URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2015, 17:02

Curtea Supremă a „întors” decizia de retrocedare a fostei Policlinici Mari către un ordin călugăresc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că în urma demersurilor începute de actuala conducere în anul 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în decembrie 2014 recursul declarat de instituţie împotriva deciziei de restituire către Ordinul călugărilor Mizericordieni a clădirii din strada Republicii nr. 35 în care a funcţionat din anii ’50 Policlinica Mare (fostul ambulatoriu al Spitalului Judeţean), iar până la al doilea război mondial Palatul Finanţelor Bihor.

Emisă în decembrie 2014 şi motivată doar acum, în 23 aprilie 2015, sentinţa Înaltei Curţi arată că "a acceptat toate motivele de recurs invocate de Judeţul Bihor - Consiliul Judeţean Bihor şi a dispus rejudecarea cauzei". Concret, acest lucru înseamnă reluarea de la zero a procesului prin care, în 2013, CJ Bihor a atacat sentinţa Curţii de Apel Oradea care a menţinut decizia din 2012 a Comisiei speciale de la Bucureşti privind retrocedarea în natură a imobilului, despre care Ordinul călugăresc susţine că l-a construit pe cheltuiala sa în perioada 1899-1900 şi apoi l-a închiriat Administraţiei Finanţelor din Oradea a statului austro-ungar, iar autorităţile române susţin că a fost construit de la bun început ca Palat al Finanţelor, de către statul ungar, devenind proprietate a statului român după Marea Unire din 1918, ca efect al aplicării Tratatului de la Trianon.

Potrivit comunicatului de presă, Curtea de Apel Oradea urmează ca în rejudecarea procesului "să verifice dacă există sau nu un act de naţionalizare al fostului Palat de Finanţe, întrucât un asemenea act nu există la dosarul cauzei, iar în lipsa acestui act nu se poate dispune restituirea, legea de retrocedare vizând doar imobilele preluate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989". Altfel spus, cum nu există niciun document care să demonstreze că imobilul a fost naţionalizat de statul comunist, el nici nu putea face obiectul unei cereri de restituire.

Pe de altă parte, mai arată Consiliul Judeţean, "în rejudecare trebuiesc a fi comparate documentaţia care a stat la baza deciziei de retrocedare cu documentaţia care a stat la baza restituirii din anul 2000 a Spitalului Mizericordienilor, pentru a se verifica dacă (n.r. - Ordinul Mizericordian) nu se solicită restituirea Palatului Finanţelor pe baza aceloraşi acte pe baza cărora s-a dispus restituirea altui imobil, respectiv Spitalul Mizericordienilor". Concret, acest lucru înseamnă că, după ce în anul 2000, Ordinul călugăresc a obţinut retrocedarea fostului Spital Mizericordian (imobil din strada Republicii nr. 33), este foarte posibil ca în 2012 să fi cerut, pe baza aceloraşi acte, şi retrocedarea fostului Palat al Finanţelor, profitând că în actele de Carte Funciară situaţia acestor imobile nu este clarificată pe deplin.

O a treia obligaţie fixată de Curtea Supremă magistraţilor Curţii de Apel Oradea este să verifice "dacă Ordinul călugaresc Mizericordian era sau nu persoana juridică la data formulării cerererii de retrocedare, respectiv dacă a fost reînfiinţat legal dupa anul 1990", dat fiind faptul că reprezentanţii călugărilor nu au demonstrat acest lucru.

În procesul de la ÎCCJ, Consiliul Judeţean Bihor a fost reprezentat de o echipă de avocaţi condusă de orădeanul Mircea Ursuţa.

"Consiliul Judeţean va uza de toate căile legale şi va face toate demersurile pentru reîntregirea patrimoniului judeţului Bihor. Motivarea dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie validează justeţea demersului nostru şi poate întări opiniei publice încrederea în actul de justiţie", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
MEGATUNURI IMOBILIARE MADE IN HU.
FORUMUL TRANSILVANIA FURATA! LA PUSCARIE CU HOTII SI CORUPTII CARE AU DAT SENTINTA FAVORABILA ACESTUI "ORDIN" NELEGUIT.
Postat 30 Aprilie 2015, 19:05 de Control_Room
inchisoare
Eu sper sa-i ia pe sus si pe cei care au dat sentinta in favoarea sectei care s-a pus pe retrocedari
Postat 29 Aprilie 2015, 23:33 de marius_ro
retrocedari
Pe mine nu ma mai mira nimic deoarece la cadastru(cartea funciara) in ultimii ani se perinda sefi unguri,apoi cartile funciare si implicit registrele vechi se pot falsifica de catre cei care au acces la ele si au si interes adica functionarii,aici este problema.Va amintesc faptul ca aceste "ursuline" au vrut si liceul M . Eminescu Daca nu sintem vigilenti ungurii ne confisca toate cladirile din centru Ar trebui putin verifica cerneala cu care s-a "notat " in C.F uri numele proprietarilor sa vedeti adevarul.
Postat 29 Aprilie 2015, 18:31 de valeria-trifa
Si starea cladirii????
Intereseaza pe cineva starea deplorabila a cladirii? Judecare, rejudecare, comentarii de toata jena dar cu imobilul cum ramane. Nu ma inereseaza al cui este, trebuie o reabilitare URGENTA!!!
Postat 29 Aprilie 2015, 18:20 de BlackCrow
nem,nem soha
Multumim Inaltei Curti ca a facut dreptate ! Hapsanii ar vrea intreaga Oradea. Ma mir de prostia Curtii de Apel Oradea care nu a invatat atata istorie cat sa stie trecutul acestei cladiri. Si inca ceva:ar trbui o HG de reciprocitate fata de "politica"de retrocedari fata de noi a Ungariei(a se vedea patrimoniul imobil si mobil Gojdu din Budapesta), asa , de chi-chi.
Postat 29 Aprilie 2015, 17:22 de titel
Acum e rândul procurorilor ...
... care, în paralel cu rejudecarea, să înceapă şi urmărirea penală împotriva celor care au admis restituirea, a celor care au semnat acţiunea fără acte în regulă, a celor implicaţi în susţinerea intereselor imobiliare, etc ... !!! Dau 2% din venit, pe viaţă de acum înainte, la Fundaţia DNA dacă rezolvă definitiv problema retrocedărilor ilegale către etnii, ordine, biserici, etc !!!
Postat 29 Aprilie 2015, 17:22 de WinDos
KISS ce spune ?
Baciu Kiss ca pastor al hUDMRului sponsorizat de buda-pesta ar trebui intrebat de ...... toate retrocedarile din arealul Bihor. GROZAVIE ce furtisaguriu se vor descoperii. Pe surse credibile la buda s-a format o echipa guvernamentala care "face" acte pentru toata Transilvania.
Postat 29 Aprilie 2015, 17:12 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON