URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2015, 17:19

Deputatul Cherecheş la raport: ce-a făcut în ultima jumătate de an în Parlament? O reuşită şi multe eşecuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membru al Comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, reprezentantul PNL Oradea Florica Cherecheş a trecut în revistă miercuri, într-o conferinţă de presă, rezultatele activităţii sale din ultima sesiune parlamentară, recent încheiată.

Potrivit spuselor sale, deputatul liberal a înregistrat în ultima jumătate de an o singură reuşită în încercarea de a îmbunătăţi legislaţia în domeniul educaţiei. Concret, după ce ani întregi Guvernul Ponta a prorogat intrarea în vigoare a Legii 1/2011, care prevede finanţarea pe elev inclusiv a şcolilor private şi confesionale (ultima amânare fiind decisă pe 2 ani în 2014), chiar în ultima zi a sesiunii parlamentare a fost adoptată o propunere legislativă pentru ca această prevedere să fie aplicată de îndată, începând cu anul şcolar 2015-2016, astfel încât elevii din aceste unităţi să nu mai fie discriminaţi în raport cu elevii din şcolile de stat.

Pe de altă parte, însă, Florica Cherecheş a iniţiat, singură sau împreună cu alţi colegi, mult mai multe modificări ale legislaţiei care au fost respinse de majoritatea PSD ori care sunt încă în aşteptare, din acelaşi motiv.

Între acestea, Cherecheş a amintit proiectul ce permite elevilor majori din învăţământul liceal şi postliceal de a face parte, cu drept de vot, din Consiliile de Administraţie ale unităţilor şcolare, înfiinţarea Institutului pentru Învăţământul Românesc în Străinătate (dat fiind că unii copii români se integrează dificil în sistemele şcolare din Italia ori Spania, dar şi pentru că unii doresc să revină în ţară după încheierea studiilor şi pentru că există cetăţeni români adulţi care ar vrea să-şi continue studiile întrerupte odată cu plecarea la muncă în străinătate).

De asemenea, deputatul orădean a fost coiniţiatorul unui proiect de lege privind siguranţa unităţilor de învăţământ (care prevede inclusiv obligativitatea ca elevii să poarte un semn distinctiv dacă nu poartă uniformă, acesta putând fi un ecuson, o eşarfă sau un chipiu).

Între cele mai mari nereuşite, Cherecheş a enumerat încercarea de a simplifica procedurile de adopţie, astfel încât acestea să se desfăşoare mai repede, în condiţiile în care în România sistemul pentru protecţia copilului are în grijă peste 60.000 de copii, numărul adopţiilor interne oscilează între 500 şi cel mult 800 pe an, iar cel al adopţiilor internaţionale (permise doar dacă unul dintre părinţii adoptivi are cetăţenia română) nu depăşeşte numărul de 15 pe ani.

În aceeaşi ordine de idei, Cherecheş este dezamăgită de faptul că a propus modificarea OG 94/2014, cunoscută drept Ordonanţa Doctoratul lui Ponta (pentru că permite unei persoane prinse că a plagiat să renunţe la titlul ştiinţific înainte ca acesta să-i fie retras), dar care a prejudiciat şi învăţământul profesional în sistem dual (care îmbină teoria cu practica), impunând ca acesta să poată fi urmat doar de către elevii care au absolvit zece clase, în loc să permită admiterea elevilor care au terminat clasa a VIII-a. „Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor, dar este blocat la Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu”, a spus Cherecheş, referindu-se la fosta ministră a Educaţiei care a desfiinţat în guvernarea Năstase învăţământul profesional pentru a încuraja tinerii să urmeze cursuri universitare cu taxă, chiar dacă acestea nu asigură un loc de muncă aşa cum se întâmplă în cazul şcolilor profesionale în sistem dual, unde se încheie încă de la admitere contracte între elevi şi angajatori.

În finalul raportului său, deputatul a amintit că a fost coiniţiator sau după caz a avut amendamente la legislaţia electorală, adică la Legea Partidelor, Legea Finanţării Partidelor, Legea Alegerilor Locale (PNL intenţionând aici ca primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin, dar PSD a vrut dintr-unul singur, la fel şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene nu prin vot uninominal, ca în 2008 şi 2012, ci prin cel al consilierilor judeţeni) şi Legea Alegerilor Parlamentare. Cu privire la acestea din urmă, Cherecheş a precizat că PNL doreşte o sesiune extraordinară a Parlamentului în această vară, pentru adoptarea Legii Votului prin Corespondenţă, astfel încât să nu se mai repete împiedicarea dreptului la vot al cetăţenilor români aflaţi în străinătate, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
foarte buna initiativa
In curand sper sa vedem finantate si niste licee musulmane, budhiste, hinduse, ca si copiii aceia vor sa invete.
Postat 16 Iulie 2015, 23:06 de User anonimizat
A FOST ODATĂ...USL
Eu am fost FAN înfocat USL! Din această perspectivă am votat-o pe Florica Cherecheș cu ochii închiși! MARE EROARE! Nu numai că am votat-o dar în campania electorală mi-am mai și decorat casa cu afișele ei! Cu toate că mi-am dat seama că nu e o capacitate politică! Am fost printre puținii care am participat la o întâlnire electorală și din răspunsurile date întrebărilor pe care i le-am adresat am realizat că nu e cine știe ce de capul ei. Totuși, mi-am călcat pe inimă pentru...USL! Că e neo protestantă nu m-a deranjat în sine, mă deranjează că face din asta o virtute! Și faptul că își promovează ideile religioase inclusiv din poziția de om politic! Acum nu știu dacă va mai candida sau nu DAR EU SIGUR NU O VOI MAI VOTA!
Postat 16 Iulie 2015, 11:03 de TDS
Auleuuuuuu
A facut ca la primarie-N I M I C!Florica ,mulge vaca,mulge boul!!!!
Postat 16 Iulie 2015, 10:30 de grigore
sictir !
D-na derutata Chereches a fost si coautor al unei legi interesante si bune, aceea de a permite ONG-urilor sa-si cumpere sediile detinute de primarii si alte autoritati. Ce credeti ca a facut derutata Chereches cand a ajuns legea aia pe ordinea de zi ? A VOTAT IMPOTRIVA ! Halal consecventa ! Niste jeguri care au votat cu mana pe sus sa se taie padurile, sau alte bazaconii, dar care nu-si voteaza propriile legi la care au subscris !
Postat 15 Iulie 2015, 21:43 de AgentulTermic
doamnelor, va multumim si va rugam, lasati-ne!
D-na chereches, impreuna cu cealalta doamna (vedeti, scriu fara ghilimele!), luciana varga, sunteti doua mari deceptii (eu nu am votat monstruasa coalitie, uslm-ul!) liberale! Ati profitat de o conjunctura extrem de favorabila, precum toti franarii, toate neamurile de manivela si ati ,,acces" in parlament, in cel mai penal parlament din cate a avut Romania! Daca-i iubiti pe oradeni/bihoreni, o minima decenta v-ar impune ca la urmatoarele alegeri sa faceti un pas in spate. Nimic, chiar nimic nu va legitimeaza sa mai cereti increderea celor care v-au ales (alegeau si pe dreacu' daca era atunci pe lista!).A accede in tot felul de functii publice avand ca unic ,,merit" apartenenta la un cult neoprotestant, mi se pare o rusine.Pt. d-voastra, fireste!
Postat 15 Iulie 2015, 18:33 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON