URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2012, 12:31

Protestul cetăţeanului invalidat: Un avocat orădean inventează o "asociaţie de apărare a celor care votează"

Nemulţumit de actuala clasă politică românească, de băsişti şi antibăsişti deopotrivă, avocatul Petru Trif îndeamnă cetăţenii la protest şi îi cheamă să se alieze împreună în Asociaţia de apărare a celor care votează.

Într-o scrisoare deschisă transmisă şi BIHOREANULUI şi intitulată "Am votat, aştept să fiu invalidat din calitatea de cetăţean", avocatul îndeamnă la protest şi la solidarizare împotriva actualei clase politice, deoarece se vede "ameninţat cu invalidarea de către o clasă politică care mă tratează cu un dispreţ suveran".

"Eu, cetăţeanul care am înţeles să respect democraţia, eu, cetăţeanul care am acţionat cu bună-credinţă, eu, cetăţeanul care am înţeles să mă implic activ în viaţa cetăţii, mă consider suspendat din dreptul fundamental garantat de Constituţia ţării mele, acela al dreptului la vot. Din singura calitate care mi-a mai rămas, aceea de plătitor de taxe şi impozite, fac un apel către cetăţenii acestei ţări, către milioanele de votanţi, chemându-i pe toţi la o campanie de protest civic prin care să solicităm politrucilor din România şi Europa să ne repună de urgenţă în situaţia de cetăţeni deplini ai statului român", se arată în scrisoare.

Făcând referire la invalidarea referendumului şi la faptul că procurorii DNA controlează acum listele cu alegători, în document, avocatul face apel către "toţi cetăţenii cinstiţi să nu se lase intimidaţi de acţiunile staliniste ale procurorilor şi ale serviciilor secrete, chiar dacă acestea au girul altor puteri, pentru că în spatele acestor operaţiuni se ascund interesele malefice ale unor grupări mafiote".

Potrivit lui Trif, scopul acestora este "de a băga frica în oameni" şi de a-i ţine în case, pentru a putea lua decizii fără votul lor. Drept pentru care el face un apel la adresa tuturor să se alieze pentru apărarea drepturilor fundamentale.

"Dacă eşti unul dintre românii care a votat şi n-au ajuns încă procurorii la poarta ta, protestează legal şi sub scutul legii prin Protestul cetăţeanului invalidat. Indiferent de opţiunea exprimată în 29 iulie, vino la protest (...). Puterea de la Bucureşti este preocupată să facă pe plac politrucilor Europei, nu să-şi apere poporul. Tocmai în acest scop sunt hotărât să înfiinţez "Asociaţie de Apărare a celor care Votează", aşteptând contacte inclusiv telefonice la nr: 0744 228 629, pentru înscrierea ei legală", arată avocatul.

Scrisoarea, întinsă pe două pagini şi câteva rânduri, îndeamnă pe tot parcursul ei la un "protest al cetăţeanului invalidat", făcând trimiteri la istorie, inclusiv la Unirea Principatelor din 1859, sau la Revoluţie, pentru ca cetăţenii să demonstreze că sunt "o forţă" care pot sancţiona cu votul lor clasa politică şi sistemul "mafiot-securist".

Avocatul Petru Trif, este cel care a iniţiat, în iarnă, şi un miting "al intelectualilor", împotriva preşedintelui Traian Băsescu, la care s-au strâns doar 17 persoane, şi anul trecut un miting de solidarizare cu învăţătoarea Cristiana Anghel, cea care a făcut greva foamei aproape două luni, prilej cu care a strâns doar cinci participanţi.

În 2008, acelaşi Trif a anunţat că strânge semnături pentru demiterea primarului Ilie Bolojan, însă după mai bine de un an, perioadă în care nu a avut succes, a anunţat că şi-a schimbat părerea despre acesta, astfel încât nu mai considera că dă dovadă de prea mult autoritarism, şi că edilul "a făcut multe lucruri foarte bune pentru oraş".

Tot în 2008, Petru Trif a candidat din partea PNŢCD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, însă a cules mai puţin de 3% din voturile exprimate de bihoreni, a ajuns şi în PNG, astfel că, în ultimii ani a încetat să mai activeze în plan politic.

Pe de altă parte, Trif îi cheamă pe toţi cei care vor să se înscrie în organizaţia lui la un protest pe care îl va organiza luni, de la ora 14, în faţa Prefecturii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
mincinosul de Trif
ce vrea acest avocat?asta nu mai stie cum sa lupte impotriva edilului orasului si a partidului din care face parte,este un om rautacios,mincinos, incaseaza bani de la clientii pe care ii vineaza prin terasele de pe centru,promite la toti ca le cistiga procesului ,ca cunoaste judecatorul etc,..vai si amar de el,il cunosc de 20 de ani este un mediocru Ce protest?vrea sa adune bani de la fraieri Feriti-va de acest excroc
Postat 19 August 2012, 09:57 de sani
Nu vrem frauda la alegeri
Gresit, tipul vroia sa infinteze \"asociatia de aparare a celor care voteaza fraudulus\" ceea ce nu e cazul.
Postat 19 August 2012, 07:10 de Alegator
Initiativa buna
Ideea este f.buna indiferent cine a lansat-o.Cred ca toti cetatenii acestei tari,indiferent de optiunile lor politice trebuie sa fie constienti ca societatea nu mai poate functiona normal cu asemenea politicieni care au condus tara din 1990 si pana acum.Eu locuiesc de multi ani in strainatate(Europa de Vest ) si simt cum este apreciata Romania aici.Este f.nedrept pentru o tara care are posibilitati de a fi in fruntea Europei.Cred ca totii locuitorii acestei tari trebuie sa fie alaturi de cei care doresc schimbari fundamentale in politica romaneasca in asa fel ca sa fim mandri ca santem romani,nu rusine de aceasta apartanenta. Succes celor care doresc binele Romaniei si locuitorilor sai. Cu stima Crist
Postat 18 August 2012, 12:16 de Crist
O posibila explicatie
D-l avocat Trif sr. este bolnav, chiar foarte bolnav. Cei ce-l cunosc stiu despre ce vorbesc. Va rog sa fiti intelegatori si sa va abtineti de la comentarii rautacioase !
Postat 18 August 2012, 11:31 de .
frumos
are dreptate,de ce sa nu votam si noi ca miticii de cite 8-9 ori,sa furam si sa fim lasati in pace de justitie,sa militam pt anarhie,de ce ?eu cred ca individul asta vrea si el sa iasa cumva in fata precum "ilustrii" lui conducatori cacarau si dr ponta,poate-i arunca si lui un oscior varanul daca continua sa instige la dezordine,in rest e o nulitate
Postat 18 August 2012, 09:17 de luky
Trif asta e un mare bou...
Trif asta e orice, numai avocat nu...un semiretard...mai bine ar protesta la Cernobil...
Postat 17 August 2012, 20:01 de Eu
mare prost
este un mare hot!!!!
Postat 17 August 2012, 14:34 de marius
corectie
Actiunea avocatului respectiv s-ar putea numi, mai corect: "PROTESTUL CETATEANULUI TURMENTAT".
Postat 17 August 2012, 13:05 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON