URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2014, 16:59

Cseke: Singura regionalizare posibilă e cum vrea UDMR, cu Oradea centrul unei regiuni Bihor-Sălaj-Satu Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că intrarea formaţiunii sale la guvernare alături de PSD, PC şi UNPR va fi benefică, în primul rând pentru că reorganizarea administrativ-teritorială, iniţiată anul trecut de vicepremierul Liviu Dragnea, dar eşuată, se va face numai cu acordul Uniunii, aşa cum prevede acordul de colaborare dintre PSD şi UDMR.

"În acord se scrie negru pe alb că în perioada 2014-2016 reorganizarea administrativ-teritorială se face numai cu acordul ambelor părţi, deci nu se va putea face fără să fim întrebaţi, iar dacă se va pune în discuţie această chestiune poziţia noastră o ştiţi: cele trei judeţe, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, să formeze o regiune de dezvoltare şi o regiune administrativ-teritorială cu centrul la Oradea", a spus Cseke.

El a mai afirmat că, deşi acordul prevede, de asemenea, o colaborare între PSD şi UDMR pentru revizuirea Constituţiei, acest lucru nu se va întâmpla în cursul anului 2014, întrucât acesta este un an electoral, pe de o parte, iar pe de altă parte deoarece este nevoie de o majoritate parlamentară de două tremi, or PSD, UDMR, PC şi UNPR nu au în Parlament "decât" 60%.

Un alt efect pozitiv al intrării UDMR la guvernare, a spus Cseke, este continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvaniei pe tronsonul 3 C, între Borş şi Suplacu de Barcău, şi "convenirea găsirii unei soluţii pentru finanţarea continuării autostrăzii de la Suplacu de Barcău la Gilău şi de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş".

Cseke a adăugat la "câştiguri" şi posibilitatea ca din banii pentru programul "lapte-corn-măr" elevii şcolilor care au cantine să poată primi o masă caldă, precum şi găsirea de soluţii pentru funcţionarea financiară corectă a unităţilor administrativ-teritoriale, în condiţiile în care acestea au primit noi responsabilităţi de la Guvern la finele anului trecut. Un exemplu este obligaţia primăriilor de a asigura 25% din sumele pentru funcţionarea sistemelor de protecţie socială, a centrelor de plasament pentru copiii şi persoanele cu handicap şi pentru plata asistenţilor persoanelor cu handicap grav.

Întrebat cum anume va fi aplicat acordul de colaborare în Bihor în mod concret, în condiţiile în care acesta prevede atribuirea de funcţii în conducerea instituţiilor deconcetrate pentru reprezentanţii UDMR, Cseke a refuzat să răspundă. "Nu comentez", a spus deputatul, arătând că UDMR va anunţa numele viitorilor şefi de instituţii doar după ce numirea acestora va fi aprobată de miniştri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
????????X-ule....
@X..Numai betoane meriti,conservare vesnica!Nu cred ca MIZERIE mai mare ca cel care a desfintat 69 spitale nu exista..Lumea-l pomeneste vesnic,si la ortiodoxi si la catolici!Amin!
Postat 08 Martie 2014, 08:54 de gheorghe@sandor
uitati-va in jur
Gheorghe Sandor.Asta e ala care a construit sectia de oncologie cu care acum se mandreste Oradea.Informati-va inainte de a arunca cu mizerii.Marele USL ce a facut? Nu au reusit in doi ani sa betoneze malul crisului din centru :))))))))))).In schimb erau gata sa bage NIS petrolul peste Felix si au oprit toate lucrarile din Bihor.Ponta probabil nici nu ar gasi pe harta Oradea :)))))))).Marele PNL pentru care Bolojan a facut campanie a fost un esec total,au facut mai rau ca pe vremea PDL istilor ceea ce e deja o performanta.
Postat 07 Martie 2014, 17:36 de x
vai,vai..
Aista e ala care a desfintat 69 de spitale,cu Ritli,cu iudemeristii lui!Acum latra din nou-ham,ham..nu stiu cum latra-n ungureste!!
Postat 07 Martie 2014, 08:27 de gheorghe@sandor
Cititi recensamantul.
Ungurii nu au ce face pt.simplul motiv ca sunt putini, nu sunt majoritari in nici un judet. Secuii sunt majoritari in doua judete micute, care nici nu pot fi numite judete. Se screm, ei da degeaba.
Postat 07 Martie 2014, 07:14 de Dan
Info
„Poliţa de asigurare a lui Stalin: Regiunea Autonomă Maghiară” (Din volumul Fereşte-mă, Doamne, de prieteni..., de Larry L. Watts, istoric-militar american). „Instituţionalizarea influenţei sovietice era deosebit de transparentă pentru că amendamentele lui Stalin nu recunoşteau România ca „stat unitar” şi stabileau precedentul oferirii autonomiei administrative unor blocuri etnice „compacte”, sporind posibilitatea creării unor alte zone autonome şi federalizării României. Stalin a mai solicitat ca în Constituţie să fie introdus un „preambul” în care să se specifice că România îşi datora existenţa „istoricei victorii a Uniunii Sovietice” şi „eliberării de către glorioasa armată sovietică”. Încă o dată, oficialităţilor române li se cerea să-şi părăsească posturile în timp ce le lua locul noua conducere maghiară etnică, „numită de adjunctul ministrului de interne, ungurul Janos Vincze (Ion Vinţe)”. Din nou, conducerea maghiară locală a început să-i excludă pe români din poziţiile cu influenţă politică, sub nivelul proporţional de reprezentare în rândul populaţiei. Încă o dată românii au devenit „străinii insultaţi sau ameninţaţi public” de extremiştii din majoritatea locală.Lajos Csupor, conducător al RAM de-a lungul întregii sale existenţe, a menţinut un contact strâns cu reprezentanţii militari şi cu consulul sovietic din Cluj (în acelaşi timp ofiţer KGB), Albert Petrovici Akulov, precum şi cu diplomaţii maghiari. De exemplu, militarii sovietici aveau comandamente în Tâgu-Mureş, Sfântu-Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Cluj, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare, Sighet, Şimleul-Silvaniei şi Huedin.
Postat 07 Martie 2014, 05:11 de Main Facilty
Info
LARRY WATTS,ISTORIC MILITAR AMERICAN: IN 1989 IN ROMANIA A FOST ORCHESTRATA DE CATRE \"PRIETENII\" VECINI, O LOVITURA DE STAT, CAREIA TREBUIA SA-I URMEZE DEZMEMBRAREA TARII ! .....\"stabilitatea in functii a cadrelor din serviciile maghiare antrenate de KGB SI GRU a fost foarte mare, inclusiv dupa anul 1990 .... Atunci când Ungariei i-a revenit şefia Comitetului NATO de contraspionaj a explodat un scandal internaţional pentru că şeful serviciului de contraspionaj maghiar – Serviciul de securitate naţională (NBH) – petrecuse şase ani şi jumătate la Academia KGB Dzerjinschi din Uniunea Sovietică. În acelaşi timp, directorul general al contraspionajului militar (Serviciul de securitate militară: KBH) şi ofiţeri responsabili cu arhivarea, atât de la KBH cât şi de la serviciul de informaţii externe (Serviciul de Informaţii: IH), erau absolvenţi ai academiei KGB\" ! //\"Ungaria a fost primul stat cu care Rusia a încheiat un tratat bilateral de ţară, în decembrie 1991, pregătit anterior la ambasada Ungariei de la Moscova. Moscova şi Budapesta au stabilit atunci relaţionarea oficială a disputelor etnico-teritoriale cu România, semnând în noiembrie 1992 o declaraţie comună de cooperare pentru Asigurarea Drepturilor Naţionale, Etnice, Religioase şi Lingvistice ale Minorităţilor, document desemnat de ambele părţi drept un punct de cotitură în relaţiile ruso-maghiare. Liderii postcomunişti din Ungaria au susţinut cu insistenţă autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, reminiscenţă a campaniei revizioniste de decenii, lansată de Budapesta după primul război mondial. Într-adevăr, cei doi care, în 1987, au întemeiat ceea ce urma să devină primul partid conducător al Ungariei post-comuniste – Forumul Democratic Maghiar – au fost Sandor Csoori, preşedinte al Federaţiei Mondiale a Maghiarilor, înfiinţată în 1927 pentru a forţa pretenţii teritoriale, şi un proeminent iredentist, Istvan Czurka\".
Postat 07 Martie 2014, 04:46 de Info
romaia
CENZURAT
Postat 07 Martie 2014, 00:33 de nino
separatism si enclavizare unguresca...
sunteti niste escroci separatisti, iredentisti din tata-n fiu ! hoti ordinari !
Postat 07 Martie 2014, 00:04 de talk
mizerii separatisto-revizioniste
varianta udmr : har-cov-mures + "partiumul hunguresc".... enclavizarea ungurimii.... crearea unei mici ungarii pe teritoriul romanesc. va arde foarte tare si "partiu", zona de nord-vest, ca sa faceti culoarul spre ungaria. ASTA VA ESTE CEEA CE VA LIPSESTE. in rest furati ca-n codru din Transilvania, daca nu suntem cu ochii pe voi. e lesne de inteles ce ati face daca n-ati fi sub jurisdictia legilor Statului Roman !
Postat 06 Martie 2014, 23:55 de @david
@com si restu care nu inteleg
nu e vorba de maghiari sau romani aici voi tot nu intelegeti oameni buni. E vorba de interesele Oradiei. Doar ca centru de regiune o sa ne putem dezvolta si nu sub juristictia mizeriilor din Cluj
Postat 06 Martie 2014, 21:57 de David
"În acord se scrie negru pe alb" Ha ha ha
Ha ha ha, UDMR crede in ce spune Ponta. Sunteti pe post de fraieri.
Postat 06 Martie 2014, 21:21 de Pinochio
Plecati in ungaria ! Faceti /partium/ in pusta !
Iar au aparut udemeristii cu teoriile revizionismului unguresc.
Postat 06 Martie 2014, 18:55 de pircea ghirila@
măi McCeche'n
Băi băietu' ăsa nu oboseşte în încercarea de a ne plictisi cu Pârţiumurile lui de la Marghita..... Nici dacă am lua în prezumtiva nouă regiune tot Bihoru' cu Hoidu-Bihor şi cu Dobriţân cu tot, sau cu toată păşunea până la Tisa (vechea Daciae) nu ne-am încadra în cerinţe. Singura soluţie e să-l tratăm pe băieţaşu' de Marghita cu dispreţ nedisimulat ......
Postat 06 Martie 2014, 18:45 de Jean Marais
udmr=o mare mizerie !
Nici cei din Satu Mare, nici cei din Salaj nu va vor ! S-au saturat toti de voi, jigodii separatiste ! Dupa ce ati incercat sa blocati ani de zile dezvoltarea orasului, incercand sa creati avantaje "tarii mama", acum trageti cu dintii de o alta mizerie, enclavizarea ungurimii. ati incercati cu nesimtirea caracteristica sa treceti proiectul acela de lege prin care sa "retrocedati" catre ungaria, tot ce vedeti cu ochii ! Daca ati avea puterea, jigodii separatiste, ati jupuii toata Transilvania !
Postat 06 Martie 2014, 18:33 de com
gunoaie unguresti separatiste
singura voastra sansa ca sa realizati "partium" (partea regatului unguresc), este sa va carati dreaq in ungaria. acolo sa va de orban, instigatorul si sustinatorul vostru din pusta, pamant ca sa va separati, sa faceti partium, sa faceti pe naiba sa va ia !
Postat 06 Martie 2014, 18:19 de marsh in hungaria !
Măi Cseke, tu ori eşti prost ori nu ţi s-a explicat de Hunor cum stă treaba !?!
Nici nu v-aţi început mandatul la guvernare şi începeţi să debitaţi tot felul de trăznăi !?! Ca să fie cum ar vrea UDMR ar trebui nişte condiţii, printre care: 1). Centrul de regiune să fie oraş de gr. I, adică cu peste 200.000 locuitori şi nu cu 186.000 cât are acum Oradea, ce scade tot mai mult fără aportul comunelor limitrofe ca administraţie comună; 2). Regiunea să aibă peste 2.000.000 locuitori şi nu doar 1.400.000 cât ar avea BH+SJ+SM; 3). PIB-ul regiunii preconizate să fie de cel puţin de 70% din cel identificat ca cel mai ridicat, adică faţă de Bucureşti în raport de care Oradea nu are nici 50% pe cap de locuitor !?! Aşa că voi, maghiarii care rupeţi gura târgului de deştepţi ce sunteţi când ajungeţi la guvernare, mai mult încurcaţi lucrurile decât să le liniştiţi, iar în consecinţă am şi eu o rugăminte: pofa be !?!
Postat 06 Martie 2014, 17:46 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON