URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2013, 14:45

Deputatul Cseke Attila: "UE nu ne obligă să facem regiuni administrative"

Nu lipsa regiunilor ne lasă fără fonduri

"Nici Ungaria, nici Slovacia nu au regiuni administrative, dar cu toate acestea stau mult mai bine decât România la accesarea fondurilor europene. Deci nu lipsa regiunilor administrative este problema cu fondurile europene. Dacă România ar fi fost obligată să facă regiuni administrative, fiţi siguri că ar fi făcut şi Ungaria, şi Slovacia", a spus Cseke Attila într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea.

"România este o ţară a paradoxurilor. Guvernul se grăbeşte să facă regiuni administrative şi susţine că fără această reorganizare nu vom mai putea accesa fonduri europene, deşi nu există nicio obligaţie, niciun act normativ european, care să impună României sau altui stat european să instituie regiuni administrative anul acesta, anul viitor sau altădată, iar pe de altă parte, deşi există o directivă europeană - Regulamentul 1059/2003 - în care sunt prevăzute criteriile pentru înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, România încalcă aceste criterii", a declarat Cseke.

Carul dinaintea boilor

Cseke a afirmat că, în aceste condiţii, "ceea ce se pregăteşte, şi din acest motiv am spus că România este o ţară a paradoxurilor, este exact invers decât ar trebui: acolo unde nu avem nicio obligaţie, ne grăbim să facem ceva, adică regiuni administrative, şi acolo unde există norme europene, adică privind regiunile de dezvoltare, noi nu le îndeplinim".

Deputatul UDMR a spus că înaintea aderării la UE, când România se pregătea să acceseze fonduri europene, cele opt regiuni de dezvoltare actuale au fost stabilite prin încălcarea Regulamentului 1059/2003, întrucât nu au fost respectate criteriile geografice, demografice şi economice pentru trasarea celor opt regiuni. "Regiunea Nord-Est, Moldova, are o populaţie peste 3 milioane de locuitori, deşi ar trebui să aibă sub această limită, iar regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj, are două judeţe, Bihorul şi Clujul, despărţite prin munţi", a spus Cseke.

Pentru a ilustra şi încălcarea criteriilor economice şi felul în care actualele regiuni de dezvoltare, "în loc să scadă decalajele dintre regiuni şi dintre judeţele aceleiaşi regiuni, le-au accentuat", Cseke a prezentat şi argumente de ordin economic, concluzionând că "politica regională a României este un eşec".

Dezechilibre

"Conform statisticilor Eurostat publicate la 1 decembrie 2012, în 1995 românii aveau 33% din puterea de cumpărare a mediei din Uniunea Europeană, iar în 2011 aveau 49% din această putere de cumpărare. În 1995, în România existau patru regiuni care atingeau această medie a puterii de cumpărare existente la nivel naţional - regiunea Centru, cu 34%, regiunea Sud-Est cu 33%, regiunea Bucureşti-Ilfov cu 47% şi regiunea Vest cu 33%. În 2009, datorită dezvoltării dezechilibrate a regiunilor, doar două regiuni mai depăşeau media puterii de cumpărare înregistrată la nivel naţional, care era de 49% din media europeană: Bucureşti-Ilfov, cu 111% faţă de media naţională, şi regiunea Vest, cu 52% faţă de media naţională", a spus Cseke.

El a prezentat şi o analiză comparativă a PIB-ului pe regiunile de dezvoltare, arătând că "în 1995 regiunea Bucureşti-Ilfov avea un PIB de 147% faţă de media naţională, iar în 2011 de 237%, regiunea Vest avea 113% în 1995 şi 101% din media naţională, iar toate celelalte regiuni au fost sub media naţională, din totalul celor opt regiuni de dezvoltare existente". Cseke a afirmat că, tot ca urmare a "proastei politici regionale", dezechilibrele între regiuni s-au majorat în aşa fel încât "dacă în 1995 regiunea Nord-Est avea un PIB cu 21% sub media naţională, în 2009 acesta a scăzut la minus 39% din media naţională".

Cseke a mai susţinut că o altă dovadă a creşterii decalajelor este regiunea Nord-Vest, din care face parte şi judeţul Bihor, spunând că "în această regiune, singurul judeţ care s-a dezvoltat continuu a fost Clujul, în timp ce celelalte cinci judeţe au cunoscut o subdezvoltare, o deşertificare economică". El a argumentat această afirmaţie prin faptul că "în 1995 judeţul Cluj avea un PIB de 116% din media naţională, iar în 2011 a ajuns la 140% din media naţională, în timp ce Bihorul avea 108% în 1995 şi a scăzut la 103% în 2011, Bistriţa Năsăud a scăzut de la 89% în 1995 la 82% în 2011, Maramureşul de la 84% în 1995 la 76% în 2011, Satu Mare de la 93% în 1995 la 78% în 2011, iar Sălajul de la 94% în 1995 la 85% în 2011".

La nivelul întregii ţări, a spus Cseke, "în fiecare din cele opt regiuni s-a dezvoltat un singur judeţ sau două, iar celelalte judeţe au fost pe minus".

Modelul UDMR

Concluzionând, parlamentarul UDMR a afirmat că "este foarte clar că acest model trebuie regândit, că regiunile trebuie să fie mai mici şi mai multe, deoarece actualele regiuni de dezvoltare nu respectă criteriile europene, şi nu poate fi un model pentru regiunile administrative".

Cseke a afirmat că "în UDMR a început să se lucreze la un alt proiect de regionalizare, care să respecte criteriile", grupul de lucru pe această temă fiind coordonat de vicepreşedintele pe probleme de administraţie publică locală al Uniunii, Illyes Gyula, fost primar al municipiului Satu Mare, şi de preşedintele Consiliului de administraţie publică locală al Uniunii, Borboly Csaba, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita.

Deputatul de Bihor a precizat, de asemenea, că înaintea regionalizării este necesară descentralizarea, dar acest lucru nu se întâmplă. "S-a uitat complet de descentralizare, deşi pentru aceasta nu este nevoie nici de regionalizare, nici de modificarea Cosntituţiei. Au trecut două luni de când acest Guvern este în funcţie şi nu am auzit nimic despre descentralizare, deşi ar fi uşor de făcut, ar fi uşor de transferat la Consiliile Judeţene atribuţii de la Guvern.", a spus Cseke.

Deputatul UDMR Cseke Attila a fost iniţiatorul unei acţiuni prin care, pe 31 ianuarie, la Oradea, toţi liderii partidelor şi parlamentarii din Bihor, indiferent de apartenenţa politică, au semnat o declaraţie politică prin care s-au angajat să susţină în Parlament şi în spaţiul public varianta de regionalizare potrivit căreia Oradea să fie centrul unei viitoare regiuni, administrativă sau de dezvoltare, formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. În acest scop, UDMR Bihor a obţinut şi acordul organizaţiilor judeţene ale UDMR din aceste două judeţe învecinate.

De altfel, el a şi cerut ca "celelalte forţe politice din Bihor" să nu abandoneze acest subicet, tocmai pentru ca regionalizarea să ţină cont de interesele bihorenilor şi orădenilor, iar aceştia să nu devină victimele unei regionalizări care să-şi facă simţită efectele negative "pe următorii 20-30 de ani".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Felicitari
Felicitari domnule pentru ca aruncati in ridicol toate scremerile tradatorilor de tara care ne conduc acum si de 23 de ani permanent. Va multumesc si va sugerez ca la viitorul referendum, acela pentru Constitutie, ungurii sa procedeze la fel ca la cel pentru debarcarea basescului. Macar asa se va face dreptate !
Postat 01 Martie 2013, 19:03 de Mitica
Simplu si la obiect
"S-a uitat complet de descentralizare, deşi pentru aceasta nu este nevoie nici de regionalizare, nici de modificarea Constituţiei. Au trecut două luni de când acest Guvern este în funcţie şi nu am auzit nimic despre descentralizare, deşi ar fi uşor de făcut, ar fi uşor de transferat la Consiliile Judeţene atribuţii de la Guvern.", a spus Cseke...Asta au spus si altii si asta este cea mai buna solutie.Sa se faca descentralizare.
Postat 01 Martie 2013, 12:16 de Boom
@iancsi
Ăia care au plecat sunt bineplecaţi. Mai trebe să ejectaţi voi asimilaţii şi toţi ţiganii ungureşti cu cetăţenie de hunozauri. Pe ceica otilio nu-l mai bagă nimeni în seamă demult. Hai fac of..
Postat 01 Martie 2013, 11:17 de pista
pentru Roman
Auzi tu Romanule, de aceea au plecat atatia Romani prin toata Europa la furat si la cersit, pentru ca nu le place in tara asta de cacat...?
Postat 01 Martie 2013, 09:44 de ionel
Un maghiar + un tigan + un roman = un independent la cap
Cseke, iar socotesti doar cu o mana ? Slovacia ;i Ungaria nu fac regiuni pentru ca ele insele fac cat niste regiuni mai mari din Europa. Dar diferentele sunt majore si la abordarea Fondului de Coeziune, care are alta filozofie in Slovacia, alta in Ungaria si total diferita in Romania, care nu a fost in stare sa faca proiecte la populatii mai mari, de nivel judetean, pentru a nu fi nevoie de regionalizare, dar mai ales inexistente acolo unde sunt aglomerari de maghiari care au si ei alta abordare si alta filozofie, ca ei vor apa separat de romani, drumurile separat de sasi si salubritatea separat fata de tigani. Asa ca nu mai bate campii ca esti exact ca ei.
Postat 28 Februarie 2013, 22:08 de TAMTAM
Minciuni-de fapt vor autonomie teritoriala
Nu ne intereseaza parerea lui Czeke. Avand in vedere ca ungurii plus secuii plus tziganii care s-au declarat maghiari la recensamant nu reprezinta decat 6,5% din potulatia Romaniei le ascultam parerile dar facem si avem tot drepul sa hotaram ce facem in tara noastra. Cui nu-i place este liber sa faca ce vrea in alta parte.
Postat 28 Februarie 2013, 17:32 de Roman
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON