URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2012, 15:58

De luni, la parterul Palatului de Justiţie va funcţiona Camera mediatorului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, judecătorii din Bihor au fost îngropaţi sub dosare, doar la nivelul Tribunalului fiecare magistrat având de soluţionat în medie 1700 de dosare. Pentru părţile implicate, asta înseamnă, în primul rând, prelungirea proceselor. Adică bani şi timp pierdut.

"Cea mai la îndemână soluţie pentru a descongestiona instanţele, dar şi pentru a-i scăpa pe oameni de procese este mediatorul", a declarat preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Constantin Manoliu care, vineri, a semnat un protocolul de colaborare între instanţă şi cele cinci organizaţii de mediatori din judeţ. "Această colaborare este în beneficiul justiţiabililor care trebuie să ştie că există o alternativă pentru rezolvarea litigiilor decât procesele îndelungate. O variantă mult mai elegantă, mai scurtă şi mai uşoară", a explicat judecătorul.

Oamenii vor avea numai de câştigat dacă vor apela la mediator, în loc să deschidă un proces, atât pe plan financiar, dar nu numai. "Nu este câştig numai din punct de vedere juridic, ci şi emoţional, deoarece se elimină mulţi factori de stres: că te afli în faţa unui judecător, că trebuie să stai în sala de judecată, că procesul e unul de durată. Prin mediator, totul se rezolvă mai repede", a mai spus preşedintele Tribunalului Bihor.

Scopul protocolului semnat vineri constă în promovarea medierii în rândul bihorenilor care au probleme legale. În faţa mediatorului, părţile pot fi aduse la un numitor comun şi să încheie un acord care, mai apoi, este prezentat în faţa judecătorului iar acesta nu trebuie decât să îşi pună parafa pentru a "legifera" înţelegerea.

Pentru asta, judecătorii se obligă, printre altele, să mediatizeze legislaţia referitoare la mediere, să dezvolte bune practici care să faciliteze desfăşurarea medierii şi să informeze părţile din dosare cu privire la mediere dar şi să valideze, prin hotărâri judecătoreşti, acordurile de mediere.

Pentru realizarea celor propuse, conducerea Tribunalului s-a oferit să publice o listă cu toţi mediatorii din judeţ dar şi să înfiinţeze în instituţie un birou special unde oamenii să poată lua legătura cu mediatorii.

Vicepreşedinta Tribunalului Bihor, judecătoarea Daniela Mihaela Jurjuţ Lazăr, a şi anunţat că, începând de luni, la parterul Palatului de Justiţie, biroul unde a funcţionat registratura Judecătoriei Oradea, va fi "Camera mediatorului", în unde, în fiecare zi, persoanele care au litigii pe rol ori vor să depună cereri de chemare în judecată, vor fi informaţi despre modul în care pot să-şi rezolve litigiile în mod ameabil. "În acest birou vor fi prezenţi, zilnic, doi mediatori, prin rotaţie şi pe baza unei planificări făcute de organizaţiile profesionale. Informarea persoanelor, ca parte introductivă a procesului de mediere, este gratuită", a explicat judecătoarea.

Potrivit vicepreşedintei, atât prevederile protocolului încheiat cu mediatorii din Bihor cât şi lista cu numele şi datele de contact ale acestora vor putea fi consultate şi pe site-ul Tribunalului Bihor.

În Bihor există aproximativ 100 de mediatori organizaţi în 5 asociaţii profesionale: Asociaţia Centru de Mediere Oradea, având ca preşedinte pe Lucia Corina Ţinte, Asociaţia Centru de Mediere Bihor, reprezentată de Vasile Baba, Asociaţia UNMR Filiala Bihor, condusă de Gianina Clop, Asociaţia Mediatorilor Bihor, reprezentată de Florica Vârtop şi Asociaţia Ultrasilvam Bihor, condusă de Elena Bradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
pentru oamenii care sunt intr-o eroare GRAVA!!!
medierea prev.de legea medierii presupune acordul reclamantului si al paratului de a merge impreuna la o sedinta de informare la un mediator. Dupa aceasta sedinta DACA cele doua parti sunt de acord isi rezolva litigiul cu ajutorul mediatorului, instanta ia act de acordul de mediere si da o hotarare in acest sens. DACA paratul NU doreste acest lucru litigiul se solutioneaza de instanta. in concluzie partile sunt cele care decid cum sa isi rezolve litigiul.
Postat 23 Noiembrie 2012, 19:04 de cos
medierea
in loc ca merga la avocat , merg la mediere. corect pina aici? am un litigiu, cu unu care nu respecta un contract.. de ce va respecta acordul parafat de mediator?
Postat 08 Octombrie 2012, 09:14 de xlv
Rs
O nouă gaşcă de hoţi se mută în palatul de justiţie. Sunt atat de nerabdatori sa se apuce de furat incat nici nu mai pot astepta sa se renoveze palatul de justitie. Parca , de la parter , tocmai de aceea a fost evacuata Judecatoria Oradea pentru a se incepe renovarea stabilimentului. Astia sunt in stare sa lucreze si in moloz numai sa se apuce odata de hotii. Succes mediatorilor , Bravo Statului Roman si Bravo Justitiei romane ca i-a aruncat pe saracii romani in bratele unei noi bresle de HOŢI.
Postat 07 Octombrie 2012, 23:27 de Rs
Frank
Un izvor de coruptie aceasta mediere , cel care va plati mai multi bani mediatorului , acela va castiga mai mult . Judecatorilor le convine , deoarece vor avea mai putin de lucru pentru acelasi salarii. Perdanti vor fi cetatenii de buna credinta fara posibilitati materiale . Adica romanul de rand , care va fi iarasi fraierit de justitie , de data aceasta cu ajutorul mediatorilor.
Postat 07 Octombrie 2012, 23:17 de Frank
Foarte Grav !
Ruşine Domnule Manoliu! Ruşine Doamna Jurjuţ! Vrei să scăpaţi de muncă, să ramaneţi cu acelaşi salarii dar cu mai puţină muncă , deoarece vreti ca mediatorii sa va faca munca pe banii romanilor iar Dvs. doar sa semnati. Acesti mediatori se comporta ca niste judecatori desi multi dintre ei nu sunt juristi ci ingineri , economisti , multi habar nu au de procedurile juridice , iar Dvs. stimaţi magistrati îi daţi pe saracii romani pe mana unor hoti şi praduitori , care abia asteapta sa gaseasca solutia "cea mai buna" mai ales pentru romanii naivi si fraieri.
Postat 07 Octombrie 2012, 23:12 de Grav
Atentie
Atenţie mare la aceşti mediatori deoarece nu sunt altceva decat o alta categorie de jefuitori şi hoti ai romanilor. Incet ,Incet tot avaseanza şi tot se înghesuie în lumea justiţiei spre a-i face pe romani care are de aparat un drept sa fie obligati sa le dea lor bani intai si intai .Opriti-i pana nu este tarziu deoarece ei vor ca orice roman care are o problema juridica si vrea sa se adreseze justitiei , prima data sa le cotizeze lor bani iar dupa aceea sa-si rezolve problemele juridice cum poate si pe unde poate. Atentie la mediatori ca sunt ca si sectanţi religiosi , intodeauna vor sa te convinga asupra unor lucruri pe care tu nu le vrei să le faci şi cu care tu nu vrei să fii de acord.
Postat 07 Octombrie 2012, 22:58 de Atentie
alta bresla de fruciosi !!!
profesiile liber fac evaziune, nu si inregistreaza, declara veniturile reale, ca va place minciuna asta e altceva.
Postat 06 Octombrie 2012, 16:24 de bravooooo
alta bresla de fruciosi !!!
oooo dar ce litigi pe cale amiabila cand se dau tepe si se fura ca in codru orice !!!!! alta breasla bine ca pe juristi i ati aruncat ca sa puteti face banii nefiscalizati sub alta forma juridica , stim ca nu se inregistreaza tarifele realae, nu va mai mintiti, e cel mai mare pacat sa furi !!! daca calculezi taxele si cu ce ramai in mana e normal ca nu toti sa faca fata tentatie.Profesii libere care nu respecta legislatia si incurajeaza incalcarea moralitatii.Trebuie obligatoriu facuta plata prin banca la profesii libere si fara nici un numerar asupra lor, in rest hotie.
Postat 06 Octombrie 2012, 16:22 de bravooooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON