URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2014, 11:01

CSM apără reputaţia procurorului şef al DNA Oradea, Ciprian Man

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, marţi, cererea de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulată de procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, după un reportaj prezentat în cadrul emisiunii "Sinteza zilei" sub titlul "Dosar şocant la Direcţia Naţională Anticorupţie Oradea! Primul caz de şantaj telepatic", difuzat de postul Antena 3 a fost difuzat pe 6 februarie.

CSM a apreciat că, în cadrul emisiunii, "nu a fost respectată condiţia prezentării cu bună credinţă a informaţiilor de interes public şi nici dreptul publicului de a fi informat corect şi onest, fiind depăşită libertatea de exprimare".

Procurorul ceruse CSM să îi apere reputaţia fiindcă reportajul ridiculiza ancheta DNA Oradea în dosarul de şantaj instrumentat de Man pe numele avocaţilor Daniela şi Ioan Sava şi aflat acum pe rolul Curţii de Apel Oradea. După cum se ştie, cei doi sunt acuzaţi că ar fi plănuit un complot mediatic care să o discrediteze şi s-o sperie pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor.

În materialul jurnalistic se făcea şi o comparaţie cu cazul judecătoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională, care, în 2012, a reclamat ameninţările cu moartea ce i-au fost aduse de un deţinut care i-a transmis că "Am să te trimit după Elodia".

Dosarul deschis în acel caz a fost încadrat ca simplă ameninţare şi nu şantaj, reportajul în cazul avocaţilor Sava concluzionând că, "în funcţie de propriile interese, procurorii DNA pornesc anchete şi acuză persoane incomode, fără să ţină cont de legile care le guvernează activitatea, legi care sunt interpretate după bunul lor plac".

Totodată, în emisiunea din 6 februarie a fost prezentat şi un interviu acordat de Ioan Sava, în care acesta insinua că procurorul Man a deschis acest dosar în urma "unui schimb telepatic cu judecătoarea" Crina Muntean, dar şi că anchetatorul său îi poartă sâmbetele, "complotând cu tâlharii de locuinţe" pentru a obţine denunţuri împotriva lui, deoarece i-ar fi refuzat un serviciu "cu tentă penală".

În opinia CSM, unde inspectorii judiciari au analizat cererea procurorului şef al DNA Oradea, dar şi modul în care acesta a efectuat ancheta în cazul celor doi avocaţi, reportajul difuzat de Antena 3 a fost unul denigrator, astfel că solicitarea făcută de magistrat este întemeiată.

"Postul de televiziune, făcând public interviul avocatului, în care acesta făcea referire la probitatea profesională şi morală a procurorului Man Ciprian Florentin, exprimând totodată o părere denigratoare la adresa acestuia, este de natură să afecteze reputaţia profesională a procurorului", se arată într-un comunicat făcut public, marţi, de Biroul de presă al CSM.

Totodată, inspectorii judiciari au apreciat că, prin afirmaţiile făcute, "se induce ideea conform căreia procurorul nesocoteşte normele de drept procesual, realizând procedurile judiciare ilegale" şi se inoculează ideea că,"procurorul, din motive personale, urmăreşte cu orice preţ discreditarea avocatului şi a familiei acestuia".

"Dreptul la libertatea de exprimare nu este unul absolut, acesta fiind susceptibil de anumite restrângeri, în ipoteza în care folosirea libertăţii de exprimare este îndreptată împotriva unor valori pe care statul le poate în mod legitim apăra, cum ar fi autoritatea şi imparţialitatea puterii judecătoreşti", se mai precizează în comunicatul CSM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
CSM
CSM trebuie sa apere reputatia magistratilor! Multi dintre ei sunt ponegreti pe nedrept, desi isi fac doar datoria!
Postat 22 Martie 2014, 00:02 de cititor
csm apara...
prima parte-pentru a apara ceva trebuie sa ai.Acest individ are vreo reputatie de aparat?ESTE o RUSINE pentru CSM ca da astfel de comunicate in care spun minciuni.Pentru o informare corecta sa stiti ca dosarul se afla in camera preliminara si nu a fost confirmat de instanta.De ce minte CSM-ul?Pentru a apara un bolnav mintal pe care l-au confirmat sef,cand la CSM era depusa o sesizare cu privire la abuzurile savirsite de acest paranoia in cazul meu?De ce n-am primit nimic d-lor din CSM,pentru ca voi trebuie sa promovati astfel de indivizi,care fac abuzuri si savirsesc fapte penale si disciplinare,dar este propus de KOVESI.SAinteleg ca acest procuror a traficat Solutia in cazul meu la CURTEA DE APEL ORADEA,de se scrie in comunicat ca dosarul a fost confirmat,sau domnii care au facut aceste verificari serioase au primit asigurari in acest sens.Oricum acest lucru este grav,pentru Curtea de Apel Oradea,CSM si DNA prin acest ins care are reparata reputatia in sensul rau nu bun.SA va fie RUSINE...
Postat 21 Martie 2014, 15:37 de av.sava
CSM...
CONTINUARE...CUM sa preia Kovesi dosarul nostru si sa recunoasca ca la acest serviciu sunt probleme cu acest tortionar, numit sef,aceasta uitind de plingerile penale si disciplinare existente impotriva eroului ei?csm-ul a incurajat si incurajeaza, in cazul meu,continuarea abuzurilor impotriva noastra de catre aceasta persoana cercetata penal.D-lor din CSM mie cine imi apara de acest individ ,drepturile conferite de CONSTITUTIE si procedura penala ? Sa inteleg ca deja CSM-ul stie ca rechizitoriul va fi confirmat de CURTEA DE APEL ORADEA? S-a facut din nou o traficare a solutiei de cel care in acest mod lucreaza? Vezi cazul Romocsa.STII DESPRE CE ESTE VORBA MAN,NU?
Postat 20 Martie 2014, 16:33 de av.Sava
PROPUNERE
Să ne spunem fiecare păsurile ca ţăranii cu jalba în proţap, că oricum ne găsesc ei, oricare, din orice tabără ar fi !!! Şi aşa se face ordine, doar postând, reclamând şi revendicând!!!
Postat 19 Martie 2014, 22:02 de ADINA
IAR DE PETI ALIN VORBIM
Iar de PETI IOSIF ALIN vorbim ,acest BIN LADEN al Bihorului ,omul lui POPA CORNEL .Acest PETI IOSIF ALIN care este un ,,geniu'' prin acumularea atator calitati (HOT,CAMATAR,EVAZIONIST,SPAGAR,MINCINOS,TEPAR) fara ca nimeni sa nu il intrebe de sanatate . Speram ca oameni ca D-l Man Ciprian sa-l intrebe de unde a reusit acest PETI ca profesor de matematica si cosilier local de Buntesti a reusit sa-si faca o avere impresionanta de cateva milioane de euro constand conform declaratiei de avere in 5 case ,10 terenuri (intravilane,in Padis,lucii de ape,extravilane),masini !? D-le Man reprezinti autoritatea de stat si nici un avoca(ca)t nu are voie sa-ti atinga integritatea ,numai de dragul banilor pe care ii ia de la niste interlopi ca PETI !
Postat 19 Martie 2014, 21:35 de POLITICOS
stima
Sa dea Dumnezeu sa avem cat mai multi procurori ca dl Man! Acesta este un tanar onest cu mult bun simt! In postura dansului mai ai de-a face si cu asemenea situatii ...!
Postat 19 Martie 2014, 17:03 de ghita
A.N.AF.-ul unde este?
Cand URMEAZA HOTII DE BEIUS ,D-LE PROCUROR ,CEL MAI MARE HOT SI MINCINOS ALIN PETI SI HOTUL DE LA I.T.R.S.V. ,CORAS DANIEL IONUT ,CA PREA MULTE AU FACUT IN ULTIMUL TIMP .,s-a mai verifice cineva firmele lui PETI ,CARE PANA NU de mult erau falimentare si acum sunt abonate la contracte din bani publici ,,firme care sunt pe profit 0 ,deoarece cica sponsorizeaza firme non-profit ,adica tot firme infiintate tot de el pentru spalare de bani ,UN HOT NOTORIU ACEST PETI ALIN !!!!!
Postat 19 Martie 2014, 16:52 de ANTIFRAUDA
???
si când institutiile statului prin reprezentantii lor sant corupte, incompetente, arogante, cam cum procedezi????
Postat 19 Martie 2014, 13:16 de Alt eu
Avocatii ar face mai bine .....
Avocatii cu deontologie profesionala nu se iau in gura cu institutiile statului ci reprezinta si apara interesele clientului . Dar nu cu orice mijloace .De aceea sunt legile ,procedurile . Ca uneori nu le convine ,ca uneori sunt supralicitati de client ,este adevarat . Dar si atunci nu ataci institutiile statului si reprezentantii lor .
Postat 19 Martie 2014, 12:57 de eu
o porcarie !
Actiunea dna este o porcarie ! Nu se poate (si totusi....) sa acuzi familia sava ca au ,,amenintat" o turnatoare dovedita si dna-ul sa treaca nonsalant peste o amenintare REALA, DOVEDITA, la adresa PRESEDINTELUI ROMANIEI ! Vezi ebihoreanul din data 07.03.2014, titlul articolului : Avocaţii Daniela şi Ioan Sava, trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru şantaj. Link :
Postat 19 Martie 2014, 12:44 de cipri peasant
Intrebare
Dar, DNA nu are un purtator de cuvant ?? Sau serviciul a fost externalizat catre ziarul Bihoreanul ???
Postat 19 Martie 2014, 11:33 de Cristian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON