URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2013, 18:53

Cupşa: Modificarea Codului Penal nu aduce niciun fel de "superimunitate" parlamentarilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa afirmă că, în ciuda violentelor critici aduse parlamentarilor, prin modificarea unor prevederi ale Codului Penal aceştia nu s-au "vaccinat" împotriva anchetelor DNA sau ANI, ci doar au fost scoşi din categoria funcţionarilor publici, la fel ca şi preşedintele şi persoanele care exercită profesii liberale, precum artiştii, medicii, notarii etc.

Explicaţii post factum

Într-o conferinţă de presă organizată joi, Cupşa a explicat că parlamentarii vor răspunde în continuare pentru infracţiuni precum traficul de influenţă ori luarea de mită, deoarece "Legea 78/2003, aşa-numită lege a DNA, nu a fost modificată, după cum nu a fost modificată nici Legea 161/2003 privind ANI".

Cupşa a arătat că singura faptă pentru care parlamentarii nu vor mai răspunde în baza Codului Penal, ci doar administrativ, este conflictul de interese, reglementat prin Legea ANI, pentru că "nu este normal ca, de pildă, un deputat sau senator să fie condamnat la închisoare între 6 luni şi 5 ani pentru că şi-a angajat o rudă la cabinetul parlamentar".

Cu toate acestea, deputatul bihorean a precizat că nu a votat acest proiect de lege, deoarece el a fost pus intempestiv pe ordinea de zi a Camerei, fără o dezbatere reală şi fără consultare publică, la fel cum s-a întâmplat, în aceeaşi zi de marţi, şi cu Legea minelor, Legea Lobby-ului şi Legea privind graţierea şi amnistierea, toate impuse fără consultare publică.

Cupşa a explicat şi motivul pentru care modificarea Codului Penal reintroduce ca infracţiuni calomnia şi insulta, delicte imputabile de obicei jurnaliştilor, arătând că această prevedere a fost făcută doar pentru că parlamentarii au fost obligaţi printr-o decizie a Curţii Constituţionale.

"Insulta şi calomnia nu au fost, de fapt, dezincriminate de Codul Penal niciodată, pentru că în 2007 CCR a dat decizia 62/2007 prin care a declarat neconstituţională legea prin care acestea urmau să fie dezincriminate, motivând că de vreme ce prin insultă şi calomnie se aduce atingere unor drepturi fundamentale prevăzute în Constituţie ele nu pot fi dezincriminate, ci pot fi doar modificate limitele pedepselor. Practic, Parlamentul a fost obligat de CCR să reintroducă aceste fapte în Codul Penal", a spus Cupşa.

El a precizat, deasemenea, deşi insulta şi calomnia rămân infracţiuni, nu vor mai fi sancţionate cu închisoarea, ca până în 2007, ci prin amendă.

Singurul superimun este Băsescu

Ca o concluzie a celor întâmplate în Comisia juridică şi în plen, Ioan Cupşa a afirmat că, în opinia sa, controversele apărute în spaţiul public au fost cauzate de o grabă de neînţeles a conducerii Camerei Deputaţilor de a rezolva proiecte de asemenea importanţă într-o singură zi.

"Eu înţeleg că majoritatea proiectelor supuse votului sunt din 2010 şi 2011, dar cred că nu era cazul să le punem pe ordinea de zi doar pentru a scăpa de ele înainte de finalul anului. Fiecare proiect ar fi meritat dezbateri publice transparente, care ne-ar fi scutit acum de manipulări. Toate deciziile trebuiau luate la lumină, la vedere", a spus Cupşa.

Deputatul a mai afirmat că "manipularea" şi acuzele că deputaţii ar fi dat o nouă "lovitură de stat" se datorează exclusiv intereselor politice ale preşedintelui Traian Băsescu şi simpatizanţilor acestuia, în condiţiile în care "singurul politician din România care nu a putut fi trimis în judecată şi judecat rămâne tocmai Traian Băsescu".

Cupşa a admis că luările de poziţie ale Comisiei Europene şi ale unor diplomaţi occidentali "fac rău României", dar a repetat că principalul vinovat este preşedintele. "Când preşedintele unei ţări din Uniunea Europeană spune că se dă o lovitură de stat, cum să nu fie preluat de agenţiile de presă internaţionale? Cum să nu spună reprezentanţii marilor puteri că sunt îngrijorate?", a zis Cupşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
0radeanului de bine
esti un dobitoc.
Postat 14 Decembrie 2013, 11:12 de bbbbbbbb
viclenia lui Base
Domnilor, lui Basescu ii convine sa cauzeze diversiune, vedeti voi si la referendum cand 7 mil de romani l-au trimis acasa, a fugit repede sa se planga la UE si ambasadelor, toti marii cancelariilor occidentale au sarit atunci ca-i lovitura de stat si ca este afectat statul de drept. Asa naivi au fost ca l-au crezut, dupa o luna s-au limpezit si ei si si-au dat seama ce prostie au crezut, acum iar. Va asigur ca in 2 sapt, cand naivii de occidentali o sa fie si ei informati de catre ai lor ca, si statutul parlamentarilor din tarile lor e la fel o sa-si dea seama ca Base i-a jucat iar. Unde mai pui ca e an pre electoral la UE si trebuie mai marii sa aiba reactii, chiar si pe langa subiect doar reactie sa fie.
Postat 14 Decembrie 2013, 10:07 de oradeanul de bine
la noi la trust banul se face cu gura
Eram consolat cu situatia de fapt din Romania: poporul a decis ca sa aduca la putere o banda de hoti fara scrupule, sustinuti mediatic de presa controlata mai strans decat pe vremea Suzanei Gadea (Mihai Gadea i-o fi nepot!?!). Consolarea venea de la evidenta faptului ca fura ei ce fura, dar mai devreme sau mai tarziu "le vine randul" si ajung pe mana DNA, ANI, Parchet! Si vine "martea neagra" in care primim lovitura in moalele capului: banditii penali din parlamentul Romaniei lucreaza noaptea, modifica legea si pornesc "masina de vot" avand rezultat legiferarea talhariei politice si salvarea politrucilor de puscarie! Pana aici! Targul era asa: voi furati pana va crapa burtile si conturile din Elvetia, apoi Justitia va fugareste si va baga doi ani inauntru ca pe Nastase! Macar doi ani trebuie sa faceti puscarie ticalosilor, chiar daca veti avea in celula plasme, mobile, AC, jointuri, parteneri, valeti si veti fi proslaviti la Antena 3!
Postat 13 Decembrie 2013, 14:30 de antena libera
eşti varză
Auzi măi Cupşeo, sunteţi o gaşcă de infractori care se crede deasupra legii, cu faţa aia de broker. Veţi sfârşi mai rău ca Ceauşescu...... Oricum era de aşteptat, ce se naşte din PSD+ilici= grup infracţional caghebistoid
Postat 13 Decembrie 2013, 13:09 de @cupşea
Acest cap de porc e AVOCAT de meserie?
Daca raspunsul este DA, atunci stiti ca dupa incetarea mandatului o sa vrea sa revina in Barou ... dar fara clienti o sa inteleaga ca trebuie sa invete dreptul asa cum scrie la carte ... asadar evitati-l si nu va duceti la un asa avocat, ca veti pierde in mod sigur procesele si ramaneti in paguba.
Postat 13 Decembrie 2013, 12:17 de Bear
fara sigla din fundal, te confundam cu un PSDist
Ba este normal ca parlamentarii sa nu aibe voie sa-si angajeze neamurile semi idioate la Cabinet pe banii mei! Ajunge ca platesc parlamentari incapabili, lacomi, corupti, ticalosi, analfabeti, tradatori, depravati, imorali, nu mai vreau sa le platesc si progeniturile sau bulendrele aduse tot de ei! Macar familiile lor sa munceasca (de parca ar avea cea mai mica intentie!). Si evident ca singura preocupare a "alesilor" este sa plaseze cat mai multi bani de la buget catre familiile lor, catre firmele mafiote ale familiilor lor. Se mai tem doar de ANI si DNA, de aceea vor sa scape de sub supraveghere aceste lichele politice.
Postat 13 Decembrie 2013, 11:46 de li chel chitoi
Ba tu esti prost
Asa tanar si bou !!!
Postat 13 Decembrie 2013, 07:35 de Unu
base e vinovat !
E decat o diversiune creata tot de base pentru a compromite usleul…afurisit marinelu, decat scandal stie…
Postat 13 Decembrie 2013, 06:53 de ponta
Hm!
Pe cine sa cred ca Kovesi sau pe Cupsa? Pe Ponta sau Comisia Europeana? Pe Antonescu? Grea decizie. Sper ca cei care i-ati votat pe superimunii corupti sa va treziti la realitate! Basescu e de vina!
Postat 13 Decembrie 2013, 00:26 de S.
France
Pur si simplu ar trebui copiat Codul penal francez(sau italian)si pa! Ca oricum la noi codurile au fost intotdeauna de inspiratie franceza sau italiana! Mi se pare interesant ca exact Marea Britanie, SUA, si Olanda urla, tari in care sistemele de drept sunt de inspiratie anglo-saxona, deci o cu totul alta viziune! OK, in esenta pozitia fata de infractiuni este cam aceeasi dar abordarea difera, totusi!
Postat 13 Decembrie 2013, 00:25 de TDS
Basescu e de vina!
Mai schimbati placa PNListilor ca sunteti penibili. Voi credeti ca occidentalii si americanii sunt batuti in cap ca si voi parlamentarii romani? Inainte de a face o declaratie politica ei se informeaza... si nu de pe bloguri sau google. Sa va fie rusine ca ii desconsiderati desi au multe clase peste voi, parvenitilor!
Postat 13 Decembrie 2013, 00:14 de A.
cupsa
naiba stie cum tot timpul altii sint de vina pentru orice porcarie facuta de guvern...din pacate se pare ca oricum votezi, in cei 4 ani alesii ne demonstreaza ca am gresit cind am pus stampila...nu-i nimic, vor mai veni si alte alegeri
Postat 12 Decembrie 2013, 21:40 de sisi
Tocmai v-ati umplut de penibil
Basescu e de vina pentru ca parlamentul se manifesta pe fata ca o gasca de mafioti care nu mai vor sa dea seama in fata legii, ca toti ceilalti cetateni. Am inteles. Strainii sunt tolomaci, nu sunt in stare sa judece cu mintea lor ce se intimpla. Nimeni nu sesizeaza de fapt justetea celor petrecute zilele trecute, in afara de initiatii din parlament. Bravo, domnule!
Postat 12 Decembrie 2013, 21:03 de poli
Gasca de mincinosi
Probabil in capul acestui "liberal" toti suntem prosti, nu stim limba romana si nici aiuritii aia din CE si de la ambasade nu pricep cum devine chestia cu superimunitatea unei gasti de infractori... Cei care l-ati votat acu' un an sunteti fericiti ?
Postat 12 Decembrie 2013, 20:42 de Cetateanul turmentat
Ba
...cand SUA si Uniunea iti spun ca esti beat, tu o tii ca gaia matu batman, batman....Sunteti penibili, uslasilor...
Postat 12 Decembrie 2013, 19:41 de Matrafox
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON