URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2013, 18:47

Curtea de Apel a decis: fostul subprefect Nicu Odobasianu rămâne cu interdicţia de a pleca din ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a judecat, joi, recursurile declarate de către procurorii DNA Oradea, pe de o parte, şi de omul de afaceri Ciprian Berindea, pe de altă parte, împotriva deciziei Tribunalului Bihor, prin care atât afaceristului cât şi fostului subprefect PSD Nicu Odobasianu, li s-a interzis să părăsească ţara pentru o perioadă de 29 de zile.

Judecătorii Curţii au respins ca nefondat recursul declarat de Berindea şi au admis recursul declarat de DNA Oradea. Dar nu în totalitate. Deşi procurorii au cerut arestarea celor doi, magistraţii au înăsprit doar decizia iniţială, cea dată de Tribunal.

"Instanţa a admis recursul DNA Oradea împotriva încheierii penale pronunţată de Tribunalul Bihor pe care a casat-o şi modificat-o, în sensul că a impus inculpaţilor ca pe durata măsurii să nu se apropie şi să nu comunice direct şi indirect între ei şi cu învinuiţii din cauză. A menţinut restul dispoziţiilor încheierii recurate privind luarea faţă de inculpaţi a măsurii obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei pe o durată de 30 de zile", a explicat BIHOREANULUI Adrian Haş, expert în cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea. Decizia este definitivă.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, pe 21 februarie, fostul subprefect Nicu Odobasianu şi omul de afaceri Ciprian Berindea, administratorul Top Construct Grup SRL, au fost reţinuţi de procurorii DNA într-un dosar în care sunt cercetaţi alături de alte 14 persoane, funcţionari publici, diriginţi de şantieri şi angajaţi ai firmei Top Construct Grup SRL, pentru un prejudiciu de aproape 2 milioane de lei provocat bugetului local Beiuş şi bugetului de stat.

În esenţă, lui Odobasianu i se impută faptul că, în perioada 2007-2008, pe vremea când era primar al municipiului Beiuş, a facilitat ca administratorul Top Construct Grup să încaseze ilegal contravaloarea unor lucrări pe care societatea le-a executat doar pe hârtie.

O zi mai târziu, Odobasianu şi Berindea au fost duşi în cătuşe la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, acuzaţia fiind de abuz în serviciu contra intereselor publice şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în cazul lui Odobasianu, respectiv complicitate la abuz în serviciu şi la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave dar şi înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare de bani, pentru Berindea.

Afaceristul mai e cercetat şi pentru că, în 2009, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, a ridicat dintr-un cont bancar 750.000 lei, contravaloarea unor locrări pe care ar fi trebuit să le execute în acel an. După ridicarea depozitului, Berindea a cheltuit banii în interes personal, a luat toate utilajele şi abandonat definitiv lucrarea din Beiuş.

Odobasianu a sabotat! 

Solicitarea procurorilor DNA, de a emite mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele celor doi a fost a fost considerată, însă, mult prea severă de către preşedinta Secţiei penale a Tribunalului Bihor, Crina Muntean, care a dispus o măsură alternativă, aceea ca cei doi să nu aibă dreptul de a părăsi ţara pentru următoarele 29 de zile.

În încheierea dată vineri, 22 februarie, după 4 ore de deliberări, judecătoarea a precizat că lăsarea celor doi în libertate nu prezintă pericol social, întrucât faptele de care sunt acuzaţi datează din perioada 2007-2008. "O măsură preventivă luată la acest moment ar căpăta conotaţia unei reacţii tardive a organelor judiciare şi nicidecum o reacţie promptă a acestora", a punctat Muntean care a admis, însă, că luarea unor măsuri alternative sunt necesare, printre argumentele aduse în acest sens fiind amintite "complexitatea cauzei, actele procesuale multiple efectuate şi care urmează a fi efectuate"

Judecătoarea a remarcat, totodată, gravitatea faptelor comise de cei doi, în principal cele imputate lui Nicu Odobasianu, care, în opinia ei, "în calitatea sa de primar ales de obşte pentru a o sprijini şi a-i rezolva problemele, a sabotat lucrările de interes public, angrenând în activităţile sale şi alţi funcţionari publici, dar şi oameni de afaceri, a insuflat opiniei publice falsa impresie că poate dispune după bunul plac de fonduri locale şi de la nivel central, pentru interesul său şi al unui om de afaceri. Primarul a înşelat aşteptările celor care l-au ales şi a pus în pericol încrederea oamenilor în instituţiile administraţiei publice locale", se arată în soluţia dată de Muntean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
secret
Sedinta secreta???V-ati intrebat de ce !?Banii erau publici...functiile de ex-primar,ex-subprefect (O.N.) si cea de \"om de afaceri\" si ex-vames (C.B.),parca tot publice si platite de contribuabil sunt.Atunci?Sper ca nu se doreste o musama pe tambal ci,continuarea cu toti cei implicati in lucrari de taina...si recuperarea prejudiciilor aduse.Iar vacanta de odihna si reculegere sa nu fie cu suspendare !Merita si oamenii o pauza dupa atata efort...una cu gratuitati !
Postat 04 Martie 2013, 14:13 de romanii cu talent
o să
facă toţi infarct şi comoţii cerebrale , de frică!!!!!!!!! ăştia bărbaţi...halal
Postat 01 Martie 2013, 22:40 de ADINA
Chefurile...mai ...mai!!!
Lasa domnule ca stie lumea cum petreceau pe vremuri Odobasian, Bogdan Gheorghe (fostul primar al Draganestiului acum deputat PSD) si alti mai mari din zona, la Mizies, Stana de Vale si alte localitati primitoare, cu bograci, fripturi si bautura cat incape. Dormeau pana dimineata in iarba, rupti de beti. Astia-s caliti nu gluma! Venea Curtea de Conturi, si ei o scoteau la Arieseni, Stana de Vale etc si iar pleca Curtea de Conturi tot cum a venit. Frumoase vremuri. De exemplu la Draganesti, fostul primar Bogdan Gheorghe a facut majoritatea lucrarilor de intretinere prin firma fratelui sau, adica a lui. Astea se intampla de cand lumea si se vor mai intampla cat va tine lumea, fiti linistiti. La astia ar trebui sa li se spuna Primarii "Guţă" ca le placeau chefurile mult!
Postat 01 Martie 2013, 19:16 de Cosmin
grup infractional
Oameni buni ,ce-i acolo la voi in Bins , un adevarat GRUP INFRACTIONAL !!!!!!!!!!!!!!!!! fugiti baiiiiiii !
Postat 01 Martie 2013, 13:58 de nelu
Hasan @ company
Adi Gal ,care este salariat la primarie dar nu vine la serviciu .El are firma lui cu toate ca e functionar public, a facut si ilumunatul public pentru Beius tot el prin subcontractare printr-o firma din Timisoara , deci incompatibilitate ,el agajat la primarie si primaria il plateste odata ca este la serviciu efectic si tot in acelasi timp executa lucrari pe firma lui incasand o gramada de bani de la primarie -sa nu uitam : este finul fostului viceprimar Costin !
Postat 01 Martie 2013, 13:55 de doru
Hasan @ company
Lasa ca vine randul si lui marele domn Hasan care era sef de proiect , si-a facut averi pe langa Domocos ; fiul lui a fost subcontractant la aceasta lucrare de canalizare ceea ce era incompatibil cu domnul Hasan sa-i dea lucrari fiului !!!
Postat 01 Martie 2013, 13:50 de doru
ASTA-I HOT NU GLUMA !
Domnilor judecatori, luati in considerare si faptul ca Odobasianu a inceput demararea lucrarilor, dar atentie : cei 750.000 lei au fost sustrasi pe vremea actualului primar Domocos !!! si chiar autodenuntul facut de el ,nu va da de gandit ?! de ce a transferat banii din contul de garantii si ia pus la dispozitia executantului lucrarii ? iar ce sa mai vorbim de prelungirea contractului de executare a lucrarilor prin fals in acte ,tot cu aceeasi firma ,te pomeni ca fara a avea interes ! dar cu investitia de la spital a obtinut bani europeni cu acte false spunand si declarand pe propria raspundere ca spitalul este proprietatea statului roman si nu a episcopiei ortodoxe ,or si acuma este litigiu intre episcopie si primarie pentru revendicare ,!deci nu ar fi avut voie sa faca proiect pe un imobil ce nu-i apartine . tun de un milion de euro din fonduri europene ! oricum toate se vor afla ! a ainceput ARMAGHEDONUL !
Postat 01 Martie 2013, 13:35 de gigi
ASTA-I HOT NU GLUMA !
Ho,ho,hoooooo, pana acuma e mai numic fata de ce urmeaza . Episodul II -Domocos- din ce bani s-a lefait cu atatea serbari, chefuri,mese, etc. mancaruri sofisticate si bauturi de lux pa la Cociu cu 500,600 de persoane,la cate un chef, case, bijuterii, excursii ,etc.? daca lui Odobasianu i s-a pus interdictie de a comunica cu martorii ,cu Domocos atunci ce fac sa nu poata comunica cu martorii fiind in aceeasi institutie ? mai rau -il vor tine ascuns :ha,ha,ha !
Postat 01 Martie 2013, 13:12 de gigi
CE RECURS !!!!!!
Ce oameni !!!!!!! dupa ce au furat atata in loc sa le fie rusine de faptele lor au curajul sa faca recurs???? Nu vor si ceva recompensa?????? La cata nesimtire ar primi si asa ceva. Pe Odobaasian il cunosc bine de cand era primar si m-a plimbat de 100 de ori la usa lui sa-mi rezolve o problema, mintind cu nerusinare . Nu mi-am inchipuit niciodata ca pot sa existe asemenea oameni, toata viata au trait din minciuni si inselatorii. Isi merita pedeapsa ,impreuna cu ceilalti HOTI; Multumim acestui ziar ca ne tine la curent cu evenimentele, ii rugam sa faca asa si in continuare .
Postat 01 Martie 2013, 09:42 de gogu
NEVINOVAT
Se va demonstra ca Odobasianu e nevinovat ,este pur si simplu victima fostului viceprimar un incompetent Iuhas Viorel care pe toata durata mandatelor doar a profitat de functie si de bunul simt a lui Odobasianu facandu-si mendrele doar pentru interesul personal . A se vedea averea lui Iuhas !!! cum si-a aranjat fetele, are cateva apartamente si-a pus ginerele in functie ca si el dealtfel tot noroc a avut sa fie pe functii ca de competent s-ar putea lasa loc de discutat !!! speram sa iasa dreptatea la suprafata ! De Domocos nu mai am cuvinte : hot la drumul mare !ca doar cu stirea lui sau scos banii din cont ! apoi chipurile sa nu fie luat, a facut autodenunt ! veti vedea beiusenilor ca va iesi adevarul la suprafata ca doar Berindea nu a facut singur aceste lucruri ! de unde are Domocos cinci case si alte multe ? de ce a prelungit contractul cu firma lui Berindea daca a stiut ca sunt lucrari platite si neefectuate ? a falsificat contractul incheiat cu Ministerul mediului cu ajutorul unor complici din primarie : alde Hasan, Trana, Nicolae Ioana ......de acuma vine grosul !!!
Postat 01 Martie 2013, 00:31 de beiusean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON