URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2013, 14:55

Deputatul Cseke: "Cât timp Guvernul va legifera în locul Parlamentului, n-o să avem Parlament"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La fel ca şi senatorii liberali Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, care condamnă faptul că România este în realitate o republică guvernamentală, la fel cum până anul trecut era republică prezidenţială, deputatul UDMR Cseke Attila consideră că Guvernul (nu doar cel condus de Victor Ponta, ci toate de după 1989) a uzurpat prerogativele Parlamentului în materie legislativă.

Parlamentul, prizonierul Guvernului

"Fiecare Guvern de după 1989, nu doar acesta, şi-a început activitatea spunând că vor respecta rolul Parlamentului şi îi va reda puterea legislativă, după care a început să legifereze în locul lui", a declarat deputatul bihorean într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, în care şi-a prezentat bilanţul primei sesiuni în care a activat în camera inferioară a Parlamentului.

Uneori, a completat Cseke, uzurparea rolului Parlamentului este realizată de Guvern în aşa fel încât, intenţionat sau nu, îi lasă acestuia o imagine negativă, deşi erorile îi aparţin lui. Exemplificând, deputatul a povestit că Guvernul Ponta a întocmit un proiect legislativ conform căruia dintre deminitarii executivi ar fi avut dreptul la locuinţe de serviciu doar miniştrii, în timp ce secretarii de stat puteau ocupa locuinţe de serviciu doar trei luni, după care ar fi fost obligaţi să stea în chirie fără posibilitatea de a li se deconta banii de chirie. "Când proiectul a ajuns în Parlament, Guvernul şi-a dat seama că a greşit, pentru că cine mai venea într-o funcţie de secretar de stat la Bucureşti din Oradea, Suceava, Sibiu ori Constanţa dacă trebuia să-şi plătească din salariu chiria? Doar cei care nu trăiesc din salarii. Ei, bine, dându-şi seama că a greşit, a revenit asupra proiectului, modificându-l să fie cum era înainte, iar Parlamentul şi-a dat aprobarea. După aceea, când presa a întrebat că una a spus premierul şi alta a votat Parlamentul, Guvernul a dat un comunicat de presă că aşa a hotărât Parlamentul, deşi rectificarea a fost solicitată de Secretariatul General al Guvernului", a relatat Cseke.

Întrebat care ar fi, în opinia sa, soluţia pentru ruperea cercului vicios care se perpetuează de 23 de ani, Cseke a spus că noua formă a Constituţiei ar trebui chiar să anuleze dreptul Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă. "În Ungaria, de pildă, nu există ordonanţe de guvern, iar la noi, dacă ai majoritate parlamentară, oricum îţi poţi trece proiectele legislative, nu e nevoie de ordonanţe. Nu există putere legislativă când Guvernul legiferează", a concluzionat deputatul Cseke Attila.

Un deputat pragmatic

În ce priveşte bilanţul primei sale sesiuni de activitate în Camera Deputaţilor, parlamentarul bihorean a spus, avertizând totuşi că nu crede că factorul primordial în judecarea unei persoane este cantitatea, ci calitatea muncii, că a avut 12 luări de cuvânt în plen, 5 propuneri legislative şi un demers pe lângă ministrul "Marilor Proiecte", Dan Şova.

Între cele mai importante luări de cuvânt în plenul Camerei, Cseke le consideră pe cele prin care a reuşit să retrimită la comisiile de specialitate proiectele de legi pentru aprobarea a două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului: OG 96/2012, privind organizarea ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, care ar fi transferat în subordinea Parlamentului Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Agenţia Naţională pentru Romi, precum şi OG 82/2012, privind introducerea cărţii electronice de identitate, care ar fi comasat acest document cu cardul naţional de sănătate.

"Cardul naţional de sănătate conţine informaţii despre starea medicală a persoanei, şi nu cred că este normal ca asemenea informaţii să poată fi accesate de persoane din afara sistemului medical, cum sunt lucrătorii Ministerului Administraţiei şi Internelor", şi-a motivat Cseke acest din urmă demers. La capitolul proiecte legislative, amintind că în mandatul trecut, când a fost senator, a avut 14 iniţiative şi 5 au devenit legi, Cseke a spus că deocamdată, ca deputat, a avut 5 iniţiative (2 ca autor şi 3 în calitate de co-iniţiator).

Cele două proiecte iniţiate de parlamentarul bihorean au vizat aplicarea principiului descentralizării prin trecerea unui număr de 14 servicii publice deconcentrate din subordinea ministerelor şi agenţiilor naţionale în subordinea administraţiilor publice (Cseke motivând că "de aceea am votat primari şi preşedinţi de consilii judeţene ca să aibă şi pârghii de acţiune, dar văd că actualul Guvern are tentaţia centralizării, luând atribuţii de la judeţe pentru a le transfera viitoarelor regiuni), precum şi modificarea legii privind serviciul public de salubritate la nivelul localităţilor (Cseke solicitând ca administraţiile locale să aibă dreptul de a decide dacă tarifarea colectării deşeurilor se face pauşal, pe numărul de persoane, sau pe cantitate, cum ar fi corect).

De asemenea, deputatul UDMR a avut şi un demers personal pe lângă ministrul Dan Şova, căruia i-a cerut luna trecută reabilitarea tronsonului de drum naţional DN 19B Marghita-Suplacu de Barcău-Nuşfalău, pe unde urma să treacă prima etapă a turului ciclist al României, la care participă concurenţi din 16 ţări. În pofida solicitării, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că prima etapă a Cupei României a fost deviată pe traseul Marghita-Carei-Satu Mare.

Ieftini la tărâţe, scumpi la făină

Între decepţiile despre care a vorbit, deputatul Cseke Attila a pus-o pe primul loc, ca importanţ - deşi nu îi este imputabilă lui, ci Guvernului - rezilierea contractului dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi compania americană Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, în realitate doar a tronsonului de pe teritoriul judeţului Bihor, între Borş şi Suplacu de Barcău.

"Rezilierea contractului a fost prezentată în presa centrală într-un mod care nu corespunde realităţii, ca pe un succes, deşi a vizat doar tronsonul Borş - Suplac. Astfel, Guvernul a dat Bechtel 37,2 milioane euro ca să renunţe la lucrare, în loc să dea 250 milioane euro ca să finalizeze lucrarea şi să avem 64 de kilometri de autostradă care ne-ar fi legat de Occident", e explicat Cseke.

Tot la capitolul nemulţumiri, deputatul UDMR a trecut proiectul de regionalizare, despre care a afirmat că, deşi este pus în dezbatere şi s-au organizat numeroase discuţii, în realitate el nu există. "Nu a văzut nimeni un proiect de regionalizare, deşi se vorbeşte foarte mult despre regionalizare şi există tot felul de organisme care se ocupă cu studii privind regionalizarea", a remarcat Cseke, amintind că proiectul UDMR ce vizează o variantă de regionalizare conform căreia Oradea să fie capitală a unei viitoare regiuni a întrunit consensul tuturor filialelor din Bihor ale celor cinci partide parlamentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Să ne facem că lucrăm - Cseke Attila. Ep. Acarul Păun vs autori morali decese bebeluşi (…şi nu numai
I. "În Ungaria, de pildă, nu există ordonanţe de guvern, iar la noi, dacă ai majoritate parlamentară, oricum îţi poţi trece proiectele legislative, nu e nevoie de ordonanţe. Nu există putere legislativă când Guvernul legiferează", a concluzionat deputatul Cseke Attila. 1. Mr. Cseke nu ne mai aburi. Ungaria are cumva un Preşedinte-guvernator ca România? Acest aspect, binecunoscut şi parlamentarilor UDMR, de ce nu îl detaliaţi? Bibliografie: Antena 3 TV, emisiunea ”Sinteza zilei” din 8 iulie 2013. II. ”Judecătorii au dat prima sentinţă în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti, unde mai mulţi bebeluşi au murit sau au fost răniţi în urma unui incendiu. Potrivit deciziei instanţei, asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani şi două luni de închisoare pentru ucidere din culpă şi la cinci pedepse de câte zece luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă din culpă, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani şi două luni.” - eBihoreanul. 1. Pe când şi pedepsirea autorilor morali ai acestei tragedii? 2. Dacă domnii Ponta Viorel Victor şi Raed Arafat ar fi fost la ”butoane”, ca acum, această tragedie nu ar fi avut loc. Poate ne explică de ce, ministrul sănătăţii de la acea dată
Postat 09 Iulie 2013, 21:38 de anonymus
Cugetari
,,Nici o viata, libertate sau proprietate nu este in siguranta, atata timp cit parlamentul este in sesiune" si ,,Dacă votul nostru ar putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm.“
Postat 09 Iulie 2013, 11:46 de mark twain
haide ma
Recunosti cu alte cuvinte ca va luati banii degeaba...dar vreti multe, multe facilitati unde mai pui ca vreti respect in plus fata de alti cetateni cu aceeasi educatie daca nu suplimentara, ce sa mai spun de moralitate...toti va ascuneti in spatele explicatiei cum ca asa ar fi politica...gresit, asa santeti voi cei care o faceti...,ea n-are cum fi alta ca rezultat...mars d'aci PROVOCATI GREATA SI IMPULSUL DE-A INTOARCE CAPUL
Postat 09 Iulie 2013, 08:24 de EU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON