URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2016, 16:12

Cseke Attila va susţine plata deşeurilor după cantitate, cum vrea Guvernul Cioloş, după ce Guvernul Ponta i-a spus anul trecut că nu se poate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Bihor Cseke Attila este supărat că o iniţiativă de-a sa este reluată în prezent de Guvernul Cioloş după ce cabinetul condus de Victor Ponta i-a respins-o în aprilie 2015: introducerea principiului "plăteşti cât arunci" în achitarea serviciului de colectare a deşeurilor.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Cseke a amintit că în 2013 a depus o iniţiativă legislativă în acest sens, aşa încât autorităţile locale să poată introduce regula "plăteşti cât arunci", altfel spus cetăţenii să achite cât consumă şi în serviciul de colectare a deşeurilor, cum se întâmplă şi în privinţa serviciilor de apă, canalizare, furnizare a gazului, termoficării, electricităţii.

Motivaţia lui Cseke era dublă, a explicat deputatul: pe de o parte nu este suficient spiritul civic al românilor pentru a colecta selectiv deşeurilor, cetăţenii trebuind cointeresaţi prin plata strict conform cantităţilor aruncate, nu pe persoană, iar pe de altă parte noul sistem ar fi contribuit la creşterea gradului de recuperare a materialelor refolosibile, aşa cum s-a angajat statul român când a aderat la UE, cu riscul de a plăti amenzi consistente în caz contrar.

Concret, Cseke propunea ca în oraşele unde se face colectarea selectivă a deşeurilor – cum este şi Oradea – cetăţenii să cumpere saci galbeni pentru reciclabile, la un preţ mai mic decât sacii negri, destinaţi deşeurilor menajere.

Problema este, a adăugat deputatul UDMR, că Guvernul a prezentat un punct de vedere negativ faţă de proiectul său, astfel că acesta a fost "trântit" de majoritatea controlată de parlamentarii PSD, pe motiv că deşi era bun, nu s-ar fi putut aplica.

Acum, însă, Ministerul Mediului a înaintat în Parlament un proiect similar, care prevede introducerea principiului "plăteşti cât arunci" în localităţile unde acest lucru va fi posibil din punct de vedere tehnic, cu scopul ca până în 2020 România să atingă gradual nivelul de recuperare a reciclabilelor asumat la aderarea la UE (până în 2017 – 20% din totalul deşeurilor aruncate, în 2018 – 30%, în 2019 – 40%, iar în 2020 – 50%).

"Voi susţine acest proiect", a spus Cseke, nu fără a-şi ascunde dezamăgirea că proiectul Guvernului Cioloş ar fi copiat după cel pe care l-a iniţiat el în 2013 şi nu fără a adăuga că este "păcat că s-a pierdut timp".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Auleuuuuuu
Dupa ce a desfiintat cu BOC@BASS 69 de spitale acum vrea sa se ocupe de gunoaie!!!Caldura mare ,cainele isi linge ....coada.....,ori ce doriti dumneavoastra!!!!!!!!!
Postat 19 Iunie 2016, 13:36 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON