URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2014, 13:59

De Zilele Bihorului, Consiliul Judeţean sărbătoreşte eliberarea Oradiei şi face cetăţeni de onoare post-mortem

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor "lipeşte" Zilele Bihorului de sărbătorirea a 95 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, la 20 aprilie 1919, sub conducerea generalului Traian Moşoiu. Seria evenimentelor pregătite de CJ va începe vineri, 18 aprilie, cu o şedinţă solemnă a Consiliului, în cadrul căreia, în prezenţa nepotului generalului Moşoiu, Tiberiu Moşoiu, acestuia îi va fi oferit titlul de cetăţean de onoare, post-mortem.

Acelaşi titlu va fi "decernat", tot post-mortem, lui Aurel Lazăr, Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş, doctori în Drept şi avocaţi, în egală măsură, ai cauzei Unirii Transilvaniei cu Ţara Mamă, la începutul secolului trecut. În fine, titlul îl va avea ca "beneficiar" şi pe Rimler Karoly, fost primar al Oradiei, unul din cei mai eficienţi edili şi cel care a înmânat cheia oraşului generalului Moşoiu în urmă cu 95 de ani.

În aceeaşi şedinţă festivă a CJ, vor fi lansate două cărţi de istorie - "Situaţia dramatică a populaţiei româneşti din Bihor în primele luni ale anului 1919. Documente", semnată de prof. univ. dr. Viorel Faur, şi ediţia a III-a a volumului "Neculai Milescu spătarul călător în China", de Tiberiu Moşoiu (fiul generalului Traian Moşoiu, primar al Oradiei între 29 noiembrie 1933 şi 2 noiembrie 1935) - după care, de la ora 12, la monumentul generalului va avea loc un ceremonial militar şi religios de depuneri de coroane de flori.

Zilele Bihorului vor continua sâmbătă, 19 aprilie, la Beiuş, unde Consiliul Local se va reuni în şedinţă festivă şi va avea loc un alt ceremonial de depunerea de coroane la monumentele din Beiuş şi din Lunca ale martirilor Ciordaş şi Bolcaş, ucişi cu sălbăticie de unguri în aprilie 1919.

Sărbătoarea oficială va continua şi duminică, în prima zi de Paşte, când între orele 12.30 şi 14.00 vor fi depuse coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia Reginei Maria şi la cea a dr. Aurel Lazăr din Oradea. În final, orădenilor le vor fi oferite şi demonstraţii ale asociaţiilor păstrătorilor de tradiţii militare (prezentarea drapelelor de luptă şi a uniformelor istorice, exerciţii de instrucţie de front şi de luptă, plus defilarea unei gărzi de onoare).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CARP III îincurcă ... Conflagrațiile
Ce "armată rusească" visezi "boanghen al tradării", autointitulat Carp III? Ești cu mintea - plecată cu Sorcova - la al II-lea Război Mondial, sau te referi la comuniștii lui Bela Kun, de care Generalul Moșoiu a curățat Budapesta? Mai pune mâna pe carte! Unii POSTACI chiar sunt plătiți degeaba de către ... SPONSORI.
Postat 18 Aprilie 2014, 14:23 de Grigore
Popa a furat startul şi la lăsat la coada vacii pe Bolojan !?!
În 20 aprilie 1919 a intrat armata rusească în Oradea, flacând regimentul românesc condus de Moşoiu !?! Aşa că merită sărbătorit! cu vodcă adusă de la Kiev !?! Nu ştie nimeni când s-a intrat în judeţ, că pe vremea aceea nu exista Bihorul, din graniţele sale oficiale de acum !?! Aşa încât se pune fireasca întrebare, dacă Popa Cornel, rebotezat de cunoscători ca Popa Prostu', care e preşedinte de consiliul judeţean, are vreo treabă cu istoria sau doar încearcă să îi dea la gioale lui Bolojan, care doarme în bocanci visând la marea metropolă orădeană şi la ideea "şugubeaţă" de a deveni primar general !?!
Postat 17 Aprilie 2014, 20:03 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON