URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2016, 17:39

Cseke Attila, supărat că Guvernul Cioloş repetă greşelile lui Boc şi Ponta în chestiunea regionalizării, perpetuând sărăcia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condiţiile în care premierul Dacian Cioloş şi vicepremierul Vasile Dâncu au anunţat recent că regionalizarea rămâne "un proiect prioritar pentru România", iar pe de altă parte proiectul iniţiat de UDMR în perioada 2009-2010 şi adoptat fără dezbateri de Senat în acea vreme a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, deputatul bihorean Cseke Attila a pledat în favoarea acestui proiect.

Cseke a combătut şi modelul de regionalizare actual într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, în care a etalat o serie de statistici ce arată că, în loc să contribuie la dezvoltarea economică şi socială, cele 8 regiuni de dezvoltare de acum au adâncit decalajele între ele, dar în interiorul lor şi dintre judeţele care le compun.

Regiuni ineficiente

Deputatul UDMR a invocat în acest sens cele mai recente statistici Eurostat, conform cărora 5 din cele 8 regiuni de dezvoltare din România se află în topul celor mai sărace 20 de regiuni din UE, ceea ce dovedeşte ineficienţa modelului de organizare actual.

Pe de altă parte, Cseke a spus că actuala împărţire în 8 regiuni de dezvoltare ignoră şi Regulamentul 1053/2003 al Parlamentului European privind nomenclatorul comun al unităţilor administrativ-teritoriale, ce fixează un prag maxim de 3 milioane de locuitori în delimitarea unei regiuni de dezvoltare. Or, la noi acest prag e depăşit cu mult, a arătat Cseke, invocând regiunea de Nord Est (Moldova) care potrivit recensământului din 2002 avea 3,674 milioane locuitori, ori cea de Sud Est, cu 3,379 milioane locuitori (cuprinzând judeţe precum Vrancea şi Constanţa, fără nicio legătură între ele).

Decalaje sporite

De asemenea, Cseke a precizat că deşi scopul regiunilor de dezvoltare este reducerea diferenţelor economice şi sociale între regiuni, în România acestea s-au majorat, ceea ce este o altă dovadă a ineficienţei.

Concret, a exemplificat deputatul UDMR, dacă în 2003 regiunea de Nord Est era la 23% faţă de media europeană privind dezvoltarea, iar regiunea de Vest la 34%, diferenţa dintre ele fiind – aşadar – de 13%, în 2014 regiunea de Nord Est era la 34% faţă de media europeană şi cea de Est la 58% faţă de aceeaşi medie europeană, deci diferenţa între cele două regiuni a crescut la 24% într-un deceniu.

Decalajele s-au adâncit, a adăugat Cseke, şi între judeţele aceleiaşi regiuni. Astfel, în regiunea Nord Vest, din care face parte şi Bihorul, dacă în 1995 judeţul Cluj era la 116% faţă de media regiunii şi judeţul Maramureş la 84% faţă de media regiunii, diferenţa între ele fiind de 32%, în 2013 judeţul Cluj a ajuns la un stadiu de 144% faţă de media regiunii şi Maramureşul la 78%, diferenţa între ele crescând la 66%.

Trebuie schimbare

Având în vedere aceste evidenţe, Cseke spune că regionalizarea trebuie să renunţe la modelul actual, chiar dacă şi guvernele Boc şi Ponta, şi Guvernul Cioloş, au altă poziţie. "Vedem că lucrurile nu merg bine, dar nici nu vrem (n.r. – Guvernul) să le schimbăm. Boc şi Ponta spuneau că nu e bine să modificăm regionalizarea pentru că vor fi afectate finanţările pe exerciţiul financiar european 2007-2013, iar Guvernul Cioloş pentru că ar fi afectate finanţările din exerciţiul 2014-2020. Atunci când facem modificări?", a spus Cseke.

Deputatul bihorean a afirmat că, într-adevăr, UE recomandă stabilitate în funcţionarea regiunilor de dezvoltare, dar permite modificarea lor la un interval de 3 ani, obiectivul UDMR fiind ca aceste modificări să fie stabilite în perioada actuală, notificate autorităţilor europene în 2018 şi să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021, aşa încât să nu afecteze finanţările actualelor regiuni până în 2020.

Oradea, centru de regiune

Evident, Cseke a pledat pentru modelul de regionalizare proiectat de UDMR într-o iniţiativă legislativă adoptată tacit de Senat în 2009-2010 şi care acum a fost pus şi pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, urmând să fie dezbătut cel mai probabil luna viitoare. Acest proiect, amintim, înlocuieşte cele 8 regiuni de dezvoltare existente cu 16 regiuni mai mici, formate după criterii istorice, geografice, economice, sociale şi culturale. În ce priveşte Bihorul, acesta ar urma să facă parte dintr-o regiune cu Satu Mare şi Sălaj, iar centrul regiunii să fie la Oradea.

De altfel, în 2014, UDMR Bihor a capacitat toţi parlamentarii din judeţ, plus toţi şefii de partide la nivel judeţean şi Primăria Oradea plus Consiliul Judeţean Bihor pentru a semna un angajament de susţinere doar a acelei variante de regionalizare potrivit căreia Oradea va fi centru de regiune.

"Veţi vedea că anul viitor regionalizarea va reveni în atenţia publică, dar până atunci se face în continuare o regionalizare pe şest", a spus Cseke, exemplificând cu mutarea la Cluj a sediilor unor instituţii din Oradea, precum Inspecţia de Stat în Construcţii, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, Direcţia Vamală şi Direcţia Finanţelor Publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?????????????????????
69 de spitale a desfiintat hudemeristul cu Boc si Basescu!Cine poate uita???????????????????????
Postat 25 Martie 2016, 17:22 de grigore
Romanii au eliberat Ungaria...
Cititi aici ceva ce poate nu stiati: https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2011/06/01/o-istorie-putin-cunoscuta-1919-armata-romana-a-cucerit-ungaria-pentru-a-o-elibera-romani-treceti-tisa/
Postat 24 Martie 2016, 20:40 de detectiv
Slabut informat UDMR de cand nu e direct la guvernare.
Una dintre misiunile cele mai importante ale lui Ciolos, incredintata de Junker, este legislatia cu privire la regionalizare. Titlul proiectului este ”O Europa a Regiunilor, nu a Națiunilor”. Asa ca, Cseke nu stie decat ca anul viitor urmeaza ceva. Regionalizarea este ca si facuta, nu mai trebuie decat organizate, in 2020, alegeri pentru consiliul regional, in paralel cu desfiintarea celor judetene, pe fondul unor legi usor de trecut pe ordinea de zi a parlamentarilor, atenti sa nu le taie cineva indemnizatiile daca voteaza contra.
Postat 24 Martie 2016, 18:58 de SirmaGhipata
IRTAM ATTILANAK EGY DAL...
Carmencitta mai avea ca obiectiv " oprire trenului catre Cluj " ! Problema e simpla : daca regiunea va include judetele BH , MM , SJ , CJ cum naiba sa nu fi Cluj Napoca ( kedves Attila Cluj Napoca nem Kolosvar ! ). Daca regiunea va fi BH , AR , SM , da Oradea ! Dar de ce mama dreaq se insista pe regionalizare cand pentru Romania traditional este judetul ? Alta imbecilitate UE-ista !
Postat 24 Martie 2016, 18:26 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON