URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2013, 18:32

Cseke Attila: UDMR, PDL şi PPDD vor ataca centralizarea achiziţiilor în sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, acum deputat, a anunţat că UDMR, PDL şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 71/2012, adoptată de Senat anul trecut, iar marţi şi de către Camera Deputaţilor, pentru a bloca centralizarea achiziţiilor din domeniul sanitar la nivelul Ministerului Sănătăţii. Cseke spune că în acest fel banii comunităţilor locale vor fi "naţionalizaţi" la nivel central, măsura contravenind descentralizării şi autonomiei locale.

"La iniţiativa noastră, a UDMR, noi, împreună cu PDL şi cu PPDD, vom ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, deoarece ea contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale", a declarat marţi, pentru BIHOREANUL, fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila.

"În primul rând, prevederile privind centralizarea achiziţiilor la nivelul Ministerului Sănătăţii contravin tuturor principiilor de descentralizare despre care vorbeşte Guvernul, şi încalcă principiul autonomiei locale, care este înscris în Constituţie", spune deputatul UDMR.

"Dacă eu sunt primar şi constat că la un spital din subordinea Consiliului Local este nevoie, de exemplu, de un computer tomograf, iar din bugetul local se votează alocarea în acest scop a 90% din suma necesară, urmând ca 10% să fie cofinanţare de la Ministerul Sănătăţii, în baza prevederilor legii de aprobare a OUG 71/2012, deşi comunitatea locală va da marea majoritatea a sumei, achiziţia se va face la nivel central", afirmă Cseke Attila. El adaugă că "acest lucru încalcă principiul autonomiei locale, pentru că, practic, banii comunităţilor sunt naţionalizaţi la nivel central".

De asemenea, consideră fostul ministru, noile prevederi legale ridică şi alte probleme, care "se bat cap în cap" cu cele din legea finanţelor publice locale: "Cine va răspunde de cheltuirea banilor locali la nivel central? Este o problemă, deoarece conform legii finanţelor publice locale responsabilitatea privind cheltuirea sumelor din bugetele locale aparţine ordonatorilor de credite de la nivelul administraţiei locale, iar cum legea finanţelor publice locale este o lege organică, ea nu poate fi modificată printr-o lege ordinară, cum este cea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă".

Deputatul UDMR consideră că noua lege, privind centralizarea achiziţiilor din sistemul sanitar, contravine şi principiului descentralizării, care ar trebui respectat cu atât mai mult cu cât se pregăteşte regionalizarea administrativ-teritorială, însă concomitent anulează şi o parte din efectele pozitive ale descentralizării din domeniul sanitar. "Aceste măsuri trădează o tendinţă contrară descentralizării despre care se vorbeşte, deşi se pregăteşte şi regionalizarea, şi anulează o parte din efectele descentralizării spitalelor pe care am făcut-o în 2010 şi care sunt pozitive", a spus fostul ministru al Sănătăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să ne facem că lucrăm (…pe bani BINE bugetaţi). Mr. Cseke Attila.
1. ”La inițiativa noastră, a UDMR, noi, împreună cu PDL şi cu PPDD, vom ataca la Curtea Constituțională legea de aprobare a Ordonanței de Urgenţă, deoarece ea contravine mai multor legi, principii şi prevederi constituţionale” - Mr. Cseke, ca jurist şi fost ministru al Sănătătii (…din România!), de ce nu vorbiţi la concret: ce articole (inclusiv aliniate/litere/paragrafe) de lege, respectiv din Constituţia României, contravine Legea de aprobare a OUG nr. 71/2012? 2. ”Aceste măsuri trădează o tendinţă contrară descentralizării despre care se vorbeşte, deşi se pregăteşte şi regionalizarea, şi anulează o parte din efectele descentralizării spitalelor pe care am făcut-o în 2010 şi care sunt pozitive”” - Mr. Cseke Attila: Nu se mai pot umfla, pentru cine trebuie, preţurile de achiziţie BINE? 3. O întrebare pentru nomenclatura ”portocalie” (…şi nu numai): De ce pretenii voştri de la UDMR nu au nominalizat, cât timp aţi fost la ”butoane” împreună, la conducerea ministerelor Sănătăţii publice, respectiv a Culturii, profesionişti dedicaţi, oneşti şi buni cetăţeni români ca dnii: Raed Arafat şi Mircea Diaconu?
Postat 14 Mai 2013, 23:28 de anonymus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON