URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2012, 18:53

Curtea de Apel Oradea se mută în sediul Poştei Române

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Dana Cigan, a anunţat, vineri, că lucrările de reabilitare ale Palatului de Justiţie din Oradea vor demara în cursul lunii aprilie, motiv pentru care instanţa se va muta în imobilul deţinut de Poşta Română pe strada Roman Ciorogariu.

"În următorii 3 ani, Curtea de Apel va funcţiona în acel sediu. Totodată, cum primele lucrări se vor realiza la subsolul şi parterul Palatului de Justiţie, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea vor rămâne pe loc, cea din urmă instituţie urmând să funcţioneze la etajul 2 al clădirii", a declarat Dana Cigan.

Pregătirile pentru evacuarea clădirii au început deja, arhiva veche a instanţelor, care ocupa subsolul Palatului de Justiţie, fiind mutată la Şcoala Alexandru Roman din cartierul Velenţa. "Spaţiile ne-au fost puse la dispoziţie de primarul municipiului, cu titlu gratuit, urmând ca noi să plătim doar utilităţile", a spus preşedinta Curţii de Apel.

Lucrările de reabilitare şi extindere a imobilului sunt estimate la circa un milion de euro, iar investiţia va fi suportată de Ministerul Justiţiei prin proiectul "Reforma în sistemul judiciar" semnat de Guvern cu Banca Mondială. Una din componentele proiectului se referă la reabilitarea infrastructurii a 20 de instanţe de judecată din ţară, suma totală ridicându-se la circa 26,5 milioane de euro.

"Licitaţia se află în fază finală. Pe 28 februarie, firmele rămase în cursă vor veni la Oradea să viziteze clădirea, pentru a-şi completa ofertele. Noi sperăm să se înceapă cât mai repede lucrările pentru că deja avem mari probleme. Săptămâna aceasta ne-a crăpat instalaţia de încălzire şi de apă caldă, au fost inundate mai multe încăperi. În aceste condiţii, nu se mai poate lucra", a mai arătat Cigan.

Clădirea Palatului de Justiţie din Parcul Traian este cuprinsă în lista monumentelor istorice orădene şi se află într-o stare avansată de degradare. Palatul a fost construit în stil eclectic la sfârşitul secolului XIX. Până în anul 1951, clădirea a adăpostit Tribunalul Comitatului Bihor. De atunci şi până în anul 1959 a fost sediul Regionalei Partidului Comunist "Crişana", iar apoi, până în 1989, a servit ca sediu al Comitetului Judeţean de Partid.

După Revoluţie şi până în anul 2000, Palatul de Justiţie din Oradea a fost sediul Prefecturii, iar începând din anul 1998 imobilul a trecut în administrarea Ministerului Justiţiei. În prezent, clădirea din Parcul Traian găzduieşte Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON