URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2013, 14:49

De Ziua Unirii celei Mici, politicienii bihoreni au evitat să se prefacă uniţi (FOTO/VIDEO)

La ora 11 fix, cum era programat, când din Turnul Primăriei încă se difuza în locul Marşului lui Avram Iancu melodia Horei Unirii, în Piaţa ce adăposteşte statuia lui Mihai Viteazu au primit de la Fanfara Şcolii Militare de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Onorul la Comandant" primarul Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, comandantul Garnizoanei Oradea, colonelul Grigore Morar, şi şeful Poliţiei judeţene, chestorul Liviu Popa.

După intonarea Imnului Naţional, prefectul Claudiu Pop, ca reprezentant al Guvernului în judeţ, a dat citire unui mesaj centrat pe importanţa Unirii Principatelor Române ca moment-punte între Revoluţia de la 1848, Războiul de Independenţă şi Unirea ce Mare din 1 Decembrie 1928. De asemenea, discursul a elogiat figurile generaţiei unioniste, a evocat dubla însemnătate a înscăunării, întâi la Iaşi şi apoi la Bucureşti, ca domnitor al Moldovei şi al Munteniei, a colonelului Alexandru Ioan Cuza, cel care a început procesul de unificare şi modernizarea tânărului stat român, reuşind prima reformă agrară şi secularizarea averilor mănăstireşti.

De data aceasta, spre deosebire de festivităţile de la 1 Decembrie, în Piaţa Unirii nu a mai participat şi episcopul ortodox Sofronie, astfel încât preoţii care au participat la eveniment nici nu au fost invitaţi să desfăşoare o slujbă de Te Deum. Deşi niciun oficial nu a dorit să comenteze acest aspect, mare parte din orădenii care au fost de faţă şi la ceremonia din decembrie au pus absenţa de acum pe seama abuzului comis atunci de preoţii ortodocşi, care şi-au depăşit cu trei sferturi de oră intervalul de timp alocat, pentru a-i ridica osanale episcopului, cântându-i inclusiv "La Mulţi Ani!".

Un moment însufleţitor, dar şi dătător de motive de meditaţie, a fost discursul rostit de istoricul Viorel Faur, care a remarcat, metaforic, că aşa cum un an începe pentru români cu Mica Unire de la 24 ianuarie şi se încheie cu Unirea cea Mare pe 1 Decembrie, "noi, din păcate, nu înţelegem că trebuie să trăim sub semnul unităţii naţionale". De asemenea, profesorul Faur a criticat şi manualele şcolare, cerând actualilor guvernanţi să le schimbe, întrucât "aceste manuale sunt exasperante, parcă cineva ne-ar spune dinafară ce trebuie să învăţăm şi ce nu trebuie din propria noastră istorie".

După o lungă înşiruire a reprezentanţilor instituţiilor civile, militare, de învăţământ şi de cultură care au depus flori pe soclul monumentului primului voievod unificator, cele câteva sute de orădeni prezenţi la festivitate au apreciat cu aplauze defilarea detaşamentului de onoare constituit din trupe ale Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, precum şi ale Poliţiei Locale.

În încheiere, dansatorii Ansamblului Crişana au oferit un al doilea moment artistic - după recitalul Corului Traian Moşoiu - cu un mic spectacol folcloric. Înainte, însă, ca din difuzoare să răsune din nou Hora Unirii, marea majoritate a politicienilor plecaseră, astfel încât nici măcar nu au fost nevoiţi să se prefacă că ar fi dorit să se prindă într-o horă care, mai mult ca sigur, ar fi fost şi ridicolă. Nu de alta, dar dacă nu se suportă unii pe alţii în restul zilelor, de ce ar fi mimat acest lucru acum?...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
BASARABIA MARTIRA
Calvarul Neamului Nostru dureaza de multa vreme... Basarabia trebuie sa revina la Trupul Moldovei Lui Stefan cel Mare si Sfant.
Postat 24 Martie 2013, 17:51 de VASILE BUTNARU
Felicitari !
Felicitari, organizatorilor si tuturor celor care au depus coroane si au adus un omagiu !
Postat 25 Ianuarie 2013, 01:53 de Unire
eu unde parchez?
As dori sa semnalez o situatie ce mie mi se pare putin ciudata. De aproximativ o saptamana pe strada Iza din municipiu s-au instalat indicatoare rutiere cu \\\\\\" parcarea interzisa \\\\\\" pe partea dreapta a strazii. Pe partea stanga, sunt parcarile de domiciliu. Eu daca ma duc in vizita la cineva de pe strada respectiva.....unde parchez????
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:33 de Jokeman
Punct
Ideea de depunere de coroane ar fi fost de inteles daca era statuia lui Cuza. Pacat de murdarirea evenimentului cu lipsa nelipsitei HORE a unirii.
Postat 24 Ianuarie 2013, 17:14 de alt participant
Cam mare inghesuiala...la coroane
N-am inteles de ce, la un asemenea eveniment trebuia, sa depuna coroane, tot felul de institutii, care se cam calcau pe picioare,fara nici un rost.Consider ca, pentru a cinsti importanta evenimentului, era suficient sa depuna coroane doar institutiile reprezentative la nivel judetean si eventual municipal.
Postat 24 Ianuarie 2013, 16:22 de Participant
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON