URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2018, 11:53

Cum rămâne cu batalele toxice din Derna? Deputatul PNL Florica Cherecheş cere intervenţia ministrului Mediului

Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş a interpelat-o pe Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, pe tema celor două batale de reziduuri toxice de pe raza localităţii bihorene Derna.

Cele două batale conţin gudroane acide, adică lichide vâscoase rezultate din distilarea petrolului, care "plutesc" în acid sulfuric. Astfel, ele sunt un pericol pentru mediul înconjurător, dar şi pentru localnici, deoarece se află chiar pe un deal din sat, iar dacă s-ar revărsa ar distruge casele oamenilor. Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat anul trecut, cele două batale se află pe lista de depozite de deşeuri neecologizate pentru care Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Nici unul dintre cele două situri toxice nu se află în proprietatea ori răspunderea Primăriei Derna. Unul aparţine firmei Petrol Derna, urmaşa fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, acum în proces de faliment, iar celălalt este al Statului Român.

Consiliul Local Derna a votat o hotărâre care prevede că Primăria îşi asumă preluarea celor două depozite, cu condiţia să le poată ecologiza pe fonduri europene. Totuşi, nici până azi reprezentanţii Primăriei n-au obţinut răspunsuri concrete de la autorităţi. De altfel, în interpelarea depusă, Florica Cherecheş subliniază că Primăria a trimis adrese tuturor instituţiilor avizate (Prefectura, Ministerul Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu ori Avocatul Poporului), dar fără să primească răspuns.

În acest context, parlamentarul cere lămuriri concrete. "Stimată doamnă ministru, vă rog să îmi transmiteţi care este forma juridică de contract care trebuie încheiat de Primăria Derna, pentru a putea accesa fondurile necesare ecologizării celor două batale", se arată în interpelarea depusă de Cherecheş, arătând că Primăria Derna nu are suficienţi bani pentru plata lucrării de ecologizare. "Primăria Derna este dispusă să încheie un contract de concesiune sau de altă natură, dar nicio instituţie din cele consultate nu s-a arătat dispusă să îşi asume prezentarea unei soluţii", se mai arată în document.

Totodată, Cherecheş a întrebat, concret, ce program de finanţare poate garanta obţinerea fondurilor de ecologizare pentru Primăria Derna, dacă depozitele intră în proprietatea ei. Deputatul PNL a precizat că, având în vedere gravitatea situaţiei, aşteaptă un răspuns cât mai urgent.

Pauza mare... şi mai mare

Pe de altă parte, acelaşi deputat PNL a depus o interpelare şi la ministrul Educaţiei, Valentin Popa, prin care cere modificarea Regulamentului cadru privind funcţionarea unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Mai precis, Cherecheş vrea ca elevii majori să nu mai poată părăsi unităţile de învăţământ oricând poftesc, aşa cum în prezent regulamentul le permite. "De acest drept, aceştia ar trebui să beneficieze în timpul programului şcolar, doar cu acordul conducerii unitaţii de învăţământ şi a părinţilor", a scris Cherecheş, amintind că numeroşi adolescenţi au fost implicaţi în accidente tocmai după ce au plecat de la şcoală, în timpul orelor, profitând de acest drept al lor.

Totodată, parlamentarul este nemulţumit că elevii nu pot fi sancţionaţi dacă nu poartă uniforma şcolii, cerând o modificare a regulamentului şi în acest sens.

De asemenea, Cherecheş vrea ca şcolile să poată decide singure cât de mare să fie pauza mare. În prezent, regulamentul permite o pauză de cel mult 20 de minute, timp insuficient pentru şcolile care vor să ofere mese de prânz elevilor. Tocmai de aceea, deputatul de Bihor cere ca unităţile de învăţământ să poată decide singure durata pauzei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON