URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2013, 15:55

Cseke Attila: "În ritmul ăsta nu reabilităm clădirile monument istoric nici în 300 de ani!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Cseke Attila propune iniţierea unui program naţional de reabilitare al clădirilor monument istoric după modelul celui de anvelopare a blocurilor în care statul oferă 50% din finanţare iar administraţia locală şi proprietarul acoperă diferenţa în procent de 30%, respectiv 20%.

Potrivit deputatului, finanţarea trebuie acordată indiferent dacă imobilul este în proprietatea statului, a unei persoane juridice sau private. "Foarte multe clădiri sunt în proprietate privată. Putem spune că statul să nu investească în ele, dar atunci n-o să fie reabilitate niciodată. Şi apoi, un turist, când vine, întreabă "de ce stă distrusă clădirea aceasta?", nu dacă e în proprietatea statului sau în proprietate privată", a spus deputatul.

Conform Programului Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii, în ţară există 22.508 clădiri monument, din care nu mai puţin de 593 sunt în colaps. Cseke spune că programul de reabilitare ar putea pune capăt lentorii cu care sunt reabilitate acestea.

"Conform evidenţelor, avem cam 23.000 de clădiri monument. Dacă luăm în calcul că în ultimii 6 ani s-au reabilitat doar 86 de clădiri, cele mai multe în 2010, când s-au reabilitat 11, înseamnă că în ritmul ăsta nu reabilităm clădirile monument istoric nici în 300 de ani", a spus Cseke.

Potrivit unei inventarieri din 2012, în Bihor există 268 de clădiri monument istoric, din care niciuna în stare foarte bună, 16 în stare bună, una în colaps şi şase în precolaps. Pentru nu mai puţin de 245 de clădiri, specialiştii nu au putut preciza starea acestora.

În ceea ce priveşte forma de proprietate, din cele 268 de clădiri monument bihorene, 157 imobile, reprezentând 58,5% din total, sunt în proprietate privată, 85 sunt în proprietatea statului (38,6%), două sunt într-o formă mixtă de proprietate, iar pentru 24 nu se cunoaşte proprietarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
halod te keke meke
Soarta voastră va fi aproximativ aceiaşi ca a cimitirului Olaszig. Nu va rămâne nici o urmă de voi, nimeni nu va şti că aţi existat vreodată..... Lumea va fi mai bună odată ce veţi dispărea. Ai înţeles măi obraznic mic de Marghita ??? Văd că Rouji nu mai apare la rampă, ai rămas tu cu odeon să ne plictisiţi săptămânal cu micile voastre tâmpenii .... AFARĂ !
Postat 20 Septembrie 2013, 22:56 de Scorilo
Nici macar din mila
Nici nu vrem sa le reabilitam ci sa le demolam !
Postat 20 Septembrie 2013, 20:56 de Oradean
Ai vrea banii mei Cseke, fara munca si fara drept ?
Pe banii mei nu o sa reabilitezi cladirile si monumentele pe care le-ai revendicat si le ai in posesie ori care sunt chiar intabulate pe tine, nu neaparat ca pesoana fizica ci pe tot felul de grupuri etnico-mafiote pe care le-ai invocat, nici in 1.000 de ani !
Postat 20 Septembrie 2013, 20:10 de Kriss
Palatul Baroc
Dar Palatul Baroc (e.g. - fost cladire a Muzeului Tarii Crisurilor) se va reabilita in viitorul apropiat? Ce pazesc actualii proprietari ... sau acestia sunt scutiti ... nici acestia nu au fondurile necesare sa reabiliteze intreaga zona, dar apoi o singura cladire (interior + exterior desigur). De cand a fost expropiat nu s-a mai atins dar nici nu s-a mai investit ABSOLUT NIMICA nici in cladire si nici in gradini ori parcul din imprejurime.
Postat 20 Septembrie 2013, 17:18 de [ro]
Nu mai vrem sa traiasca din mila noastra
Ba milogilor, ati auzit cuvantul munca, bun simt ??? Ia plecati si locuiti acolo unde meritati si va permiteti. Ne-am saturat sa va intretinem MILOGILOR. Chiar sunteti niste handicapati MILOGILOR ???????????????? Donule primar, se aude ???
Postat 20 Septembrie 2013, 16:46 de Contribuabil
propietarii
Dar propietarii ce pazesc? Daca nu sunt in stare sa-si reabiliteze cladirile sa le vanda. Dar ei prefera sa astepte pomana de la stat, adica din contributiile noastre, ale tuturor. Nu e corect ca majoritatea propietarilor de cladiri sa reuseasca sa-si intretina cladirile si sa nu beneficeze de nimic iar altii sa primeasca bani de pomana. La stat cotizam toti la fel. Dl Cseke s-o lase mai moale ca se stie motivul acestei initiative. In Bihor au reusit pe drept si pe nedrept sa obtina cladiri istorice prin revendicari o gramada de maghiari. De obtinut le-au obtinut dar nu prea au ce face cu ele pt ca necesita bani multi sa le intretii (in general sunt cladiri mari). Asa ca e mai usor ca sa ti le reabiliteze statul roman si dupa aia sa le vanda profitabil. Corect ar fii ca statul propietarii sa-si intretina cladirile, in caz contrar sa le vanda.
Postat 20 Septembrie 2013, 16:38 de SOSO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON