URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2014, 07:53

Deputatul Cherecheş vrea amânarea exploatărilor gazelor de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arătându-se îngrijorată de efectele explorărilor şi exploatărilor de gaze de şist, dar şi de faptul că acest subiect a divizat întreaga societate românească, deputatul de Bihor Florica Cherecheş le cere colegilor parlamentari să instituie un moratoriu asupra prospecţiunilor, explorarea şi exploatarea gazelor de şist. "Cel puţin până în momentul în care se va descoperi o tehnologie de exploatare sigură, care să nu pună în pericol viaţa, sănătatea şi interesele cetăţenilor pe care îi reprezint", a spus deputatul PNL de Bihor, într-o declaraţie politică susţinută în plen la finele anului trecut.

Totodată, Cherecheş a arătat că subiectul gazelor de şist trebuie tratat de autorităţi cu "totală transparenţă" şi "informare continuă şi corectă a publicului larg despre tehnologiile, procedurile şi avantajele explorării şi exploatării acestor resurse naturale", întrucât a divizat societatea românească şi a creat o stare de tensiune socială în întreaga ţară. "S-a ajuns până acolo încât ţărani români care se opun paşnic explorării şi exploatării gazelor de şist să fie urmăriţi de autorităţi, ridicaţi de jandarmi şi chiar bătuţi, uneori doar pentru că s-au rugat în timpul unor proteste", a spus Cherechş, făcând referire la conflictele ce au avut loc în ultimele luni în comuna vasluiană Pungeşti.

"Împărtăşesc îngrijorarea celor care nu doresc ca gazele şi petrolul de şist să fie exploatate în România, deoarece lipsesc datele care să confirme că această exploatare este fără riscuri", a mai spus deputatul.

Cherecheş descrie exploatarea gazelor de şist ca fiind "periculoasă şi păguboasă", pentru că ar afecta "dramatic" alte sectoare ale economiei, agricultura şi turismul, "care sunt capabile să asigure o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă a României". În acest sens, deputatul dă chiar exemplul Bihorului, unde "au fost acordate licenţe de prospecţiune, explorare şi exploatare pentru patru perimetre ce acoperă aproape tot judeţul, de la munţi la graniţă".

Probabil pentru că nu deţine informaţii exacte despre acordurile petroliere încheiate în Bihor, Cherecheş nu spune dacă în judeţ vor fi sau nu, conform înţelegerii între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi companiile care au concesionat perimetrele, exploatări de gaze de şist. Cert este că deputatul se opune exploatărilor petroliere de orice tip, la scară mare, în Bihor. "Aceste exploatări vin şi se închid după un număr de ani, dar agricultura şi turismul asigură un mod de viaţă decent, sănătos, pe o durată de timp mult mai mare, iar staţiunea Băile Felix a dovedit din plin acest lucru", a mai declarat Florica Cherecheş, subliniind şi că licenţa acordată pentru perimetrul Băile Felix a îngrijorat un judeţ întreg.

Parlamentarul a precizat şi că nu se opune tuturor exploatărilor de petrol şi gaze, înţelegând necesitatea lor pentru reducerea dependenţei energetice a României faţă de alte state, dar le acceptă doar în "condiţii sigure pentru om şi mediu". "Nu sunt nici împotriva exploatării gazelor de şist, cu condiţia ca ea să se facă în regiuni nepopulate", a mai spus deputatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
???
Deci cu alte cuvinte, recunoasterea a venit...SE VA FORA....asta vrea amanare, ceilalti spun ca nici vorba de forat....BA !!!!!! CARE DIN VOI MINTITI????? mai pupati voi la alegeri cum o pupat taganu....
Postat 08 Ianuarie 2014, 16:09 de 2/15
Otravim apa si solul ?
Pentru obtinerea gazelor de sist tehnologia prevede injectarea in sol a unor cantitati imense de apa cu sute de substante deosebit de toxice, ceea ce duce inevitabil la otravirea apei si solului, iar populatia va fi obligata sa consume apa inbuteliata. Intrebarea este cat va costa un flacon de apa (mai ales daca vindem si apele minerale), cat de pura va fi aceasta si mai ales ce vor consuma cei (inclusiv copii) care nu-si vor permite sa cumpere apa inbuteliata. Si cam ce si de unde vom manca daca solul va fi otravit.
Postat 08 Ianuarie 2014, 11:56 de Unu
DEZASTRUL exploatarii gazelor de sist
@Raul : acum nu este vorba de a da sau a nu da gratuit ceva cuiva. Acum aici in Romania este o lupta muta pentru VIATA. Exploatarea gazelor de sist duce in mod direct la distrugerea rezervelor de apa de mare si mica adancime. FARA apa ne exista VIATA !!! Poluarea rezervelor de mare adancime odata facuta milenii trebiue da treaca sa existe posibilitatea sa se auto curete. Vezi ce s-a intamplat la TINCA unde sursa a fost poluata cu (?) petrol si de atunci gata, daca iei in sticla pe cand ajungi acasa cu ea se depune petrolul pe sticla !!!!! Lumea u realizeza in fata a ce pericol sta judetul Bihor , TARA !!!! vezi ce se intampla in SUA, si te vei ingozi ce se v-a intampla in Romania : . Informeazate mai bine si vei vedea la ce raspantie de VIATA si MOARTE ne aflam. Fara apa nu exista viata in Bihor, in Romania !!
Postat 08 Ianuarie 2014, 11:03 de informat
bn
bine punctat raul
Postat 08 Ianuarie 2014, 10:32 de vlady
Urmasii nostri vor fi mai buni
De ce sa dam aproape gratuit bogatiile naturale ale romanilor si de ce sa nu le exploatam noi, nu avem bani ? Atunci sa le lasam copiilor si nepotilor nostri care nu vor fi corupti,puturosi... ca noi si vor avea bani. Independenta energetica ? Care, daca noi vom cumpara la pretul pietei de la cei carora le-am vandut gaze, aur,pamant,apa. Curand mancarea,apa si aerul vor fi mai pretioase decat gazele. Se zice ca prin forarea hidraulica se vor introduce in solul nostru pana si deseuri chimice si nucleare, a caror depozitare este deja o mare problema. Ce vom lasa urmasilor nostri, un sol,apa,aer...otravite si regretul ca au avut niste parinti si bunici idioti ????
Postat 08 Ianuarie 2014, 09:43 de Raul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON