URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2010, 13:27

Cu cine ţin parlamentarii Bihorului?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La PDL, e cum e

Dintre parlamentarii PDL, singurul care nu s-a ferit să recunoască faptul că va vota împotriva moţiunii de cenzură a fost deputatul Ştefan Seremi. "Opoziţia nu propune nicio alternativă, de ce aş vota pentru moţiune? Oricum, ca economist, consider că măsurile sunt corecte. În urmă cu trei ani, salariile bugetarilor şi pensiile erau jumătate din cât sunt acum. Au crescut fără acoperire, iar acum tragem ponoasele", susţine deputatul.

Seremi pretinde că decizia sa are binecuvântarea oamenilor din circumscripţia în care a fost ales. "Au înţeles că nu există alternativă şi că măsurile sunt temporare, pe cel mult 6 luni. După aceea, sperăm să se revină la normal", crede parlamentarul.

filip2.jpgSenatorul Petru Filip (foto) a fost întrebat pe aceeaşi temă şi de sindicaliştii care, vineri, au pichetat cabinetele parlamentare. În declaraţia sa evazivă, Filip a recunoscut că, deşi e de acord că "trebuiesc luate nişte măsuri, pentru că cheltuielile bugetare sunt mai mari decât ce intră la buget", încă... nu ştie cum va vota. Deputatul Octavian Bot a avut în weekend telefonul mobil închis şi nu a putut fi contactat pentru a spune cum va vota.

Noroc cu electoratul...

În afară de ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, care nu a putut fi chestionat fiindcă nu a răspuns la telefonul mobil, parlamentarii UDMR din Bihor se declară şi ei, împotriva moţiunii. Chit că unii o spun doar cu jumătate de gură.

Sunt şi unii, cum ar fi deputatul Derzsi Akos, care se bucură de faptul că nu are mulţi bugetari în circumscripţia de care aparţine şi, în consecinţă, nu are "probleme cu electoratul". "Oamenii care lucrează în mediul privat nu sunt împotriva măsurilor luate de Guvernul Boc. În rândul pensionarilor este, într-adevăr, o problemă, dar în circumscripţia mea sunt foarte mulţi pensionari care au avut de câştigat, deoarece au avut pensii foarte mici, iar acum vor primi o pensie minimă care este cu mult peste cât au luat", spune Derzsi.

Compromisurile guvernării

Nici Derzi, şi nici colegul său, deputatul Lakatos Peter, nu sunt încântaţi de măsurile Cabinetului Boc, declarând că au făcut compromisul de a le accepta numai pentru că formaţiunea din care fac parte se află în coaliţia guvernamentală. "Am făcut unele compromisuri, recunosc. Noi am propus cu totul alte măsuri: îngheţarea pensiilor pentru următorii 3 ani, reducerea salariilor bugetare cu doar 15%. Am obţinut cât s-a putut. Sperăm ca pentru anul viitor să se remedieze situaţia", susţine Lakatos.

Deputatul crede, însă, că situaţia ar fi fost cu totul alta dacă românii nu ar fi fost minţiţi în timpul campaniei electorale. "Am fi avut o cu totul altă situaţie şi, cu siguranţă, un alt preşedinte. Asta este, e o situaţie grea peste care trebuie să trecem", zice parlamentarul.

Insomnie până marţi

peto csilla2.jpgLa fel crede şi deputata Peto Csilla (foto), fost inspector şcolar, care, deşi pretinde că reducerile salariale din sistemul bugetar îi crează insomnii, nu are curajul să-şi susţină foştii colegi din învăţământ. "Am primit sute de mail-uri în care foştii colegi mă roagă să susţin moţiunea. Nu dorm noaptea, stau pe gânduri. Eu ştiu foarte bine ce înseamnă să tai 25% din salariul unui cadru didactic. Totuşi nu ştiu ce să fac. Voi decide marţi, acolo, în Parlament, în funcţie de evenimente", o suceşte Peto.

În ce îi priveşte pe parlamentarii opoziţiei, lucrurile au fost enunţate clar şi răspicat. Atât PSD, cât şi PNL a anunţat că aleşii lor vor vota cu bilele la vedere, în favoarea moţiunii de cenzură, sperând să înlăture Guvernul şi, odată cu el, şi măsurile de austeritate propuse. Rămâne de văzut dacă vor avea şi forţa necesară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"binecuvintarea"
a avut "binecuvintarea oamenilor din circumscriptie" Da' ce, ii la cununie? S-ar putea lasa cu o "nunta-n cer" ca si intr-o opera de Eliade, numai ca de data asta ar putea fi inmormintarea pedeleului si pedelistilor si la propriu si la figurat.... O sa iasa lumea ca si la '48 cu furcile si coasele cind nu vor mai avea ce minca! si atunci o sa dea ca si ceausescu "200 lei in plus la salar" ca sa scape!
Postat 14 Iunie 2010, 08:38 de doctor
cunteti culmea
pe cine sa sustina pe cel ce ia data functia si scaunul...doar nu credeti ca pe pensionarii......sau salariatii bugetarii ei nu pierd nimic la 25%......scaunul sa ramana restul JALE......
Postat 14 Iunie 2010, 08:05 de anca
Rusine.
Pe cine a consultat Seremi si cand?Parlamentarii PDL si UDMR din Bihor vor regreta sustinerea Guvernului in conditiile date.
Postat 13 Iunie 2010, 18:03 de Ceican.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON