URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2017, 17:14

Deputatul Florica Cherecheş cheamă orădenii la proteste împotriva reautorizării fermei de porci Nutripork

Nu staţi în casă, duhoarea nu vă lasă! Deputatul Florica Cherecheş a făcut vineri un apel la orădeni să iasă în stradă, pentru a protesta împotriva demersurilor de reautorizare a fermei de porci Nutripork.

"Îi chem pe orădeni în stradă, să le spunem apăsat celor de la instituţiile statului, care ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului şi de sănătatea populaţiei, că ce simţim e ceva real şi nu mai vrem să suportăm!", a declarat Chereheş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul a afirmat că adunarea publică, a cărei dată urmează să fie anunţată, este menită să atragă atenţia Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi Direcţiei de Sănătate Publică Bihor că trebuie să protejeze orădenii împotriva duhorilor porcine emanate de fermă.

"Nu se poate ca această fermă să mai primească autorizaţie de mediu. 10 ani ne-am plâns de mirosuri şi de duhori. Locuitorii din Ioşia, Rogerius şi în Oncea sunt grav afectaţi, au scăzut preţurile apartamentelor din zonă, mirosurile afectează activităţile de agrement, cum ar fi ştrandul Ioşia, şi ajung în cele mai îndepărtate cartiere ale oraşului", a spus deputatul.

Cherecheş este cu atât mai revoltată cu cât "reprezentanţii instituţiilor statului român care locuiesc în Oradea şi împrejurimi nu recunosc existenţa mirosurilor".

În conflict de interese

În cadrul conferinţei de presă de vineri, Florica Cherecheş a atras atenţia asupra situaţiei de conflict de interese în care se află noul director al APM Bihor, Olimpia Mintaş, care va trebui să avizeze pentru Nutripork solicitarea de reautorizare, făcută de chiar de firma sa, Acormed.

"Aştept răspuns de la ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, căruia i-am cerut pe 25 octombrie să verifice dacă există situaţia de conflict de interese în care s-ar afla doamna Olimpia Mintaş şi să trimită corpul de control la fermă, aşa cum a promis că va face", a spus Cherecheş.

Potrivit deputatei, raportul de amplasament făcut de firma Acormed a directoarei Mintaş "nu recunoaşte deloc problemele din trecut", este "favorabil, plăcut şi parfumat" şi se încheie cu recomandarea reautorizării fermei.

De altfel, Cherecheş a povestit că la şedinţa Comisiei de analiză tehnică din cadrul APM Bihor, organizată miercuri, Olimpia Mintaş a fost înlocuită, în calitate de director al Agenţiei, de şefa Serviciului Avize, iar în cea de administrator al Acormed, de asociata sa, Gabriela Vicaş.

Cherecheş a reclamat că, potrivit procesului verbal încheiat în urma şedinţei, Vicaş a participat la dezbateri nu doar ca realizator al raportului, dar "şi din partea conducerii Nutripork", ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra acurateţei studiului.

"Nu se recunoaşte existenţa mirosului"

Potrivit procesului verbal, pentru a obţine reautorizarea fermei, reprezentanţii Nutripork au anunţat că societatea a achiziţionat un sistem de generare de abur uscat care neutralizează mirosurile şi că batalurile sunt complet izolate. Deputatul PNL şi-a exprimat temerea că autorităţile vor încerca să reautorizeze ferma invocând că noile instalaţii funcţionează în parametri.

"Marea problemă e că nu se recunoaşte existenţa mirosului, ni se spune că nu se poate cuantifica şi că nu dăunează sănătăţii. Acelaşi răspuns şi de la DSP. Se dă vina pe fabrica de zahăr, pe staţia de epurare, pe o fermă ce ar funcţiona fără autorizaţie şi pe Primărie că a dat teren pe 49 de ani", a spus parlamentarul.

Cherecheş a subliniat că, potrivit Directivei 2017/75/UE, a Parlamentului şi a Consiliului European, autorităţile competente cu autorizarea fermelor de porcine şi păsări pot impune condiţii mai restrictive de autorizare decât cele din aplicarea celor mai bune tehnici disponibile. Bunăvoinţă să fie.

Potrivit deputatului, nici nu ar fi nevoie de măsuri restrictive, pentru că distanţa de la fermă la primul cartier de locuit este de doar 950 metri, şi nu de1.000 metri, cum prevede Ordinul ministerului sănătăţii privind distanţele minime!

S-ar reloca...

Deputatul de Bihor a ţinut să precizeze că nu este împotriva firmei Nutripork. "Nu vreau închiderea firmei, dar vreau să nu îşi mai bată joc de noi proprietarul acesteia", a spus Cherecheş.

De altfel, deputatul s-a şi întâlnit cu patronul Nutripork, Iosif Pazuric, în urmă cu o lună. "Mi-a spus să găsesc eu 2 milioane de euro ca să se mute cu ferma, pentru că s-a săturat să fie tracasat", a spus revoltată Cherecheş. Potrivit acesteia, Pazuric a făcut demersuri similare şi la Ministerul Agriculturii, dar fără rezultat.

Cherecheş a afirmat că, în condiţiile în care autorizaţia de mediu a fermei expiră pe 29 octombrie, normal ar fi fost ca Nutripork să fi căutat din timp finanţări europene pentru susţinerea relocării. "Iosif Pazuric spune că are deja un teren unde să se mute, dar nu a depus niciun proiect ca să atragă finanţări pentru relocare", a precizat Cherecheş.

De altfel, deputata este convinsă că discuţiile cu privire la relocarea fermei sunt doar de faţadă. Nutripork a început să facă demersuri oficiale pentru reautorizare, prin depunerea unei solicitări la Agenţia de Mediu Bihor, abia pe 6 septembrie. Firma a început reautorizarea târziu, ca şi cum ar fi ştiut că va primi documentele fără probleme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Astia nu se mai satura de manipulat?!
Coana Florico, de ce ne ceri sa iesim in strada?! Adunatura aia din care faci parte are 2/3 din totalul consilierilor locali, are jumatate (inca!)din consilierii judeteni, ce mai, taie si spanzura in Bihor si ne ceri noua sa iesim in strada?! Zi-le alor tai s-o faca, dar tare mi-e sa nu scoata porcarul din traista niscai surprize... Ca nu-i el asa tare-n clanta chiar degeaba!
Postat 29 Octombrie 2017, 10:17 de pinonel
David,
inecat se scrie cu un n! ... deoarece nu sunt 2 cuvinte unite precum innoptat si nici vreunul din compunere care sa inceapa cu n; cu 2 n este si innoit...ati inteles?
Postat 27 Octombrie 2017, 23:12 de ADINA
.
"Mi-a spus să găsesc eu 2 milioane de euro ca să se mute cu ferma, pentru că s-a săturat să fie tracasat" Nesimtitul dracu de porc ce ii. Nu ii e rusine sa zica asemenea lucruri avand in vedere ca el e de vina pentru toata situatia. Asta ar trebui sa moara innecat in cacat de porci la fel ca toti cei care il acopera
Postat 27 Octombrie 2017, 22:46 de David
PREA FARDATA ȘI PORCII
@FaBula: Sau cum s-ar spune " Fă, Bulă " , ești foarte libertin! Sau se spune liberal! Nici nu mai știu....Nu trebuie să se simtă mirosul dar nici nu este de acceptat ca o de PUT ată să incite la ieșirea în stradă fără sa știe măcar care va fi decizia! Poate ferma va lua măduri! De unde știe blockflote-ista ce se va întâmpla? I-a trimis Divinitatea vreun SMS?
Postat 27 Octombrie 2017, 21:33 de TDS
Dupa noi... mirosul!
Spune-mi ce televiziune privesti ca sa iti spun ce mirosuri nu te deranjeaza! Pe scurse, cateva sloganuri pregatite pro porcarie si contraprotest: "Noi grohaim, nu gandim", "Dai in mine, dai in ferme de porcine", "#put, deci exist"
Postat 27 Octombrie 2017, 21:16 de User anonimizat
CARE PE CARE
Și eu vreau un contraprotest sub sloganul : " Vreau carne româneasca / Cu-import alții să se hrănească! "
Postat 27 Octombrie 2017, 17:31 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON