URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2015, 11:50

De ce a fost reţinut fostul director de la Finanţe şi Vamă, Dorel Pătcaş: şpăgi de peste 42.000 euro de la evazionişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru infracţiuni de luare de mită şi spălare a banilor. Acestea sunt acuzaţiile pentru care, joi seară, procurorii DNA Oradea au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Dorel Pătcaş (foto), fost director adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor şi director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Alături de Pătcaş, procurorii DNA au dispus reţinerea şi pentru un alt vameş, Florian Şandor, fost şef al serviciului inspecţie fiscală al DJAOV Bihor, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit unui comunicat făcut public vineri de DNA, în decembrie 2009, pe când era director adjunct al DJAOV Bihor, Dorel Pătcaş a primit de la un om de afaceri o sumă de bani care nu a putut fi determinată şi produse alimentare în valoare de 6.000 lei, în schimbul unui atestat de comercializare produse petroliere.

Ulterior, pe 22 septembrie 2011, Pătcaş a primit 6.000 lei de la un alt om de afaceri, martor denunţător în cauză, prin intermediul unei rude. În schimbul banilor, spun procurorii, "cu ajutorul inculpatului Şandor Florian, Pătcaş i-a asigurat afaceristului protecţia activităţii ilicite a societăţii comerciale administrate de acesta".

Lui Pătcaş i se reproşează şi că, în perioada 2012 - 2014, deja în calitate de director executiv adjunct în cadrul DGFP Bihor, ar fi pretins şi primit 42.000 euro de la alţi doi oameni de afaceri, "martori denunţători" în cauză, ca să "facă demersurile necesare astfel încât inspectorii care efectuau controale la societăţile comerciale administrate de aceştia să nu constate aspecte penale şi pentru ca aceste controale să fie favorabile societăţilor respective".

Banii - 29.000 euro de la unul dintre denunţători şi 13.000 euro de la cel de-al doilea - s-ar fi dat prin intermediari, iar pentru a ascunde provenienţa unei părţi din sumele încasate, Pătcaş a încheiat un contract de împrumut fictiv cu unul dintre denunţători.

"În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaş Dorel a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 25.000 lei (parte din suma totală de 29.000 euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv antedatat cu anul 2013 şi semnat de unul dintre oamenii de afaceri şi o altă persoană. Cele două persoane cunoşteau, însă, împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracţiuni de corupţie", se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit comunicatului, în dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, ancheta beneficiind de sprijin de specialitate din partea SRI şi DGA.

Vineri, Dorel Pătcaş şi Florian Şandor urmează să fie prezentaţi din nou în faţa procurorilor DNA, care vor stabili dacă se impune arestarea lor. "Urmează să se analizeze oportunitatea prezentării inculpaţilor Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă", mai arată DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON