URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2017, 19:04

Decizie revoltătoare a Tribunalului Bihor: Doctorul Ovidiu Pleşa de la Pensii, trimis în judecată de DNA pentru 235 de şpăgi, a fost condamnat cu suspendare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat, luni, verdictul, în procesul declanşat de procurorii DNA Oradea pe numele medicului Ovidiu Pleşa de la Casa de Pensii Bihor.

Şpăgi pe bandă rulantă

Pleşa a fost trimis în judecată în ianuarie anul trecut, pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că, în perioada 11 mai - 15 iunie 2015, a luat mită de la 235 de pacienţi, atât bani cât şi alte foloase, valoarea şpăgilor probate în luna respectivă fiind stabilită de procurori la 55.975 lei.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea au trimis-o în judecată şi pe asistenta medicului, Monica Ignat, inculpată pentru complicitate la 163 fapte de luare de mită. În plus, asistentei i se impută şi că, în perioada 11-21 mai 2015, a luat personal bani de la 8 persoane, "în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de asistent medical privind asigurarea activităţii de secretariat la cabinetul respectiv", motiv pentru care, pe lângă acuzaţia de complicitate, procurorii au reţinut şi acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

Procesul, început la Tribunalul Bihor în ianuarie 2016, s-a terminat. Luni, după mai bine de 3 săptămâni de deliberări, judecătorul a pronunţat verdictul, care se atrată extrem de blând în raport cu gravitatea faptelor imputate cadrelor medicale.

Astfel, magistratul a dispus condamnarea lui Pleşa la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce asistenta sa, Monica Ignat, a primit 2 ani şi 8 luni, pedeapsă dispusă tot cu suspendare. Soluţia nu este definitivă, existând posibilitatea ca procurorii DNA Oradea să o atace, cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Serviciul de Mită Medicală

Între timp, pe rolul Tribunalului se află procesul doctoriţei Anca Grigorescu şi al asistentului Pelle Johannes, iar procurorii DNA continuă anchetele şi în cazul celorlalte şase cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii incupate, la fel ca Pleşa şi Ignat, pentru corupţie: Vasile Sălăjan, şeful Serviciului, colegii săi medici Anca Domnica Grigorescu, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.

După cum se ştie, cei zece medici şi asistenţi au ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în junie 2015, când au şi fost arestaţi, acuzaţi că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii.

Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.

Anchetă ruptă-n 5

Ulterior, pe 20 iulie 2015, cei 10 inculpaţi au fost trimişi în arest la domiciliu, iar ancheta a fost preluată de procurorii DNA Oradea, după ce s-a stabilit că valoarea şpăgilor încasate de "experţii" de la Casa de Pensii depăşeşte 10.000 euro. Pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, anchetatorii au decis să "rupă" dosarul în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent.

Ovidiu Pleşa şi asistenta lui, Monica Ignat au fost primii trimişi în judecată, actul de acuzare întocmit pe numele lor dezvăluind nu doar foamea de bani a celor doi, dovediţi cu nu mai puţin de 235 de şpăgi încasate în 26 zile de "muncă", ci şi neruşinarea cu care îşi tratau pacienţii fără posibilităţi, insultându-i şi refuzându-le pensionarea dacă nu cotizau suficient. 

Din interceptările ambientale realizare de procurori reiese că Pleşa se considera îndreptăţit să primească şpagă, iar când suma era prea mică chiar chiar îşi insulta clientul şi îl "însemna", ca să nu îl mai servească pe viitor. Ca de exemplu în cazul unuia care îi lăsase un plic cu numai 100 lei. "Ia însemnează-l tu pe ăsta! Bagi p... în mă-sa! La revedere, nu mai! Da’ până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da’ mai dă-o şi-n p... mă-sii!".

Citiţi despre cum îi înjura medicul Pleşa pe pacienţii care nu cotizau suficient în articolul: Mită pe bandă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Judecătorii orădeni, cei mai corupți!
Vai ș-amar de justiția bihoreană!!! Toți incompetenții ajung să fie numiți ”onorata instanță” sau procurori și să considere că ei sunt Dumnezeu. Pe oamenii nevinovați, cu probe clare, îi bagă în închisoare, pentru ani de zile, fără nicio remușcare, iar pe cei care au probe clare că au comis ceva, le dă cu suspendare.A avut noroc că nu la avut avocat pe ”maestrul Doseanu”...că sigur primea minim 5 ani! Halal justiție!!!!
Postat 23 Februarie 2017, 23:06 de AndreiM
@Moderator
Te citez:,,...fiindca scriu ce-i taie capul..." Fii mai clar: daca cei de la JB scriu ce-i taie capul, voi cum scrieti?! Dupa dictare?! Cum ii taie capul pe altii?! Intrebarile sunt pur retorice, oricine este cat de cat informat asupra realitatilor locale poate raspunde usor la aceste intrebari. P.S. Imi recunosc ,,vina", bine, rau, scriu dupa cum ma taie capul!
Postat 22 Februarie 2017, 10:24 de pinonel
RE: @Moderator
Noi scriem cu responsabilitate, deontologic, cu respect faţă de reguli, cât mai corect, cât de spoate de îngrijit, interesant, preocupaţi de interesul public. De-aia şi citeşti matale cu nesaţ zilnic site-ul ăsta (desigur, cum te taie capul). Şi, de altfel, de-aia e şi cel mai citit site de ştiri local. Altă întrebare?
Postat 22 Februarie 2017, 22:23 de Florin Ciucas
?????????
De cind comentam o hotarire judecatoreasca??????Avem timp mult se pare...!!
Postat 21 Februarie 2017, 14:37 de grigore
Moderator...
Florin Ciucas dacă ai ceva de spus, spune într-un articol, e penibil pentru un redactor sa se certe cu comentatorii, sau țintit cu un anume comentator. Părerea mea. Nici cei de la JB nu se coboară atât de jos.
Postat 21 Februarie 2017, 11:33 de User anonimizat
RE: Moderator...
Cei de la JB nu se coboară atât de jos, da, fiindcă ei scriu ce-i taie capul, fără să vorbească cu cititorii. Noi vorbim, ne mai contrăm, ne mai certăm. Nu e nimic penibil în asta. Penibil e să te gândeşti că un comentator anonim de tipul Agentul Termic ar merita un articol de ziar...
Postat 21 Februarie 2017, 22:19 de Florin Ciucas
ma asteptam
La Trbunal este judecator, Bochis Dorel, fratele unei inculpate in acest dosar, Cosa Violeta.
Postat 21 Februarie 2017, 10:18 de adevarat
?!
Ma mir de ce dna nu a cerut stramutarea procesului?! Raportat la populatia judetului Bihorul este pe locul doi pe tara ca numar de ,,pensionati" pe motiv de boala. Drept urmare sunt suspiciuni rezonabile ca printre judecatorii de la Tribunalul Bihor sau CAO sa fie rude ale celor care au beneficiat de serviciile acestui escroc. Cine stia ca mama lui Grideanu este sora cu mama Dacianei Ponta (Sarbu)? Sau ca presedintele CCR, Dorneanu, este socrul ex-ministrului de interne Toba? Aici e interesant ca seful CCR nu s-a abtinut cand s-a judecat constitutionalitatea oug 13, ordonanta care tare i-ar fi folosit ginerelui!
Postat 21 Februarie 2017, 09:07 de pinonel
OK
@Moderator: M-am conformat ! Habar n-am avut până acum că există acel formular de contact !
Postat 21 Februarie 2017, 08:47 de TDS
stie
cineva completul de judecata?
Postat 21 Februarie 2017, 08:41 de gicacontra
parca nu știau magistrații
De ce îi dă pedeapsa aia.Intră uog13 sub forma de lege si astea fapte nici nu se condamnă...oricm pensionarii rwspectivi...bolnavi sau nu in realitate isi primesc linistiti pensiile...ei ca mituitori nu s cumva si ei vinovati?
Postat 21 Februarie 2017, 07:35 de crisan
va reveni..
Și va face și mai mult...
Postat 21 Februarie 2017, 07:27 de crisan
...
Nu poți să nu te întrebi dacă judecătorii care l-au făcut scăpat pe șpăgarul ăsta nu au încasat și ei o cotă-parte din sutele de șpăgi încasate de neomul cu pricina... Probabil că neomul a contribut așa, preventiv, din timp, știind că dacă i se înfundă, cineva, unii, judecătorii în speță vor face în așa fel încât să i se desfunde... Ne ducem pe copcă, asta-i sigur.
Postat 20 Februarie 2017, 23:19 de Shogun
SANTAJ?
@Moderator : Incep CE ? Am pus niste intrebari CORECTE ! Vreau doar sa fiu convins ca pasii urmatori sunt corecti ! Ce am afirmat eu in acel interviu POT PROBA ! Nu sunt sigur ca cele 22 milioane euro pot fi probate ! Si daca nu pot...vedem
Postat 20 Februarie 2017, 21:27 de TDS
RE: SANTAJ?
O iei de la început cu comentatul pe lângă subiecte, cu adresări directe redactorilor, cu întrebări aluzive etc. Dacă chiar te-ar interesa răspunsurile la problema ta personală, ai folosi formularul de contact, nu spaţiul public destinat comentariilor la articole.
Postat 20 Februarie 2017, 23:34 de Moderator
CINE OARE CINE ?
Sigur acum unii se vor intreba cine e avocatul ?! Indiciu nr. 1: are acelasi nume cu un fost ministru de finante ; Indiciu 2: E din Teleorman Indiciu 3 : a fost pe la ANRMAP PS : Doamne , fa cumva sa nu se spuna ca nu m-am incadrat in subiect ! Intrebare pentru Laura Gal : acum PATRU ani ati scris un articol in care vorbeati despre o TEAPA de 22 MILIOANE DE EURO data municipiului Oradea ! 1. Ati stabilit singura suma sau v-a dictat-o cineva ? 2. Daca singura cum ati calculat ? 3. Daca suma v-a fost DICTATA, cine a facut-o ? Precizare: articolul este 100% adevarat pe fond, suma este totusi deplasata !
Postat 20 Februarie 2017, 20:51 de TDS
RE: CINE OARE CINE ?
TDS, iar începi?
Postat 20 Februarie 2017, 21:12 de Moderator
COMENTEZI?
@omul_din_ombuds: Ori acceptam totul din partea Coanei justi, ori nu ! Si eu am avut o Decizie nedreapta din partea Coanei dar...asta e ! Asa au zis judecatorii, asa facem ! Drept pentru care ( pagubit bine ) am mai dat adversarului si 5000 euro cheltuieli de judecata ( deh, avocatul pesedist Dan Lucian V. are pretentii !!! ). Zic si eu ca in reclama : comenteeezi ? PS : si daca ala e pesedist eu sa urasc tot PSD-ul ?
Postat 20 Februarie 2017, 20:29 de TDS
sms
un cetatean normal lua 5 ani cu executare pt mult mai putin. welcome to dragnea-land!
Postat 20 Februarie 2017, 20:20 de omul_din_ombuds
Decizie corecta!
Daca hotul ala de dragnea care a inviat mii de morti a primit o pedeapsa cu suspendare, asta, pt. un fleac de cateva sute de şpăgi, cat sa fi luat?! Si nu uitati ceva: daca-l aruncau in celula venea dupa cativa ani cu un pomelnic de boli ,,profesionale" (obtinute la locul de munca, in parnaie) si-i mai plateam cateva 'jde mii de euro. Hartiile le obtinea de la colegii lui, medicii... corb la corb..
Postat 20 Februarie 2017, 19:47 de pinonel
!!!
Cred ca Grindeanu in tandem cu Dragnea au dat o Ordonanta ! La modul serios : justitia in sus, justitia in jos, STATUL DE DRET Eh, justitia l-a condamnat cu suspendare ! Pa ! Vine Curtea de Apel !
Postat 20 Februarie 2017, 19:40 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON