URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2015, 13:26

Cu Kiss sub control judiciar, UDMR ţine în şah tot restul Consiliului Judeţean Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă şeful UDMR Bihor, Alexandru Kiss, este sub control judiciar şi are interdicţia de a-şi exercita atribuţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, reprezentanţii acestui partid continuă să-i joace pe degete pe aliaţii liberali. A demonstrat-o încă o dată şedinţa CJ de joi.

Pas!

În ciuda lipsei lui Kiss, UDMR, ajutat şi de PSD, a demonstrat că deţine adevărata putere în CJ, obţinând scoaterea de pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre prin care instituţia se opunea retrocedării în natură, către Episcopia Romano-Catolică, a imobilului din strada Moscovei nr. 5, în care funcţionează Filarmonica de Stat şi Şcoala de Arte Francisc Hubic, iar Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti deţin, de asemenea, câteva încăperi.

Proiectul CJ privind nerestituirea în natură a clădirii s-a bazat pe o prevedere legală conform căreia, dacă la o clădire naţionalizată statul a adăugat după 1945 cel puţin încă 50% din suprafaţa totală a construcţiilor, atunci fostul proprietar poate fi despăgubit material, cu echivalentul în bani.

Proiectul a fost scos însă de pe ordinea de zi înaintea începerii şedinţei CJ, după ce, potrivit unui consilier liberal, consilierii judeţeni ai UDMR au avertizat că vor vota împotrivă, având de partea lor şi pe colegii de la PSD, astfel că propunerea nici nu a mai fost discutată.

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a explicat ulterior că, şi dacă proiectul ar fi ajuns în dezbatere, votul tot s-ar fi aflat sub semnul întrebării, căci de la şedinţă au lipsit 6 consilieri, deci nu s-ar fi strâns două treimi pentru o hotărâre privind patrimoniul.

Clădirea din strada Moscovei nr. 5 a fost renovată în 2003 de Consiliul Judeţean la iniţiativa lui Alexandru Kiss, operaţiunea costând 33 miliarde lei vechi, deşi cu un an înainte, în 2002, Episcopia Romano-Catolică a Oradiei a depus la Comisia specială de restituiri de la Bucureşti o cerere de revendicare.

Pretenţie cu cântec

BIHOREANUL a arătat, încă din anii 2005-2007, că solicitarea Episcopiei era dubioasă, având în vedere un extras CF aflat la Arhivele Statului ce prezenta întreaga istorie a imobilului din punct de vedere al proprietăţii.

Potrivit actului, în 1894 proprietar era aşa-numitul Capitlu de Rit Latin, o confrerie de călugări nesubordonată Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei. Documentul arată că la acea vreme imobilul adăpostea Casieria Capitlului, "dimpreună cu Finanţele judeţului, în părţi egale", proprietatea fiind, aşadar, comună, a unei instituţii a Bisericii şi a unei instituţii a Statului.

O altă menţiune arată că în 1919 ambii coproprietari, adică atât Capitlul, cât şi Finanţele, au vândut o parte din imobil unui anume Barna Miklos, iar o a treia indică faptul că în 1948 naţionalizarea nu s-a făcut în baza articolului referitor la bunurile bisericeşti, ci în temeiul articolului ce viza bunurile industriale.

Or, Anexa Decretului de naţionalizare arată că statul luase clădirea nu de la Capitlu ori de la Episcopie, ci de la Tipografia Sonnenfeld & Seidman, care a funcţionat aici în 1948, dar sub nume comunizat, şi anume Tipografia Cartea Rusă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@anghel
habar n-ai cu cine ai de lucru...sau sti?? nu merita..oboseala
Postat 19 Iunie 2015, 00:53 de Tinas
ne-am saturat!!!!!!
NE-AM SATURAT de asa zisii ziaristi care mai nou scriu dupa cum le dicteaaza unii politicieni ! VREM O ALTFEL DE PRESA !
Postat 18 Iunie 2015, 17:23 de anghel
Domnule Cris,
Domnule Adrian Cris, v-as ruga politicos sa fiti ziarist nu partizan ! :)
Postat 18 Iunie 2015, 17:20 de anghel
chiulu asta..
Ca si cetatean , m-am saturat ca alesii nostri sa traga chiulu iar apoi sa o dea pe scuze prin presa care ii slujeste !
Postat 18 Iunie 2015, 17:17 de voodoo69
dezinformarea asta..
Daca nu lipseau 2 consilieri din partea PNL-lui, aveau majoritate astazi !! DARRRR se pare ca si in actualul "PNL" absentul, plictisitul si adormitul Crin Antonescu este luat drept model !
Postat 18 Iunie 2015, 17:12 de voodoo69
Si starea cladirii?
Tovarasii politicieni iar au aratat ca nu le pasa! Aceeasi situatie ca la fosta policlinica...se cearta, se judeca, se ataca si contraataca, se contesteaza...cladirea intre timp se autodemoleaza... mama lor de politicieni!!!
Postat 18 Iunie 2015, 15:23 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON