primăriei trebuie "încurcat" este preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

"Domnul Mang a vorbit în conferinţa de presă de la partid despre viitoarele nerealizări ale Primăriei, dând exemplu Piaţa Primăriei, proiect împiedicat chiar de ei (n.r. – de PSD-işti). Dânsul anticipează nereuşita, însă, datorată propriilor demersuri", a concluzionat Ioan Cupşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Impricinatii proiectului Amenajare valea Pasteur - Primaria Oradea(Bolojan)Pasztor Sandor( Dir.teh.ABA Crisuri) APM Oradea
Impricinatii proiectului Amenajare Valea Pasteur -Bolojan Ilie-primar municip.Oradea(initiator);Pasztor Sandor-dir.ABA Crisuri(titular), ministru secretar de stat; Sanda Merce-dir.APM Oradea;Felicia Enache-sef avizari APM Oradea,Mihaela Craciun-avizare proiect.Cine semneaza ca.... Primarul (Bolojan) isi asuma responsabilitatea.
Postat 26 Aprilie 2015, 21:59 de platona
Proiecte facute pe genunghi de Primria Oradea
Comentariile mele sunt cu tinta pentru ochii si urechile edililor orasului.Fptul ca sunt atacat de "opinie"-a unui "anticomunist"sau a unui marius_ro, postaci imaginari creati pentru a contra-balansa opinia publica reala, nu ma intereseaza.Numai o opinie INTERESATA ma poate contrazice.Altfel,aceasta este opinia MEA.Fiecare avem dreptul la o opinie.Nu esti de acord cu ea,ai posibilitatea de a ma relama la PARTID. Comentariile mele precedente, exprima exact ce ii intereseaza pe cei IMPRICINATI.Ei,vor pricepe foarte bine despre ce este vorba. In curand, voi prezenta si presei raspunsurile primite,deocamdata de la Ministerul Fondurilor Europene si Parlamentului European de la Bruxelles legat de proiectele, "facute pe genunghi", accesate de Primaria Oradea,pentru "dezvoltarea, progresul si prosperitatea urbei noastre,Oradea",in total dispret fata de opinia cetateanului si a cheltuirii banului public. Deci, proiectul Amenajare valea Pasteur(INTUBARE parau Paris),PASS ......cu urmarile de rigoare. IMPRICINATII vor sti DE CE.
Postat 26 Aprilie 2015, 18:49 de platona
@platona
Platona.. ia o gura de aer, bea un pahar de apa si calmeaza-te. Apoi poate incerci sa fii mai coerent in exprimare.
Postat 26 Aprilie 2015, 02:12 de marius_ro
Bulibasa de Oradea,DNA a zis pas ... pana dupa OLAF,Curtea de Conturi Europeana Luxembourg,Bruxelles,
Bulibasa,nu scapi...putintica rabdare.
Postat 25 Aprilie 2015, 23:43 de platona
Arata-ti fata,anticomunistule,nu ataca din umbra .
Noii "anticomunisti" adopta metodele securitatii comuniste: invrajbire,atac din umbra ,lasi nenorociti ..... in suc propriu....
Postat 25 Aprilie 2015, 22:57 de platona
In sfarsit ,APM Oradea are sange in instalatie
Ce noroc ii avem pe avocati ! Ei stiu sa citeasca Legea asa cum a vrut legiutorul.Noi,prostimea ,nici nu ne duce mintea nici nu putem patrunde labirintul intelesurilor ascunse,nepatrunse doar de lumina intelepciunii lor.Legile pentru impactul asupra mediului sunt clare :H.G.1076/2004 si H.G. 1213 din 06.09.2006.Nu intelegi, avocatele sau faci pe prostul cu noi,pana acum a fost o INTELEGERE intre aceste institutii.Avize,aprobarii la comande,cu ochii inchisi.Acum gata.Pentru nerespectatrea Normelor,HG si Directivelor Europene de protectia a mediului,FUNCTIONARII de la APM Oradea(Dir,sef serv avize,ing.aviz de serviciu )isi pierd postul.AFARA ! Proiectul Amenajare Valea Pasteur ,accesare frauduloasa de fonduri europene pe Axa5POS Mediu,cu avize fara a se respecta legislatia si de catre APM Oradea- a umplut paharul.Boloja nu are nici o treaba,el e Bulibasa, restul AFARA.Abuz in indeplinirea normelor specifice de servici- protectia mediului ! Si inca ceva . Cu toate argumentele ,cu toate probele prezentate ADEVARUL este intors pe dos: de vina sunt partidele,ba UDMR-ul,mba lungimea parului,ba ca nu are cravata........ asta este manipularea populatiei,a cetateanului de buna credinta, care ia de BUNA ce citeste in presa ,mass media. Russssine.DEzvoltare,progres,prosperitate.... pentru cine FRAIERILOR ? Pentru noi ? Pentru noua clasa . Pentru noii" anticomunisti" ?
Postat 25 Aprilie 2015, 22:49 de platona
PSD-ul
face doar ceea ce stie, sa incurce si sa darame. In 3 ani de guvernare au facut fiz 0 (zero) km de autostrada, in schimb au cheltuit o caruta de bani pe studii. Nu sunt capabili (cred ca e in codul lor genetic scris asta) sa faca nimic concret, se pricep insa de minune sa critice si sa distruga ce fac sau incearca sa faca altii. Dar nu va faceti probleme, ca anul viitor o sa vina gozemberul ala de Dragnea cu 4 microbuse, inainte de alegeri, ca sa votam PSD-ul. Mang asta si-a pierdut complet busola. O fi de la atata plagiat? Ei au senzatia ca nu se vede ce fac. Se inseala amarnic. Ticalosenia lor merge mult mai departe, ar fi in stare sa distruga orasul asta doar ca sa demonstreze ca nici altii nu sunt mai buni ca ei. Moarte comunistilor!!!!
Postat 25 Aprilie 2015, 14:18 de User anonimizat
A deschis şi mutul gura !!!
Nu pentru a iniţia ceva bun la adresa electoratului, ci pentru a constata că se încurcă unii pe alţii, în loc să plece toţi acasă şi să ne lase !!!
Postat 25 Aprilie 2015, 13:13 de WinDos
DA
@Oradeanuldebine: multumesc de aprecieri! in aceasta dimineata m-am mai uitat o data peste proiectul Pietei! ceea ce se "planteaza"(conform a ceea ce se vede in simulari)sunt niste copacei firavi, arbusti dragutei in sine dar atat! toata Piata va fi batuta de soare(in perioada de vara)! mie imi vine sa plang de pe acum! PS mai stiu inca ceva: sa scriu corect romaneste!
Postat 25 Aprilie 2015, 12:49 de TDS
BRAVO TDS
TDS-ule sunt uimit de postarile tale mereu, tu stii cel mai bine orice, tu stii de ce se ocupa cineva de ceva si sti si de ce nu se ocupa, stii de ce se face ceva si stii si de ce nu se face,mai mult, stii si ce inseamna acel ceva pt cel care-l face si binenteles ,totul are conotatie negativa. Nici nu mi-ar place sa citesc vre-o pastare da-a ta cu caracter pozitiv, apreciativ, sincer. Te rog nu-ti schimba stilul, te apreciez. Ai un caracter de exceptie, chiar talent, se poate mandri partidul cu tine. Vei ajunge departe, tine-o tot asa. Bravo!!!
Postat 25 Aprilie 2015, 09:22 de Oradeanuldebine
APM
TDS... nu e un secret ca functionarii au fost numiti politic din PSD... si nu e secret nici ca Mang face tot posibilul sa incurce proiectele primariei. Doar daca nu vrei sa vezi aceste aspecte pot sa-ti scape... Ceea ce e trist ca PSD-ul a deraiat rau cu Mang in frunte. Si Mang nu-si da seama ca lui isi face si mai mult rau decat primariei (impact negativ de imagine) cu aceste bete-n roate. Dar ce sa ne mai mire... asa au procedat si in campaniile electorale la nivel mai mare... asa procedeaza si la nivel local.
Postat 25 Aprilie 2015, 02:07 de marius_ro
DE_PUTA_TII
E clar, deputatii se ocupa mai nou de spatiile verzi! prima a fost prea credincioasa Chereches care a dotat nu stiu ce parc cu nu stiu ce prostioare cu sprijinul unei Fundatii(sa mai spun ce fel de Fundatie?). Acum se vara si Cupsa! Pai sa faca Malan Plangere penala impotriva reprezentantilor APM daca sunt asa siguri pe ei!
Postat 24 Aprilie 2015, 23:44 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON