URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2010, 18:36

Bolojan: Cum pune Tokes plăcuţe pe străzi, cum îl amendăm. Până se satură!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrebat de jurnalişti care este poziţia sa faţă de încercările repetate ale europarlamentarului Laszlo Tokes de a forţa schimbarea denumirii unor străzi prin amplasarea de tăbliţe cu denumiri maghiare, primarul Ilie Bolojan a dat un răspuns ferm la conferinţa de presă susţinută marţi.

"Amplasarea oricăror plăci şi tăbliţe este ilegală dacă nu respectă regulile. Avem hotărâri de Consiliu Local privind denumirile străzilor din Oradea şi privind variantele maghiare care pot exista pentru denumirile româneşti ale străzilor. Strada Primăriei, de exemplu, nu poate fi indicată cu tăbliţe pe care să scrie «Teleki», echivalentul maghiar al denumirii româneşti este «Varoshaza»", a explicat Bolojan.

Primarul crede că Tokes şi adepţii săi greşesc încercând să-şi facă publicitate prin montarea unor tăbliţe ilegale şi că, în opinia sa, altele sunt problemele reale ale oraşului, nicidecum disputele artificiale cu conotaţii etnice. "Poate că dacă reabilitai întâi clădirea şi apoi puneai nişte tăbliţe aş mai fi înţeles. Dar aşa... Este un demers prin care se doreşte să se facă valuri", a comentat Bolojan.

Edilul a afirmat că, pe viitor, de fiecare dată când europarlamentarul şi adepţii săi vor mai amplasa tăbliţe în mod ilegal va decide aplicarea de sancţiuni pecuniare. "De fiecare dată când le pun, le dăm jos şi îi sancţionăm. Dacă le pun din nou, îi sancţionăm din nou, până se vor sătura!", avertizează Bolojan.
Primarul a mai spus că "în Oradea există multe alte probleme care trebuie rezolvate înaintea schimbării denumirii unor străzi" şi că el nu are această preocupare atât timp cât nu vor fi finalizate modernizările de străzi şi reabilitările de faţade ale clădirilor din centrul oraşului.

Reacţia primarului survine la o zi după ce europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat că demontarea plăcuţelor cu inscripţionarea maghiară a străzilor, ordonată de municipalitate, este o provocare antimaghiară. "Vedeţi cum pătrunde naţionalismul şi şovinismul şi în sfera simbolică", a declarat Tokes luni, adăugând că aceasta îi aminteşte "de vremurile cele mai întunecoase ale comunismului".

Citeşte pe această temă şi articolul: "Tokes susţine montarea plăcuţelor în maghiară pe străzile Oradiei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
retard
pot sa scriu si unele cuvinte pe care unii le-ar considera jignitoare chiar daca reflecta realitatea? dom' pastor la diavoli tot incearca sa se baje in seama. urmatorul pas va fi probabil sa se dezbrace la nudul gol si sa umble pe centru in semn de protest impotriva crimelor politice indreptate spre unguri. traim in orasul asta de prea mult timp ca sa ne mai lasam intaratati de astfel de reprezentanti (al caror loc e la circ - omul fara creier). singurul bai ii ca voi -presa de struguri- ii faceti publicitate iar autoritatile ii canta-n struna - il amendam pana se satura => il bagam in seama. trebuiau luate jos si trimisa factura de manopera acasa la parohie. si nu uitati romanilor ca fiecare padure are uscaturile ei.
Postat 30 Septembrie 2010, 19:51 de me2
Amendat de Bolojan
Primaria ar trebui sa se amendeze singura pentru capacitatea limitata la efort mental. Lasa ca revine Filip la conducere si, atunci, adio amenzi pentru tablite, pentru ca primarul le va da jos de pe ziduri, pe sestache, le va topi si va vinde in profit metalul rezultat. Iar din banii rezultati il va cumpara pe Tokes, cu Laszlo lui cu tot, care va iesi in strada sa-l laude pe barbos pentru mingea ridicata la fileu. Si uite asa, toti vor avea de lucru, iar mintea bihoreanului va fi pusa la contributie.
Postat 30 Septembrie 2010, 17:22 de amfostacolo
O tăbliță și pentru dl. Tokes: "Informator"
A se vedea și articolul, din revista "Tinerama" (21-27 decembrie 1994), care prezintă aspecte din colaborarea dlui Tokes cu Securitatea.
Postat 30 Septembrie 2010, 11:25 de Anonymus
citadela
Bolojane, una zici si alta faci. RUSINE ! Altfel, de ce vor astia sa ungurizeze numele ? De ce nu vor sa vorbeasca romaneste ?
Postat 29 Septembrie 2010, 23:32 de oradean
scoli?
@anca: ancutza, my dear, eu nu mai am de ce sa merg prin scoli, in schimb tu DA! Problemele tale cu gramatica nu s-au rezovat! PS: Azi, 29 septembrie 2010, ora 17,00, placutele erau tot acolo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 29 Septembrie 2010, 19:20 de dan oradeanul
votul ungurimii
acest individ este ales de unguri ! alte comentarii sunt de prisos.
Postat 29 Septembrie 2010, 19:04 de dp
sa`l stearga istoria
tokes daca se simte ungur, are libertatea de a alege tara in care sa locuiasca, circulatia e libera in europa, poa sa se mute`n ungaria. dar nu poate sa submineze autoritatea statului or sa incalce constitutia ignorand suveranitatea statului. o sa`nteleaga oare asta vreodata? anyway, imi place cum s`a schimbat toata perceptia publica a lui tokes. as vrea sa`i vad prima reactie dupa ce isi face un sondaj in Bh. a fost vazut supraestimat nenea asta, e adevarat ca lupta cu ardoare pt ceea ce isi doreste, dar nu are mai nimic in comun cu noi. n`am mai auzit nimic bun despre el. nici in familie, nici in biserica, nici in bihor, nici un parlamentul european.
Postat 29 Septembrie 2010, 17:57 de unu
sincer
ce mai conteaza lasati l pe om sa si satisfaca VICIUL poate doarme mai LINISTIT altfel cedeaza nervos lasati l o zi sa se bucure si doua si pe urma INTERVENITI urgent ca si eu le vreau IN CHINEZA ok, sunt indragostita de simboluriile lor si nu vreau sa merg chiar in CHINA, ok si tu dan ORADEANUL du te in scoli si nu te irosi COPII mai asculta pledoariile legate de ceea ce a fsot candav, serios noi suntem prea COPTI de VOCATIA TA.SANATATE!
Postat 29 Septembrie 2010, 17:05 de anca
@teleki si restul...
Cretinilor, cacatul de ungaria mare a murit ! SA CREASCA BURUIENI PE VOI, CAT MAI CURAND, REVIZIONISTI IMPUTITI !!!
Postat 29 Septembrie 2010, 17:05 de Oradea
va veni
lazlo e vulpoi destept. el vrea din nou NV transilvaniei, si va reusi mai devreme sau mai tarziu. sunt placute bilingve in tot ardealul, fiecare turist care trece nu are cum sa nu se intrebe cum de sunt atatea placute in maghiara. - si uneori in mintea lui se gandeste ca maghiarii or fi multi si peste tot iar apoi urmeaza cateva orase majoritar maghiare care arboreaza steaguri maghiare si iarasi turistul cade pe ganduri iar apoi cand merge intr-un oras ca oradea, cluj, tg mures si vede turistul mai multe strazi in limba maghiara decat in romana, atunci turistul nu stie ce sa mai creada iar apoi cand vede turistul la tv doua partide mari care guverneaza romania udmr si alt partid dar cand vede un turist prefecti si subprefecti in judete ca hunedoara, alba, alte judete in care nu sunt majoritari maghiarii? in fine mai avem nevoie si de un presedinte maghiar iar apoi putem face unirea.
Postat 29 Septembrie 2010, 16:26 de teleki
bravo
D-le primar, o mare bila alba ! Unii nu mai reactioneaza la provocarile acestui ins de teama sa nu-i alimenteze ura profunda impotriva romanilor, altii din lasitate; unii pur si simplu il ignora, dar individul asta e atat de perseverent in rautatea lui, incat e necesar ca cineva sa-i contracareze,macar cu aceeasi perseverenta, veninul infinit pe care-l revarsa zi de zi. Nu am auzit nici macar odata despre o fapta buna facuta vreodata de acest ins, nu unui roman , ca despre asta nu poate fi vorba; dar nu am auzit niciodata despre o fapta de ajutorare a unui conational de-al sau...
Postat 29 Septembrie 2010, 15:24 de anemarie
nu cred
@eucineva: nu cred ca este razbunare pentru ceea ce a patit fiul pentru ca tablitele cu pricina nu acum au fost amplasate, ele sunt acolo cam de prin iunie/iulie 2010(cel putin). Mai mult e vorba de SFIDARE pentru ca si Vasile Capital, si Stefan Ciomartan stiu foarte bine ca nu este vorba de placute bilingve(care sunt cu totul altceva!). "Teleki" nu este traducerea denumirii "Primariei". "Teleki" este o denumire din perioada ocupatiei horyste, asta e marea problema. A zis vreodata cineva de ce in incinta Teatrului sunt placute bilingve?NU!. A zis vreodata cineva de ce pe autobuze sau tramvaie scrie si "Fel szalas" sau "Le szalas"? NU! Ar zice cineva ceva daca s-ar scrie sub "Primariei" si "Varoshaza"? Eu cred ca nu. Daca insa ramane "Kalvin Janos" eu propun ca sub denumirea de "Arany Janos" sa se scrie si "Ion (de) Aur". Daca pe bietul Jean Calvin il traducem "Kalvin Janos" atunci sa traducem si "Arany Janos", si Petofi Sandor(Alexandru Petofi), si "Gabor Joszef"(Iosif Gabor)
Postat 29 Septembrie 2010, 10:08 de dan oradeanul
multumim din inima ungurului bolojan-coada de ciocan !
bravo cui ?! ungurului bolojan-coada de ciocan ? asta a vandut toata primaria cu regii cu tot la udmr si acu e un fel de papusoi acolo !!! vai de el, vai de noi !!
Postat 29 Septembrie 2010, 07:49 de scortosul
SZENT LASZLO TER ,ZOLDFA UTCA , TELEKI UTCA , RAKOCZI UT , KALVIN JANOS UTCA ...
SZENT LASZLO TER ,ZOLDFA UTCA , TELEKI UTCA , RAKOCZI UT , KALVIN JANOS UTCA ....SZENT LASZLO TER ,ZOLDFA UTCA , TELEKI UTCA , RAKOCZI UT , KALVIN JANOS UTCA ....
Postat 29 Septembrie 2010, 01:18 de sinn fein
razbunare
sa fie oare razbunarea euro-parlamentarului tokes pt. ca fiul si partenerul acestuia au fost amendat in urma cu putin timp?cand in bihoreanul a si aparut un articol referitor la ce sa intamplat cu cei doi proaspeti afaceristi,tot in bihoreanul sa afirmat ca tokes ar fi incercat sa inimalizeze sau chiar anuleze amenda data de primarie prin telefon sau asa ceva daca imi amintesc eu bine,deci incearca sa instige primaria fiindca se pricepe de minune,asta si este menirea dansului in viata,instigare,de cate ori apare in fata pressei apare numai si numai cu chestiunii instigatoare,nu exista legi sa opreasca asemenea porniri bolnavicioase?
Postat 28 Septembrie 2010, 23:19 de eucineva
tara mea de glorii
Bai Tokes, Kalvin Janos esti tu, incult profanator ce esti!!! Schimba-ti tu numele in Troaici Lelentz!
Postat 28 Septembrie 2010, 22:01 de moonwalker
tokes asta e penibil ...
asta numai de prostii se tine ...ceva constructiv cand va face oare ?
Postat 28 Septembrie 2010, 21:29 de oradean
Spitalul 6. Pe când o secția pentru iredentişti?
După cum se vede, din păcate, clienți mai sunt. Eventual şi 1-2 rezerve, pentru iredentiştii prea-curvari!
Postat 28 Septembrie 2010, 20:22 de Anonymus
se invarte roata!
stati putin eu le vreau in RUSA e vreo problema dar sa stiti ca in italiana suna mult mai latin aproape romanesc, daca e MODA numelor de strazi haideti sa propunem in chineza se poate?
Postat 28 Septembrie 2010, 19:37 de anca
bravo
Bravo, BOLOJAN! Reactie un pic intarziata dar e bine si asa. Cred ca nimeni nu are nimic cu tablitele bilingve care sunt TRADUCERI. A zis cineva ceva vreodata ca in Cladirea Teatrului de exemplu sunt diverse inscriptionari si in limba maghiara? NU! A zis cineva ca pe mijloacele de transport in comun sunt inscriptionate "fel szalas" sau "le szalas"? NU. Daca asta ii face fericiti pe concitadinii maghiari, OK! Exemplele pot continua. Dar sa pui denumirea de trista amintire "Teleki"(folosita in perioada ocupatiei hortyste)asta nu are cum sa se tolereze! D-l Vasile Capital(toke=capital)stie foarte bine despre ce e vorba dar induce in eroare pe toata lumea, vaitandu-se ca in Romania nu sunt permise placutele bilingve. ba da, sunt permise, doar ca bilingv echivaleaza cu traducere!
Postat 28 Septembrie 2010, 19:25 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON