URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2015, 13:08

Deputatul Cherecheş acuză: Posturile de inspectori şcolari generali şi adjuncţi sunt pentru clientela PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună după ce a prezentat efectele nefaste asupra învăţământului profesional ale unei Ordonanţe de Guvern emise la finele lunii decembrie (OG 94/2014), deputatul PNL Oradea Florica Cherecheş a constatat că educaţia rămâne în continuare, pentru partidul de guvernământ, doar un domeniu în care îşi poate plasa clientela.

O nouă dovadă în acest sens a fost expusă de Cherecheş joi, într-o conferinţă de presă în care a criticat modul în care Ministerul Educaţiei a pregătit concursurile pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari generali şi adjuncţi. "La 9 februarie a fost publicat pe site-ul Ministerului un comunicat de presă cu privire la faptul că în perioada 18-23 februarie se fac înscrieri pentru concursul organizat pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar general, care va avea loc în 11-20 martie", a spus deputatul liberal, subliniind că "este bine că se organizează concursuri", dar acestea sunt organizate astfel încât să fie câştigate de "oamenii PSD", excluzând din start orice "candidat din afara" acestui partid.

Pentru a demonstra că organizarea concursurilor se face în grabă şi nelegal, Cherecheş a dezvăluit că bibliografia cerută de Minister candidaţilor cuprinde Programul de guvernare 2009-2012, al Guvernului PDL condus de Emil Boc, dar nu conţine, de pildă, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, document actualizat în fiecare an.

"Decizia pentru concursuri a fost luată subit, într-o grabă determinată de dorinţa PSD de a-şi stabiliza oamenii pe funcţii. Toată metodologia concursului favorizează pe cei aflaţi în funcţii, iar candidaţii din afară nu se pot pregăti", a spus Florica Cherecheş. Motivul? Timpul foarte scurt pentru înscrieri, de doar 4 zile (perioadă în care doritorii nu pot nici măcar să adune documentele necesare dosarului de candidatură), dar şi faptul că pe site-ul Ministerului şi pe cele ale Inspectoratelor Şcolare "nu se găsesc informaţii despre strategiile în domeniul educaţiei" (ceea ce împiedică doritorii să-şi elaboreze planurile manageriale).

Pe de altă parte, Florica Cherecheş a explicat că însuşi calendarul concursurilor trebuia aprobat nu în toiul anului şcolar, ci înainte ca acesta să înceapă, prin ordin de ministru, ceea ce nu s-a întâmplat, cu toate că Legea Educaţiei este foarte clară în această privinţă.

Cu o lună în urmă, deputatul liberal a criticat şi adoptarea, între Crăciun şi Revelion, a OG 94/2014, care va distruge învăţământul profesional abia reinstituit. Deşi de la reînfiinţarea şcolilor profesionale, concurenţa la admiterea în aceste unităţi este tot mai mare, elevii primesc burse de 200 lei de la stat şi de 200 lei de la agenţii economici interesaţi să-i pregătească, iar 98% din cei 38.000 de absolvenţi au fost angajaţi după încheierea studiilor, Guvernul a impus prin Ordonanţă o serie de restricţii pentru înfiinţarea şi funcţionarea acestor şcoli, obligând ca ele să aibă girul a tot felul de instituţii care nici nu există (de pildă al Comitetelor Regionale pentru Dezvoltare Locală).

Cu acel prilej, deputatul liberal a opinat că punerea de piedici în organizarea şi funcţionarea şcolilor profesionale are ca scop direcţionarea elevilor către facultăţi, astfel încât părinţii să plătească taxe de şcolarizare, chiar cu riscul ca după absolvirea studiilor universitare tinerii să intre direct în şomaj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Aşa, şi ce-i cu asta ???
Până nu demult au fost, vreo 20 de ani, numai de la PNL şi PDL care au generat recent Noul Partid Naţional Liberal !!! A fost mai bine, liberalo ... sau la fel ???
Postat 20 Februarie 2015, 10:19 de WinDos
Dansez pentru tine
In primul comentariu am scris ca Bolojan vrea sa aiba in preajma o deputat penelista! Eroare: doar o penelista care danseaza cum canta el! Primarele...
Postat 19 Februarie 2015, 17:45 de TDS
Pe aripi de vant...se duc vorbele frumos ambalate de catre new PNL!
In plus doamna deputat(la fel ca sefa ei Alina Gorghiu)te blocheaza in doi timpi si trei miscari daca cumva ai scris pe pagina ei oficiala de politician roman(pe FB)vreo critica! Cum era Doamnelor cu "libertatea de expresie"? Vai! atentatele de la Paris, Vai! atentatele de la Copenhaga! Valeu, libertatea de expresie calcata in picioare! Pai voi Doamnelor nu faceti la fel? Mda, nu puteti lua o arma in mana, altfel toti cei care avem alte opinii decat cele ale new PNL am fi "sub pamant srl".
Postat 19 Februarie 2015, 17:10 de TDS
NU NE MAI TRAGETI PE...DREAPTA!
O mare IPOCRITA aceasta deputata(REGRET ENORM CA AM VOTAT-O IN 2012 PENTRU CA ERA DIN PARTEA USL!)care nu stie altceva decat religie, religie si iar religie! Si in scoli daca se poate! Care nu-si scrie nici macar comunicatele de pe Facebook(ce deputat roman ar scrie despre intalnirea dintre administratiile locale Oradea-Zalau: "Am avut un timp bun!" Have a good time nu se traduce asa! Doar daca textul n-o fi fost scris la dejunul crestin de vreun american(who knows?!)si tradus ca atare! Doamna deputat, explicati-ne in imprejurarea pe care o doriti Dvs. DE CE PRIMARUL BOLOJAN NU ORGANIZEAZA DE ANI DE ZILE CONCURS PENTRU POSTUL DE ARHITECT SEF? Ca sa aiba in preajma o deputata penelista devotata? PS Ca sa nu avem vorbe: ipocrit= prefacut, fatarnic, care vrea sa arate altfel decat este in realitate!
Postat 19 Februarie 2015, 17:05 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON