URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2010, 16:01

Cseke Attila: Angajaţii spitalelor nepreluate de primării îşi vor primi salariile cu întârziere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii a anunţat că, dintr-un total de 373 unităţi care trebuiau descentralizate, nouă spitale din judeţele Arad, Caraş-Severin, Olt, Vrancea, Vâlcea şi Vaslui, nu au fost preluate de către autorităţile locale, astfel că 734 de angajaţi ai lor, care erau plătiţi din bugetul Ministerului Sănătăţii, vor primi cu întârziere salariile pe luna iulie.

"Noi am trimis banii la direcţiile de sănătate publică judeţene şi facem demersuri pentru ca angajaţii să primească salariile cu întârzieri cât mai mici. Trebuie semnate protocoalele de predare - primire ale spitalelor către autorităţile locale", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Descentralizarea, un succes

Până în prezent, descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat în proporţie de 98%. În 36 de judeţe procesul a fost finalizat în totalitate. Din cele 373 unităţi sanitare care trebuiau descentralizate, 364 au fost transferate către autorităţile locale.

"Considerăm procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va transforma sistemul sanitar într-unul mai eficient şi care va aduce mai multă echitate şi sustenabilitate, dar şi stabilitate. După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, descentralizarea este cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar românesc", a spus ministrul Sănătăţii.

Spitalele nepreluate, în pericol de închidere

Dacă transferul celor nouă unităţi sanitare nu va fi realizat săptămânile următoare se va face o analiză pe fiecare unitate în parte, după care se va decide asupra modului în care vor funcţiona sau dacă acestea vor mai rămâne în circuit, a mai spus ministrul.

Cseke a precizat că autorităţile locale din cele şase judeţe refuză preluarea spitalelor din cauza datoriilor acumulate de către unităţile sanitare.

"Guvernul a asumat prin lege plata arieratelor spitalelor. Datoriile se ridică la 1 iulie la 859 milioane lei. La rectificarea bugetară ce va avea loc până la sfârşitul lunii august vor fi achitate arieratele înregistrate de spitale până la data de 31 martie 2010, în valoare de 673 milioane de lei. Noi purtăm discuţii cu Ministerul Finanţelor pentru plata sumelor integrale. Pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate ar fi nevoie la rectificare de două miliarde lei", a spus ministrul Sănătăţii.

Primăriile ştiu mai bine

Cseke a explicat încă o dată că prin transferul către autorităţile locale va creşte autonomia spitalelor din punct de vedere managerial.

Descentralizarea presupune ca managerul din aceste unităţi să încheie contractul de management cu conducerea administraţiei locale şi nu cu ministrul Sănătăţii, cum se întâmplă în prezent.

După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate.
În acest sens, Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia de concurs şi celelalte acte normative necesare funcţionării spitalelor după descentralizare.

Procesul de descentralizare nu creează probleme financiare suplimentare autorităţilor locale deoarece actuala formă de finanţare a spitalelor se va menţine. În acest sens, în continuare, unităţile sanitare cu paturi se vor finanţa pe baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
succesuri
udemeristul nu are nic un inters sa faca ceva pt romania,daca poate saboteaza la fel ca si ''ocosii'' lui colegi,atunci vor fi fericiti cind vor vedea tara in un * mare de tot si vor putea dezbina cit mai mult romanii intre ei [divide et impera]
Postat 11 August 2010, 21:10 de luky
spital judetean-hotel
Stii ce-ti doresc eu Cseke Attila?sa fii internat la Spitalul Judetean sa fii nevoit sa-ti cumperi medicamente si sa-ti platesti analizele medicale,iar venitul sa-ti fie de 500 lei sa suferi de exemplu de diabet sa vezi cum esti coindamnat la amputarea picioarelor din lipsa de bani pentru tratament dupa ce ani de zile ai alimentat statul cu plata impozitului,CAS, etc? Rusine Schimba-ti meseria sau da-ti demisia din ministerul sanatatii,de asemeni si seful tau BOC sa plece sa nu mai conduca ca conduce PROST.Auzi dle CSEKE, unde sint banii pentru Bihor? au plecat toti la Cluj sau in conturile PDL istilor? Bihorenii ,bolnavii sint condamnati la moarte?
Postat 11 August 2010, 19:28 de trifa valeria
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON