URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2010, 14:35

Curtea de Apel Oradea a dispus o nouă expertiză grafologică în procesul Rodicăi Stănoiu cu CNSAS

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul Rodicăi Stănoiu cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aceasta contestă calitatea de colaborator al Securităţii, a avut, miercuri, un nou termen, la care s-a prezentat şi fostul ministru al justiţiei împreună de soţul ei, Ştefan Stănoiu, în calitate de avocat.

În cadrul dezbaterilor, consilierul juridic al CNSAS, Mihai Ionescu, a cerut judecătorului admiterea cererii formulate dinainte de strămutarea procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru efectuarea unei noi expertize grafologice în dosar care să stabilească autenticitatea notelor informative către fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda.

Potrivit solicitării CNSAS, scrisul din notele informative ar urma să fie comparat cu cel din actele pe care Rodica Stănoiu le-a întocmit în anii 80 pentru obţinerea paşaportului la fosta Direcţie a Paşapoartelor.

"Actele din dosarul respectiv sunt numeroase, sunt multe înscrisuri şi, totodată, ştampilele şi semnăturile ofiţerilor care au preluat dosarul atestă autenticitatea lor", a motivat cererea consilierul Mihai Ionescu.

Solicitarea CNSAS vine ca răspuns la acuzaţiile fostului ministru, care contestă veridicitatea celor două expertize extrajudiciare efectuate până în prezent în cauză, având ca documente de comparaţie declaraţia ei de necolaborare, cea de avere şi cea de interese, pe motiv că acestea au fost întocmite de experţi "cu reputaţie îndoielnică", după cum a declarat chiar ea.

Cum era de aşteptat, Rodica Stănoiu a cerut respingerea solicitării CNSAS, motivând că are suspiciuni asupra modului în care lucrează experţii. "S-a intrat în această sarabandă a expertizelor efectuate la marginea legii de nişte experţi îndoielnici", a arătat în faţa instanţei fostul ministru.

Argumentele au fost respinse de judecător care a dispus efectuarea expertizei, solicitând însă reprezentantului CNSAS să depună până la următorul termen de judecată copii după toate actele aflate în dosarul de paşaport al Rodicăi Stănoiu, pentru ca aceasta să le poată studia şi semna înainte de a fi predate expertului. Procedura este una obişnuită, având rolul să ateste faptul că înscrisurile analizate sunt cele autentice şi nu au fost schimbate până la predarea lor.

Chestiunea a fost refuzată însă categoric de fostul ministru. "Eu nu voi semna, nu accept acest lucru", a izbucnit Stănoiu, care pretinde că pretenţia CNSAS este una absurdă. "S-a venit cu pretenţia absurdă de a face expertiză pe nişte formulare care nu sunt reprezentative. Toată lumea ştie cum se completează aceste înscrisuri. Eu am oferit manuscrisuri din anii 70-80, care însă nu s-au luat în considerare din motive doar de ei ştiute", a mai spus Stănoiu.

De asemenea, fostul ministru a solicitat ca, la următorul termen, reprezentantul CNSAS să depună şi documentele în original din dosarul de la Direcţia Paşapoarte, urmând să le consulte împreună cu avocaţii săi. "Le vom verifica, filă cu filă, după care ne vom prezenta poziţia", a mai arătat Stănoiu.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 6 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON