URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2012, 18:40

Cu Blaga pe capul lor, pedeliştii bihoreni nu au putut hotărî cine să candideze la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Crema" PDL Bihor, reunită joi într-o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean, iar vineri într-o formă lărgită, cu Vasile Blaga de faţă, n-a reuşit să desemneze viitorul candidat la Primăria Oradiei.

După mai multe ori de discuţii aprinse, în care singurul consens a fost să-l propulseze pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean pe Radu Ţîrle, actualul deţinător al funcţiei (în care a fost ales ca membru PNL în 2008), liderii organizaţiei judeţene s-au despărţit, vineri seară, cu concluzia că nu au ajuns la nicio concluzie.

"Am discutat, dar nu am ajuns la nicio concluzie, astfel că, cel puţin teoretic, avem cele trei posibilităţi: Lucian Silaghi, Călin Mocan şi Mihai Groza. Urmează să mai avem o altă şedinţă a BPJ în care să luăm decizia", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi.

Lucian Silaghi, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural a judeţului Bihor, fost director al Teatrului de Stat Oradea între 2004-2007, de profesie inginer silvic, s-a declarat "onorat" de propunerea pe care colegii de partid i-au făcut-o, în ideea că este cel mai "curat" potenţial candidat, în plus venind cu aura de "martir", după ce anul trecut Consiliul Judeţean l-a revocat de la şefia Teatrului, cu ocazia separării în Teatrul românesc Regina Maria şi cel maghiar Szigligeti Szinhaz.

Pe de altă parte, Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu Bihor, a declarat că îşi doreşte să fie nominalizat de partid pentru a candida la Primăria Oradea, însă colegii de partid nu sunt deloc convinşi că va şi strânge voturi, dată fiind atât vârsta lui (sub 40 de ani), cât şi faptul că în cursul ultimilor ani a fost şi criticat de presa locală.

În fine, cele mai serioase discuţii s-au purtat în jurul variantei Mihai Groza, şeful Hidroelectrica Bihor, fost viceprimar între 2004-2007 (sub mandatul lui Petru Filip) şi fost primar între 2007-2008, când a pierdut la mare distanţă alegerile locale, astfel încât actualul edil, liberalul Ilie Bolojan, devenea primul care câştiga Primăria Oradiei din primul tur de scrutin.

Supărat că după eşecul de proporţii din 2008 preşedintele de atunci al PDL Bihor, Petru Filip, a aruncat în cârca sa pierderea Primăriei, Groza nu se lasă, însă, convins să candideze încă o dată, cu atât mai mult cu cât acum i-ar fi şi mai greu în faţa aceluiaşi Bolojan. Dealtfel, Groza a şi declarat pentru un cotidian local că o nouă candidatură "nu îl interesează" şi a spus că vehicularea numelui său poate fi doar "o strategie".

Întrebat în legătură cu refuzul lui Groza, liderul PDL Bihor a recunoscut, indirect, că fostul viceprimar nu a putut fi, deocamdată, convins. "Trebuie să mai discutăm cu el, problema încă e deschisă. Cu el încă n-am putut ajunge la nicio concluzie", a spus deputatul Ştefan Seremi.

De asemenea, întrebat dacă în aceste condiţii organizaţia judeţeană se va încadra în cerinţele conducerii centrale, care vrea ca lista candidaţilor la primăriile reşedinţe de judeţ şi la preşedinţia consiliilor judeţene să ajungă la Biroul Permanent Naţional în cursul acestei luni, Seremi a afirmat că aceasta nu este o cerinţă imperativă. "Nu e obligatoriu să comunicăm candidaţii urgent, putem să-i anunţăm la Bucureşti şi mai târziu, important e să analizăm bine toate posibilităţile", a explicat liderul PDL Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
S.O.S cineva a dezbracat o si imbracat o pe VASS
S.O.S cineva a dezbracat o si imbracat o pe VASS consilierul lui BOC :))) ***************************** *********************** Prezentă la Piteşti cu ocazia lansării cărţii „Forţa politică a femeilor”, consiliera pe probleme economice a premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a avut parte de mai multe suprize… plăcute. Prima a fost făcută chiar de organizatoarea evenimentului la Piteşti, Cristina Diculescu, preşedinte OF PDL Argeş. Aceasta le-a împărtăşit celor aproape 200 de invitaţi că Andreea Paul Vass este pasionată de alpinism. „Andreea Paul Vass nu este doar un economist, scriitor şi politician foarte bun, este şi mamă şi soţie şi, ca orice om, are pasiunile sale. Îi place muntele, cel românesc, evident. Şi când spui munte te gândeşti prima dată la ascensiune. De aceea, noi, femeile PDL Argeş vrem să îi oferim Andreei Vass 3 obiecte, nesemnificative material, dar încărcate de mesaj: o busolă – ca să orientezi femeile în direcţia politică corectă; o cheie – ca să deschizi uşa Parlamentului pentru femei; o buclă expres sau un cârlig în limbaj popular– ca să ai siguranţa că ajungi în vârf fără să aluneci”. A doua surpriză a venit din partea unei tinere antreprenoare, Diana Hideg, care deţine o fabrică de confecţii. Pentru că Andreea Paul Vass s-a declarat o susţinătoare a programului „Cumpără româneşte!”, Diana Hideg, care este şi vicepreşedinte al OF PDL Argeş, i-a oferit Andreei Paul Vass articole vestimentare produse în ateliere româneşti.
Postat 05 Februarie 2012, 18:32 de TUUULAIII arde TARA!
marcell
.....?
Postat 05 Februarie 2012, 14:29 de m
ooops
@m: vai, ce am putut sa scriu!!! se poate interpreta asa ca mai bine dau eu o explicatie: loc cu verdeata: parc, padure! sigur ca acolo nu exista intristare ci numai VESELIE, pasarelele ciripesc: cirip, cirip! se aude susurul izvoarelor(la izvor, la izvorele), animalutele se invart in jurul coanei Sofro_nica!
Postat 05 Februarie 2012, 14:11 de dante
dorinta
@m: si du-l pe el in loc cu verdeata, unde nu exista intristare! da, Doamne!
Postat 05 Februarie 2012, 13:46 de dante
marcell
@dante... sa te vad....astept.
Postat 05 Februarie 2012, 13:40 de m
cine oare cine?
@m: dar cine e marcell?_a, cred ca stiu!
Postat 05 Februarie 2012, 12:04 de dante
dorinta
Eu, votant, de profesie inginer, ce pot sa-i urez supervizorului portocaliu Blaga? Sa revina la meserie, daca tot e inginer ca mine, sa-mi explice cum naiba a produs, ca inginer cinstit, la fabrica, la vama etc, atat amar de banet pt casa in Bucuresti si alte cele? Intre noi fie vorba, asta n-a fost niciodata inginer, dar a fost secretar de partid pana in 89 si apoi tot politruc gurist dupa. Deci portocaliilor, nu voi mai vota ticalosii, pe voi. Sa dispareti bine!!!
Postat 05 Februarie 2012, 09:02 de inginer
marcell
cel mai bine este daca voi candida eu...marcell...pretenii stiu de ce!
Postat 05 Februarie 2012, 00:43 de m
fratele
Am inteles ca Radu Tirle este batut in cuie pt ......Cred ca de fapt el este batut in cap. Daca asta mai este ales in vreo functie, ne meritam soarta, ca si in cazul lui bashescu. apropo, anul asta mai ia micul dejun cu obama??/ ca asta e singurul lucru pe carel stie sal faca.
Postat 04 Februarie 2012, 21:39 de costi
Mascariciul Mocanu
Mascariciul Mocanu de la Garda de Mediu vrea sa-si mute funduletul pe scaunul de primar ?!,ha, ha ,ha.Cat de penibili sant pedelei astia : betivi ,curvari dar mai ales hoti si spagari de doi lei cum este cunoscut domnul mai sus mentionat care prin intermediul firmei ''supertalentatei'' sale sotii in ale publicitatii a facut o avere frumoasa necontrolata de ANI inca.......ANI trezeste-te ! Mitocanu lasa-ne !
Postat 04 Februarie 2012, 20:44 de lucaci
catindatu blaga
Blaga are, eventual, sanse sa ia primaria Petrileni, poate Buntesti...acolo il vor vota pupincuristii reintorsi la vatra...
Postat 04 Februarie 2012, 19:19 de @eu
eu
daca candideaza Blaga castiga sigur, Silaghi nici gand, Trarle doamne feresti, iar Groza ar fi ideal dar l-au jucat urat si el e domn , stie de ce nu mai vrea sa se bage...desi el ar fi fost okey.
Postat 04 Februarie 2012, 17:11 de eu
Jocul
Si mascarada asta a necesitat \"jucatori\"pe masura. Grav,din perspectiva cetatenilor,este ca pepinierele de partid n-au reusit sa \"produca\"/identifice oameni care sa corespunda macar unor criterii minimale.Lucru valabil pentru toate partidele.Provocarile momentului -inclusiv in contextul economic/politic/social european sunt mult mai dure decat par la prima vedere.Dl.Blaga nu va pricepe niciodata ca stilul cazon nu se potriveste cu mentalul civil. Din \"cu vorba buna si cu ciomagul in mana\" al lui Roosevelt dl.Blaga pare a fi retinut doar \"ciomagul\"...Remember:Damocles are arma mai evoluata.
Postat 04 Februarie 2012, 13:47 de gyorgy tozser
hidosul asta de Balga
se si viseaza presedinte iterimar dar il sfasie Basescu ca pe VANTU :)) deabia astept REPRIZA , macar atata sa se distreze POPORUL , sa i vada INVINSI cu propria prostie, intodeauna armele se intorc impotriva celor ce le folosesc :)) manaca baaa pana te spargi BLAGA ! SUNT apolitic ca sa stiti ce imi starneste politica , ciuma ROMANIEI!
Postat 04 Februarie 2012, 13:44 de hidosul asta de BLAG
parerea mea
Dupa alegeri vom afla cam cat a furat si buldobroscoiul Blaga impreuna cu gasca de evazionisti din jurul portocaliilor! DGFP stie dar nu spune! Asa e dl. Mihaiu? Patcas are el misiunea lui, sa acopere rahatul, dar pute prea tare!!!!
Postat 04 Februarie 2012, 12:41 de oradean
printesa
@ATENTTIE: blaga? pai blaga hai sa zicem ca nuera REGINA dar PRINTESA era sigur! primul lucru pe care l-a facut dupa ce a ajuns presedintele Senatului a fost sa-l scoata din arest pe margineanu!
Postat 04 Februarie 2012, 12:40 de dante
atentie romani la cazul SORIN BLEJNAR
o sa intlegeti ca retele de crima organizata au avut spate important si ca anual o turma frauda statul cu 20.000.000 milioane de euro, oare Blaga cati banii baga in buzunar dar se vad investitile in case familie , tirania sisis spune cuvantul in faltele celor care incurajeaza frauda in interese personale, si acum exista in prezent instigare la evaziune si fraude fiscale sunb indrumarea castelor care au sustinere de la garda finanaciara, este janlic ii platim ca sa ne inrobesca ? noi ii platim ca sa avem un viitor in privinta familiei nu ca sa fim inrobiti.
Postat 04 Februarie 2012, 11:52 de ATENTTIE
intra in concediu de crestere a copilului
este un drept conferit parintilor asa se spala banii publici CARITASUL contribuabililor, arzav ar FOCUL sa va arza precum ne ardeti banii, asa sa va ajute D-zeu precum si dati, amin! Pe vremea odiosului nu primeai indemnizatie de copil si il cresteai MUNCIND nu furand de la saraci si obligandu i la TAXE, clase de paraziti sociali, democratia duce la tiranie.VREAU sa spun ca va doresc moartea din orice partid politic ati face parte sunteti niste tirani care ucideti zilinic oamenii si nu va pasa asta e genocid social,DRAMA . Nu ma mandresc cu nici un partid politic din Romania! Sa vina primavara sa distrugem acest cancer al mortii, luptam, dar starpim, ori ei ori noi.
Postat 04 Februarie 2012, 11:44 de SEREMI
am un vot
Daca umflatul oligofren Blaga are c.oae asa cum tot da de inteles, sa candideze el la Primaria Oradea! nu il vor vota nici macar maidanezii cu funduri portocalii! Posibilii votanti ai buldogului cu privire inteligenta de broscoi strans in menghina, recte pupincuristii din camarila, sunt dispersati prin capitala, pe functii va sa zica! Se stiu ei care!
Postat 04 Februarie 2012, 09:29 de votalaul de oradea
primaria oradea
Multumesc LOLA ! Se pare ca ai ,,surse" serioase .....
Postat 04 Februarie 2012, 07:24 de suparatu
noul slogan electoral pdl
barbati, e vremea sa va parasiti sotiile si copiii si sa va traiti viata!!!!!!!!! YE, direct spre victorie. Ha, Ha, Ha cu Porches in frunte. Porecla-ti e binemeritata. Acestia sunt adevaratii barbati ai patriei
Postat 04 Februarie 2012, 03:30 de Georgica
dace-s prosti?
Mai Vasile da tu nu divortezi?
Postat 04 Februarie 2012, 03:04 de Georgica
dace-s prosti?
acu ca toti or divortat sau si-or lasat familiile, or fi prosti sa se inhameze la conducerea orasului. E, las ca au alte treburi , mai importante de facut....sa-si traiasca viata !!! Bravo pdl , tine-ti-o tot asa!!!numa sa aveti la anu din ce trai. Ha, Ha, Ha Partid de curvari si betivi la centru si divortati in teritoriu.
Postat 04 Februarie 2012, 03:02 de Georgica
eu nu stiu, eu nu eram
cam astea sunt cele mai des folosite cuvinte de catre mihai dan groza! mi le-a spus in 2008, desi stia, desi fusese! stia pentru ca fusese prezent in prezidiu la festivitatile organizate de un dezvoltator pe santierul(atunci)al unui cartier....european! stia perfect despre matrapazlacurile lui filip in legatura cu acest cartier, acoperite cu sarguinta de parintele(pe vremea aceea personaj din lumea laica)care diriguia AIO. Stiau toti ca s-a incalcat o LICITATIE PUBLICA si ca astfel sunt pagubiti destui oradeni dar n-au facut nimic(pozitiv)pentru ca in sens negativ au facut(mai exact au fost de partea dezvoltatorului si nu a cetateanului/asa cum se scria negru pe alb in contractul de asociere in participatiune dintre CLO si dezvoltator)! acesta este exemplul meu pentru a sublinia coruptia din PDL. la nivel national sunt mii(de fapt cred ca sute de mii)de alte exemple, mai grave! de aceea a iesit lumea in strada si va iesi in continuare(ca pana la urma tot vine primavara)! asa ca PA, PDL! PAduden!
Postat 03 Februarie 2012, 23:53 de TDS
deci nimeni nu vrea
Sincer, daca jurnalistii ar fi si mai rai ar fi corect titlul: Nimeni din PDL nu vrea sa candideze la vara pentru Primaria Oradea.
Postat 03 Februarie 2012, 22:51 de Observer
vrem primar si investitori germani in oradea
eu vreau sa stiu ce candidati aduce udmr pt primaria oradea -- si din moment ce sunt si slovaci si germani in judet, chiar ma intereseaza un numit din partea lor, ca poate e capabil mai mult decat sa faca parcari cu taxe si credite pt oras. eu as vota discriminatoriu -- fie un neamt, fie un german! sic!
Postat 03 Februarie 2012, 21:57 de dumitras
ei ce fac incaseaza doar TAXE?
de ce nu candideaza Balga ca PRIMAR vrea doar VOTURI sa le vrea cand e sa ai o baza in EL fuge ca un las?
Postat 03 Februarie 2012, 20:05 de sa o curete Primaria
Scenariu politic pesimist.
Tandemul baptisto-penticostal, Mihaiu-Tirle, ramane singura solutie care ar putea crea mari probleme cuplului Popa-Bolojan in sensul ca, udemeristii pot castiga atat presedintia CJ, cat si Primaria Oradea, scenariu perfect valabil la o prezenta scazuta la vot. Deci, cartile se fac in continuare, ramane de vazut cine si pe unde le rupe.
Postat 03 Februarie 2012, 19:28 de SAFE
@mircea
Cel mai penibil dintre toti tembelii lui Basescu de la Oradea Mare este Seremi. Cred ca femeia aia noua i-a luat mintile. Dar, pe Porches l-ati uitat cu totii? Tocmai acum cand a luat modelul Seremi si divorteaza.
Postat 03 Februarie 2012, 19:23 de Moon
Armata de caraghiosi
PDL are o trupa de cretini la Bihor de nu a vazut pamantul. Macar cu Filip aratau ca si cand gandesc uneori. Silaghi este un baiat prea fin pentru a se arunca in troaca cu porci si de unde totusi a mancat ceva si el. Mocan este un dobitoc vizibil care nu e in stare nici sa vada dincolo de marginea palariei furate de la primarul din Constanta, iar Groza este un capsoman mai prost decat ambii la un loc. In ceea ce-l priveste pe penticostalul de la cea mai incompetenta conducere de judet din su-estul Europei, ................ adio PDL Bihor, intoarce-te la cei 8-9% cat ai avut candva.
Postat 03 Februarie 2012, 19:14 de Mircea
Ba au candidat
PDL are candidat la Oradea. Este chiar Bolojan, care se potriveste cu stilul oamenilor lui Blaga precum o manusa. Candidaturile de fatada, cu Silaghi, Mocan sau altul, sunt povesti de adormit copii. Blaga a decis ca Bolojan este omul potrivit, indiferent de la care partid provine. De cind nu l-ati auzit pe Bolojan vorbind de PNL? Ginditi-va un pic si o sa faceti legatura dintre actualul primar, actualul prefect si actualul presedinte de filiala pdl-ista.
Postat 03 Februarie 2012, 18:58 de Lola
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON