URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2016, 13:58

„Da, îmi asum!”: Popa spune că noile curse aeriene nu le-a negociat Pasztor noaptea, ca să fie anunţate dimineaţa „la cafea”

Bilanţul primelor 100 de zile de mandat, prezentat luni de actualul preşedinte al CJ Bihor, Pasztor Sandor, în care acesta a susţinut că a negociat şi contractat noile curse interne şi externe de pe Aeroportul din Oradea, continuă să fie contestat de predecesorul acestuia, Cornel Popa, chiar şi după ce UDMR-istul a ripostat cu un comunicat dur, în care l-a acuzat pe liberal că minte şi că „îşi arogă merite ce nu-i aparţin” din dorinţa de a câştiga voturi.

În cursul zilei de joi, Pasztor a afirmat că doar zborul Oradea-Londra a fost perfectat de Popa, fiind însă „denunţat” de Ryanair din cauza Brexitului, şi că zborurile aceleiaşi companii spre Barcelona şi Milano ar fi fost negociate de el, „în urma corespondenţei începută în 7 septembrie”, iar „finalizarea negocierilor pentru celelalte curse” - ale Blue Air, către Torino, dar şi către Constanţa şi respectiv Bucureşti (cu continuare spre Iaşi) - „a avut loc chiar în noaptea de dinaintea anunțării acestora, adică 12 spre 13 octombrie”.

În finalul comunicatului, Pasztor şi-a admonestat predecesorul, provocându-l să spună public dacă îşi asumă o corecţie de 5% aplicată proiectului pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), în valoare de circa 2,108 milioane de lei.

Popa, pe poziţie

Vineri, tot printr-un comunicat, intitulat „Da, îmi asum, domnule Pasztor!”, Popa se simte dator să lămurească aspecte pe care UDMR-istul „poate nu le ţine minte” deoarece în perioada când s-au întâmplat era secretar de stat la Bucureşti, „prea departe de judeţul pe care azi prin conjunctură îl păstoriţi”.

Popa afirmă că în continuare se mândreşte cu proiectul SMID, care a primit două premii de excelenţă în 2015 şi 2016, şi îi atrage atenţia că acesta e proiectul cu valoarea cea mai mare - circa 200 milioane lei - pe care CJ Bihor l-a derulat de la înfiinţarea sa.

În ce priveşte corecţia financiară de 5%, pe un ton ironic, Popa îi spune lui Pasztor „un secret”, şi anume că „nu există administraţie publică în România care să fi accesat fonduri europene şi să nu fi avut propuneri de corecţie sau corecţii”.

Popa adaugă că şi în mandatul său au fost propuse corecţii pe diferite proiecte, „dar au fost toate câştigate în instanţă sau în şedinţe de mediere”, în consecinţă invitându-l pe Pasztor „să vă faceţi datoria de ordonator de credite, ca toți ceilalți ordonatori de credite din întreaga țară, şi să gestionaţi cu bună credinţă banii judeţului şi să faceţi toate demersurile legale care vă stau la îndemână pentru ştergerea acestei ipotetice creanţe”.

Din 2013

În ce priveşte zborurile de pe Aeroportul orădean, Popa prezintă un istoric al demersurilor pe care le-a făcut în acest sens, încă din 2013, cu speranţa că Pasztor nu le va „confisca”, ca aparţinându-i tot lui. Fostul preşedinte al CJ punctează toate momentele importante, de la studiile pentru stabilirea destinaţiilor şi obţinerea finanţării pentru modernizarea pistei până la discuţiile cu companiile aeriene pentru stabilirea noilor curse.

De precizat că, deşi conform cronologiei prezentate de Popa, în mandatul său au fost anunţate oficial, de pildă, doar cursele Blue Air spre Torino şi discutate cele spre Constanţa, iar cea spre Londra a Ryanair precontractată, contractele au fost semnate, totuşi, după încheierea mandatului.

Astfel, de pildă, despre cursele Ryanair spre Barcelona şi Milano, promovate prin panouri publicitare cu numele lui Pasztor Sandor, în comunicat se arată că au fost „agreate” pe 24 mai 2016, deci în mandatul lui Popa. „24.05.2016 - aprobare prin Hotărâre de Consiliu Judeţean a tarifelor aeroportuare diminuate cu 50% schema exante pentru Aeroportul Oradea şi agreere destinaţii cu Ryan Air (5)”, arată fostul şef al CJ Bihor.

Ce aţi făcut dvs., dle Pasztor?

Precizând că a enumerat doar cele mai importante momente ale celor trei ani în care CJ a avut „un plan clar” pentru dezvoltarea aeroportului şi „crearea cadrului necesar pentru a purta o negociere avantajoasă pentru județul nostru și bihorenii noștri”, Popa îl întreabă pe Pasztor „ce aţi făcut dumneavoastră”, dând totodată şi răspunsul: “În 13 zile aţi negociat şi parafat zboruri deja negociate? Într-o zi aţi parafat zborul de Torino anunţat în 29 ianuarie 2016? Sper că nu aveți pretenția să îi considerați pe cetățeni atât de naivi încât să creadă că negocierea unei curse externe sau interne se face într-o noapte și se anunță a doua zi dimineața la cafea”.

În condiţiile în care Pasztor afirmă că de la Oradea se va zbura la anul şi spre Germania, spunând că mai trebuie doar semnat contractul, Popa repetă dezvăluirea pe care a făcut-o miercuri, şi anume că destinaţia a fost deja stabilită - Dusseldorf - şi îşi somează succesorul: “Oare la Dusseldorf vom zbura?... Nu-mi răspundeți, doar semnați contractul și spuneți, vă rog din nou, că l-ați negociat dumneavoastră!”.

În încheiere, liberalul îl ironizează din nou pe UDMR-ist, care susţine că nu face “campanie”: “Având în vedere pretenția dumneavoastră că sunteți apolitic, pun punct acestei discuții, totodată urându-vă spor la muncă”. 

Citiţi pe această temă şi articolele:

Pasztor Sandor se laudă cu 10 proiecte în primele 100 de zile de la preluarea şefiei judeţului Bihor 

Popa îşi apără mandatul: Pasztor taie panglici pe realizările lui

Gâlceavă pe realizări: „Vă arogați merite ce nu vă aparțin”, îi transmite Pasztor Sandor lui Cornel Popa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sabotaj sau nu?
Eu, pe persoana fizica, cred ca d-l Pasztor a sabotat destinatia STN-OMR in favoarea DEB. Aceasta concluzie vine din discursul onorabilului domn care ne spunea ca nu trebuie sa sabotam interesele DEB ci trebuie sa ne dezvoltam fara a-i afecta. Cred ca destinatia Milano-Bergamo nu are un grad ridicat de ocupare la DEB si in curand ar fi denuntata de WIZZ. Avem exemplul Malmo care a venit initial din cercetarea facuta pe piata din Oradea si acum nu da randament, urmeaza Milano-Bergamo si daca Londra ar fi fost de la Oradea ar fi diminuat drastic gradul de ocupare la cele 10 curse pe care WIZZ le opereaza. Pana una alta mi se pare ca atitudinea UDMR pe acest segment seamana cu cea in care noi suntem iobagi pe plantatia Aeroportului Debretin.
Postat 29 Octombrie 2016, 14:41 de Klaus_Sebastian
Ce fac Tristii si Ratatii
cind nimeni nu-i pomeneste mai ales ca au nevoie de reclama in preajma alegerilor? Se cearta...
Postat 28 Octombrie 2016, 14:53 de Aghaurr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON