URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2017, 19:06

Cu limită! Terasele din Piaţa Unirii vor funcţiona doar până la ora 23

Cu limită! Terasele din Piaţa Unirii vor funcţiona doar până la ora 23 Schiţă terase Piaţa Unirii

Se încălzeşte vremea, se pregătesc terasele! Dezbaterea modificărilor aduse regulamentului privind organizarea teraselor aprobat prin HCL 163 din 2010, organizată luni de municipalitatea orădeană special pentru amplasamentele din Piaţa Unirii, a reunit doar patru comercianţi, însă şi aceia cu spaţii pe Corso.

Întreprinzătorii au venit la dezbatere ca să ceară înlocuirea umbrelelor obligatorii prin regulament cu marchize retractabile.

"Ca şi acoperire sunt la fel, aceeaşi porţiune de faţadă sau de vitrină o acoperă şi una şi alta, dar machiza este mai elegantă, este mai sigură, pentru că nu o ia vântul, şi oferă o protecţie mult mai bună clienţilor faţă de ploaie", a spus Bogdan Maier, administratorul unei cafenele de pe Corso.

Comercianţii au insistat asupra faptului că marchizele acordă o umbrire mai bună, pot fi dotate cu sisteme de iluminat sau de răcorire a aerului, nu necesită prindere în asfalt, nu trebuie strânse la închiderea programului şi, spre deosebire de umbrele, pot fi deschise şi doar parţial.

Gata cu excepţiile!

Organizator al dezbaterii, şeful Serviciului Autorizări din cadrul Instituţiei Arhitectului Şef, Lucia Iacob, şi-a notat propunerile oamenilor de afaceri, fără a promite însă implementarea acestora.

"Va trebui să ne consultăm cu alte instituţii, vom avea o discuţie cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, pentru că vorbim despre o zonă protejată, şi abia apoi ne vom pronunţa", a spus Iacob.

Ea a precizat că regulamentul în vigoare încă din 2010 prevede expres că în Oradea sunt acceptate doar umbrelele pentru terase, iar municipalitatea a autorizat marchize numai prin excepţie. "Nu putem merge pe o excepţie la infinit", a spus Iacob.

Unii direct, alţii prin licitaţie...

În ceea ce priveşte modificările propuse pe marginea HCL 163, municipalitatea a introdus un capitol nou privind modul în care pot fi amenajate terasele din piaţa centrală.

"Am încercat să reglementăm Piaţa Unirii, care a rămas în afara regulamentului din 2010 pentru că atunci nu era amenajată ca zonă pietonală", a spus Lucia Iacob.

Conform modificărilor, amplasamentele din piaţa centrală vor fi atribuite prin licitaţie, cu excepţia celor de la intrarea în Pasajul Vulturul Negru. Localurile de aici au dreptul să îşi scoată mese strict în faţa vitrinei.

Dacă vor să se extindă şi în Piaţa Unirii, agenţii economici vor trebui să liciteze pentru spaţiu, chiar dacă acesta nu poate fi revendicat de alte localuri, pentru că sunt situate la o distanţă mai mare de 50 de metri.

Program de vară

Asemenea teraselor de pe Corso, cele din Piaţa Unirii vor avea program de funcţionare până la ora 23. În weekend orarul va fi prelungit până la miezul nopţii.

Excepţie fac, din nou, localurile din pasajul Vulturul Negru, care vor putea rămâne deschise pe toată durata programului de funcţionare a localului.

"Programul teraselor din pasaj este mai lung pentru că, din câte ştiu eu, în această zonă nu există locuinţe pentru a deranja locatarii", a explicat Iacob.

De altfel, vecinătatea spaţiilor locative este motivul pentru care Primăria a redus doar până la ora 22 programul de funcţionare a teraselor din cartierele oraşului.

Încă două terase

În vara anului trecut, în Piaţa Unirii au funcţionat doar trei terase. Două terase au fost deschise de localurile de la intrarea în Pasajul Vulturul Negru, iar cea de-a treia a funcţionat pe lângă un local din vecinătatea Bisericii cu Lună.

Pentru perioada următoare, municipalitatea urmăreşte înfiinţarea a încă două astfel de localuri în aer liber, în cealaltă parte a Pieţei Unirii.

Prima terasă ar putea funcţiona pe zona pietonală din vecinătatea Palatului Episcopal Greco-Catolic, iar cea de a doua pe platoul din faţa sediului PSD Oradea, în proximitatea Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae.

"Noi am făcut o proiecţie despre cum ne-am dori să arate Piaţa Unirii. Astăzi, pe cele două amplasamente nu există localuri care să ceară municipalităţii să le aprobe terase, dar după o perioadă ar putea să apară", a explicat Iacob.

Pentru că în zonă există mai multe spaţii care ar putea fi transformate în localuri şi astfel ar putea revendica și amplasamentul din faţa vitrinei, atribuirea locului pentru terasă se va face prin licitaţie publică.

Modificările aduse regulamentului vor fi supuse aprobării Consiliului Local într-una din şedinţele viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON