URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2013, 12:21

Cseke: "L-am întrebat pe Ponta ce are Şova cu Bihorul. Mi-a zis că nimic. I-am spus că nu-l cred"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Cseke Attila a relatat joi, într-o conferinţă de presă, conţinutul discuţiilor pe care parlamentarii UDMR le-au purtat marţi cu reprezentanţii Guvernului (cu premierul Victor Ponta, ministrul Bugetului Liviu Voinea şi cel al Finanţelor Daniel Chiţoiu), precizând că el a abordat subiecte care ţin mai ales de judeţul Bihor.

Veşti bune

Cseke a spus că, în cadrul întâlnirii de marţi, premierul Victor Ponta a afirmat că Guvernul va debloca fondurile necesare din bugetul de stat pentru cofinanţarea lucrărilor de reabilitare a celor 20 de maternităţi din ţară care au fost aprobate în cadrul unui program convenit anii trecuţi cu Banca Mondială, instituţia care asigură cea mai mare parte din sumele necesare.

"Ni s-a spus că vor fi deblocate şi că anul acesta vor fi finalizate lucrările la 10 din cele 20 de maternităţi, între care şi la Maternitatea din Oradea", a povestit deputatul.

Tot la capitolul "veşti bune", după cum s-a exprimat, Cseke a inclus o altă promisiune a premierului, referitoare de această dată la redarea rolului Parlamentului de către Guvern, acela de a legifera, în condiţiile în care până acum toate guvernările, inclusiv cea a lui Ponta, a abuzat de ordonanţe de urgenţă. "Sunt şi alte probleme decât cea a maidanezilor şi a Roşiei Montana care trebuie decise de Parlament, pentru că se creează impresia că Parlamentul este folosit doar atunci când este vorba despre chestiuni delicate", a spus Cseke, referindu-se la faptul că Guvernul a elaborat proiecte de legi doar atunci când a dorit să scape de răspundere, aruncând-o în spatele deputaţilor şi senatorilor.

Veşti rele

Cseke Attila a arătat, de asemenea, că la discuţiile parlamentarilor UDMR cu reprezentanţii Guvernului el, personal, a pus în vedere acestora măsurile de reorganizare administrativă care, în opinia sa, denotă o intenţie centralistă a executivului, precum desfiinţarea personalităţii juridice a Direcţiilor Judeţene de Finanţe ori Serviciilor Judeţene de Ambulanţă.

"Guvernul a îndepărtat de cetăţeni un serviciu public şi mă obligă pe mine, ca cetăţean, să merg la Cluj ca să depun o contestaţie", a spus Cseke în legătură cu transformarea Direcţiilor Judeţene de Finanţe în Direcţii Regionale, particularizând cu exemplul celei din Oradea mutată la Cluj Napoca.

"Nu se justifică desfiinţarea personalităţii juridice a Serviciilor Judeţene de Ambulanţă şi înfiinţarea unor Direcţii Regionale, decât în cazul Bucureşti-Ilfov, unde este o situaţie specială, pentru că acolo pot fi accidente la Otopeni, iar pacienţii sunt duşi în Bucureşti. Dar în restul ţării problemele dintre Serviciile Judeţene de Ambulanţă sunt minore, căci în prezent se ştie cine ia pacientul şi unde îl duce dacă este un accident între Aleşd şi Huedin", a spus Cseke.

Şova anti-Bihor

Cea mai interesantă relatare a deputatului UDMR a privit partea în care, potrivit spuselor sale, l-a întrebat pe premierul Victor Ponta, cu referire la ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, "ce are cu judeţul Bihor", iar acesta i-a răspuns că "nimic". "I-am spus că nu îl cred!", a fost replica lui Cseke.

Acesta a amintit că Şova a iniţiat rezilierea contractului cu Bechtel, căreia i-a oferit 37 milioane euro, deşi compania mai avea, prin contract, doar obligaţia finalizării tronsonului de 60 de kilometri între localităţile bihorene Borş şi Suplacu de Barcău, pentru care ar fi fost nevoie de 250 milioane euro.

"Mi-a spus că nu sunt bani la buget, dar nu ţine, pentru că pe site-ul CNADNR a fost deja lansată licitaţia pentru începerea lucrărilor la tronsonul de 60 km între Turda şi Sebeş, în valoare de 700 milioane de euro, din care peste 100 de milioane vor fi de la bugetul de stat. Deci pentru finalizarea unei lucrări începute în Bihor nu se găsesc bani, dar pentru începerea altora în alte părţi se găsesc", a spus Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
rusine domnule cseke
da domnul Cseke ce are cu careienii de a trimis pe capul nostru MARCONST Marghita sa spolieze fondurile orasului??? lucrari de mantuiala si cu sume colosale platite de primarul UDMRist Kovacs nu sunt de luat in vizor domnule Cseke??? aveti ceva cu careienii de ne pedespsiti asa..uram????
Postat 13 Septembrie 2013, 13:29 de careian
pt cel de la 4:41
Am uitat sa precizez ca sunt roman get-beget, la alegerile locale NU l-am votat pe Cseke (in schimb, am votat un roman), si nu am nimic cu ungurii, atata doar ca stiu sa apreciez un om pt valoarea lui, chiar daca-i ungur. Cat despre tine, nivelul IQ-ului tau si cei 7 ani (inexistenti) de acasa plus lipsa de educatie (scolara) se reflecta perfect in comentariul tau.
Postat 13 Septembrie 2013, 12:21 de Mircea
Primitivi-primitivi dar aleşi de popor
Acesta e nivelul discuţiilor între Parlament şi Guvern, similar ca pe forumurile unor publicaţii între unii cititori. Unul întreabă: Bă, ce ai cu mine? Celălalt răspunde: Mă, nu cu tine ci cu vecinu-tău! Apoi primul: Ba ai, că nu t-am văzut io? Al doilea: Ba să o vezi pe mă-ta în curul gol! Ce criterii puse pe masă, condiţii, surse, obiective, termene, ş.a.m.d. Alea sunt pentru fraierii care bagă votul în urnă !?!
Postat 13 Septembrie 2013, 11:40 de Carp III
Romania
Poate Sova stie. LE vor face UNGURII (autostrazile in Ardeal)
Postat 13 Septembrie 2013, 09:49 de goron
@mircsea
Nesimtitule ! Aceasta caracteristica (nesimtirea) va este specifica, voua si slugilor voastre ! cseke si voi restul camarilei udemeriste, semanati ura intre romani si unguri, separatismul, izolationismul, enclavizarea etnica. desigur tot cseke a inchis spitalele in Bihor iar asa cum scriu comentatorii de mai jos in har-cov niciunul ! Sunteti tot cu ochii dupa furat si "retrocedat" cu tot felul de falsuri si minciuni, gunoaielor. cseke este unul din cei mai mari escroci. datorita udemeristilor prin politica de sabotaj pe care o fac acest judet este in urma celorlalte judete dez din jurul nostrum. sa va ia dracul cu partiumul vostru cu tot si cu toate denumirile voaste revizioniste. sunteti niste gunoaie ciudoase, imbarligatoare care ati vrea sa le dati lovitura decisive romanilor din Ardeal prin reimpunerea partiumului hortyst alaturi de gunoaiele din ungaria printer care si garda ungureasca ! astia sunteti jigodiilor ! MARS IN PUSTA, GUNOAIE UNGURESTI, SEGREGATIONISTE, IZOLATIONISTE, PRIMITIVE, sprijinite si voatate de peste 90% din ungurimea din Romania ! RUSINE SA VA FIE LA TOTI !
Postat 13 Septembrie 2013, 04:41 de pt. BOII UDEMERISTI
Corect ,raspuns.
Sova a raspuns foarte corect dar Cseke nu a inteles. Sova nu are nimic cu Bihorul . De ce ar avea ceva proiecte mari de infrastructura !? Noi le facem pe toate din ,,fonduri europene'' din gura .Cel mai mare proiect al CJ-BIHOR este in prezent ,cheful de la Padis. Asta stim noi face .
Postat 13 Septembrie 2013, 04:35 de politicos
Ipocritilor
Daca Cseke Attila s-ar numi Popescu Vasile atunci ati fi aplaudat toti, nu? Din pacate, este cam singurul care vrea sa faca ceva pt Bihor, iar voi il injurati! Mi-e rusine ca niciun parlamentar roman nu misca vreun deget pentru noi, si mi-e rusine ca sunt atatia romani in Oradea asemenea voua
Postat 12 Septembrie 2013, 23:38 de Mircea
*
DAR EL CE A AVUT CU BIHORUL CAND A DESFIINTAT 2 SPITALE IAR IN HARGHITA SI COVASNA NICI UN SPITAL!?????
Postat 12 Septembrie 2013, 22:05 de BIHOREAN
Nu ne intereseaza ce clampane Czeke
Mai Chisule, nu mai gasesti si alti fraieri despre care sa scrii, ca de asta ne-am saturat pana peste cap si chiar nu ne intereseaza ce clampane.
Postat 12 Septembrie 2013, 20:29 de Oradean
Dar ungurii ce au cu Bihorul de vor Partium?
Ce are Sova cu Bihorul? Pt ca sunteti voi cei de la UDMR si PPMD doriti separatism etnic, enclavizare, incurajati obraznicia unor parlamentari din Ungaria! Nu vreti sa va invatati copii romaneste, dar nici alta limba! Ce Partium? Aici a fost si va fi Crisana!! Tot contra sunteti! Dar pe noi romanii de ce nu ne intrebati nimic daca vrem sau nu? ca suntem 75%! Nu va mai saturati de averi! cereti tot ce stramosii vostri au furat de la romanii care au fugit in pribegie, lasandu-si case, acte, bani..... asa cum s-au comportat huliganii care au venit la meci in Bucuresti, asa s-au comportat si cei ai lui Horti!! Si acume vreti sa se comporte bine cu voi? nu crezi ca s-a saturat si lumea asta de sovinismul vostru?
Postat 12 Septembrie 2013, 18:55 de Maria
Unde dai si unde crapa...
Parca Cseke i-a interpelat pe Dan Sova despre drumurile din Bihor pe care mergem si romani si unguri ... Cand va fi vorba de Garda Maghiara poate merita fluierat, dar asa? Ii preferati pe domnii de la Bucuresti care isi aduc aminte de noi doar cand vor sa ii votam?
Postat 12 Septembrie 2013, 18:14 de Adi Oradeanul
Jos leprele udemeriste !
Jos leprele udemeriste !
Postat 12 Septembrie 2013, 17:51 de Nu enclavizarii etn.
în "cinstea" zilei de 15 martie, afişarea de însemne fasciste şi antisemite !
Membri Gărzii maghiare au fost aplaudaţi copios de unguri în momentul când au depus coroana pe clădirea Hotelului Biasini (Cluj). Aceştia au afişat ostentativ drapelul ţinutului secuiesc, drapelul arpadian şi un mesaj care afirma: “Ţinutul Secuiesc nu e România”. Ministrul Sănătăţii, de atunci, Cseke Attila şi viceprimarul Laszlo Attila nu s-au arătat deranjaţi de manifestările extremiste ale “gardiştilor” şi nici de inscripţiile naziste de pe hainele lui Balaszi Pal, mărsăluind şi cântând cot la cot cu aceştia !!!!!!! JOS PARTIUM !!!!!!!
Postat 12 Septembrie 2013, 17:47 de Kaput partium !!!!!!
Obiectiv al guvernului de la budapesta:
Crearea pe teritoriile Romaniei, Slovaciei si Serbiei a unor „mici ungarii, cu toate institutiile necesare, de la gradinite si pana la autoguvernarile de rigoare” (citat din viktor orban) si de marcare politica si culturala a acestor enclave !
Postat 12 Septembrie 2013, 17:33 de Valhalla-Asgard
Dar cseke ce are cu judetul Bihor ?
De ce promoveaza politica separatismului ? De ce promoveaza politica practicata pe criteriul etnic ? De ce promoveaza politica enclavizarilor etnice ?
Postat 12 Septembrie 2013, 17:13 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON