URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2012, 15:51

Dar de Paşti: Organele unui tânăr bihorean în moarte cerebrală salvează alte vieţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organele unui bihorean în vârstă de 36 de ani care a făcut un atac cerebral chiar în duminica Paştelui vor salva o viaţă şi vor îmbunătăţi existenţa a cel puţin încă 6 oameni, după ce soţia şi fratele acestuia şi-au dat acceptul pentru prelevarea de organe.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, bărbatul, căsătorit şi tatăl a trei fetiţe, a suferit "un anevrism de arteră cerebrală rupt, cu hemoragie masivă şi inundare ventriculară", duminică dimineaţă. În ziua de Paşte, omul s-a trezit cu o durere puternică de cap, iar la un moment dat a căzut ca secerat.

Internat la secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, medicii au constatat la scurt timp instalarea morţii cerebrale, iar luni dimineaţă au obţinut acordul de prelevare a organelor de la fratele acestuia şi de la soţie.

"Operaţia a fost o premieră, pentru că i s-a oprit inima înainte de a fi dus în sala de operaţie şi exista riscul ca organele să nu mai poată fi prelevate. Pacientul a fost foarte instabil. Fiind vorba de un caz "Non heart beating donor", este un protocol care s-a făcut prima dată în România, cu succes. S-au mai încercat protocoale similare, în ţară, dar nu s-a putut face prelevarea ficatului. La noi s-a reuşit. Echipa de Terapie Intensivă a făcut masaj continuu eficient, până la momentul venirii echipelor de prelevare", a declarat Pantiş.

La operaţie, a treia de acest gen din 2012, au participat în total 15 cadre medicale: câte 4 din Bucureşti şi Cluj, şi 7 din Oradea.

"A fost cea mai complexă prelevare de anul acesta. S-a prelevat corneea, ficatul, rinichii şi piele. Este a doua prelevare de piele făcută la Oradea. Corneea a fost trimisă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, iar cu ajutorul acesteia doi oameni vor vedea, pielea a fost trimisă cu o Ambulanţă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, ficatul la Clinica Fundeni din Capitală, iar rinichii au plecat la Cluj", a mai spus Pantiş.

Dacă celelalte organe au fost deja donate unor pacienţi în cursul nopţii de luni spre marţi, pielea a fost depusă în banca de organe pentru a fi transplantată ulterior. "Pielea se poate transplanta la mai mulţi arşi. Din informaţiile pe care le am, pacienţii tranplantaţi la Cluj sunt foarte bine. Mulţumim familiei şi soţiei bărbatului, că în prima zi de Paşti chiar şi-a dovedit iubirea faţă de semeni, acceptând această donare de organe", a mai spus Pantiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON