URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2013, 16:01

Cristian Puşcaş vrea ca Primăria să plătească proprietarilor terenurile pe care le face drumuri în cartierele noi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ambiţios şi plin de proiecte. Aşa se arată proaspătul consilier local PDL Cristian Puşcaş, cel care de luna trecută îl înlocuieşte pe demisionarul Dorin Corcheş.

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi, acesta a anunţat că orădenii îl pot contacta, pe el şi pe colegii din grupul PDL din Consiliul Local (Adelina Coste şi Cristian Ile), pe adresa pdl.oradea@gmail.com, urmând ca din toamnă toţi trei să deschidă "birouri de lucru cu cetăţenii" în tot atâtea zone ale oraşului, "cel mai probabil în Ioşia, în Nufărul şi pe strada Traian Moşoiu, unde avem sediu (n.r. - fostul sediu al cabinetului europarlamentar al fostului lider PDL Bihor, Petru Filip), pe care am început să-l reamenajăm".

În ceea ce priveşte personal viitoarea sa activitate în Consiliu, Puşcaş a spus că nu vrea să facă "figuraţie" şi a anunţat că a identificat deja trei direcţii de acţiune pe care se va concentra.

Transparenţă

Prima din ele, motivat şi de faptul că este arhitect de profesie, se referă la transformarea reuniunilor Comisiei Municipale de Urbanism şi pentru Amenajarea Teritoriului (formată din specialişti ai Primăriei) în şedinţe publice. "Voi milita, şi asta nu cred că ar trebui să-mi ia foarte mult timp să şi obţin, pentru deschiderea şedinţelor CMUAT presei şi publicului", a spus Puşcaş.

În trecut, au mai existat tentative similare, pe vremea când primar era fostul lider PDL Petru Filip, iar secretar al Consiliului Local Florian Dacin, însă în baza Legii administraţiei publice locale acesta a afirmat că reuniunile comisiilor de lucru ale municipalităţii nu pot fi publice.

Să plătească!

O a doua iniţiativă a lui Puşcaş se referă la situaţia în care acei orădeni care îşi cumpără terenuri în zone nesistematizate ale oraşului să nu mai doneze "fâşii" din ele pentru ca municipalitatea să le poată construi drumuri şi să le amplaseze infrastructură de apă şi canalizare, ci Primăria să le plătească. "Voi milita împotriva unei practici aflată la ora actuală la limita legalităţii, oricum abuzivă, şi anume ca proprietarii să doneze o fâşie din proprietăţile lor pe care primăria să le facă drumuri. Nu este o practică ilegală, dar oricum este abuzivă. Nu înţeleg de ce un cetăţean ar trebui să doneze dintr-un teren de 1.000 de metri pătraţi pe care l-a cumpărat 100 de metri pătraţi ca să aibă drum", a spus Puşcaş, adăugând că i se pare perfect normal ca oraşul să plătească suprafeţele de care este nevoie pentru utilarea cu drumuri a noilor cartiere.

"Da, mi se pare normal ca oraşul, inclusiv cetăţeanul din Rogerius, să plătească pentru ca cel din cartierul Grigorescu să aibă drum, la fel cum pe vremuri au plătit cei din Nufărul ca să aibă cei din Rogerius", a spus Puşcaş.

PDL-istul a afirmat că, în prezent, există cel puţin două oraşe din ţară - Botoşani şi Baia Mare - unde municipalităţile expropriază cetăţenii, despăgubindu-i din bugetele locale, pentru a le face drumuri în cartierele nou înfiinţate.

La dispoziţie

În fine, cea de-a treia direcţie de acţiune pe care a enunţat-o Cristian Puşcaş vizează planurile municipalităţii de refacere a Pieţei Unirii, spunând că îşi pune la dispoziţia oraşului întreaga capacitate profesională de arhitect. "În măsura în care voi putea, mai ales în zona centrului istoric, îmi voi pune la dispoziţie capacităţile şi abilităţile profesionale", a declarat proaspătul consilier municipal PDL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
legea decide,nu comentariile
In capitalism orice are un pret,cu exceptia comentariilor ragaite de unu,altu,carpu,anticomunistu\',ori frustratu\',care chiar n-au nicio valoare.Legea nr 90/2011,art.8 :\" ..proprietarii au obligatia prezentarii la sediul expropriatorului in vederea stabilirii unei juste despagubiri.\" Conventia Europeana a Drepturilor Omului (semnata si de Romania): Proprietatea..drept inviolabil si sacru,de care nimeni nu poate fi privat decat in cazul in care necesitatea publica legal constituita o pretinde, cu conditia unei juste despagubiri prealabile\".Restul este hotie,santaj si viitoare procese intentate Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Postat 31 Octombrie 2013, 15:53 de radu
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Sedintele CMUAT au rol consultativ!!!
Postat 23 August 2013, 18:58 de AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
antiidiot
Referindu-ma strict la pseudonimul ales de tine mi se pare ca esti putin cam idiot. Ideile tale sunt ale unui comunist nescolit si nu ale unui anticomunist. Nu-i pt. prima data.
Postat 23 August 2013, 09:17 de Dan
Cu polonicu'
mananca materia brun-galbuie nenea asta pdl-istul. Pai normal ar fi ca (virgula) samsarul care a vandut terenul (transformat in cele mai multe cazuri din extravilan in intravilan) sa faca un plan de sistematizare si celor care isi construiesc case sa le vanda terenuri (culmea) cu acces la drumuri. Peste tot in lumea civilizata asa se intampla, numa' nenea asta vrea sa ne convinga ca primaria (din banii nostrii) trebuie sa la mai dea niste bani traficantilor de terenuri. Haide bre, ca prea te crezi destept cand de fapt...
Postat 23 August 2013, 01:45 de anticomunistul
???
Tanara speranta...ametitor de impresionant domnu petrelist.
Postat 23 August 2013, 01:31 de neo
Încă un idiot pe lângă casa municipalităţii !?!
1 - Şedinţele Comisiei pentru Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, conform L215, au caracter public dacă 2/3 dintre membri ei votează acest lucru. Aşadar Puşcaş ăsta nu trebuie să ne convingă pe noi, mediatic, ci doar încă doi membri ai acestei comisii din cei cinci care o populează mai mult sau mai puţin inutil şi care au chef de bălăcăreli publice prin presă. 2 - Fiecare orădean în cauză poate opta, fără a fi consiliat de un prost sau altul, să se lasă expropiat sau să doneze ceva margine de teren, pentru a avea un drum de acces normal pe lângă casă. Aşadar, iarăşi, legislaţia spune clar care sunt variantele şi/sau facilităţile. 3 - Prestarea unor activităţi către municipalitate de către un ales local constituie infracţiune şi se pedepseşte prin lege, dacă e prins de ANI, DNA sau alte instituţii. Aşa că, băiatul ăsta care vrea să presteze împotriva legii, dacă e pe bani fireşte şi nu e doar voluntariat care nici nu trebuie pus în faţa presei ca intenţie, se cere la toaletă chiar dacă nu are nevoie. 4 - Ghilea prietene, tu nu-i consiliezi totuşi pe macacii ăştia ai tăi de la PDL că nu e bine să dea pe goarnă toate tâmpeniile ce le trec prin cap ???
Postat 22 August 2013, 18:56 de Carp III
aiureli
povesti, copilul asta e chiar naiv. El crede ca poate muta muntii, dar n-ai nici cu cine, nici unde. Pacat...
Postat 22 August 2013, 17:34 de carmen
alt ratat pe bat
sunt de-acord cu deschiderea sedintelor CMUAT publicului, am asteptat demult asta - si dna Corches cand a venit de vice, dupa prima intrunire cu OAR Oradea a promis ca va face asta, insa cred ca a uitat. -Nu sunt de-acord insa cu \"a-si pune la dispozitie toate capacitatile profesionale pt amenajarea centrului\" odata ce asta ar insemna sa modifice aubuziv un proiect de amenajare al unui alt arhitect, mai profesionsist. -Si nici Nu sunt de-acord ca primaria sa plateasca pt exproprieri in vederea introducerii de utilitati (drumuri/apa/canalizari) nicaieri in afara intravilanului. si nici in travilan, nu prea agreez ideea: un dezvoltator imobiliar cand face un cartier de case face singur drumurile, la fel si in cazul unui cartier de blocuri; un proprietar de terenuri in intravilan, dc le parceleaza si vrea sa le vanda, nu ar fi ok sa faca primaria gratis drumuri ca sa obtina acesta un pret mai bun pe parcele. In rogerius a platit cel din nufarul pt drumuri pentru ca era comunsimul la putere, dom\'le - foarte de dreapta mai esti.
Postat 22 August 2013, 17:17 de unu
pacat ca e basist!
omul pare capabil. pacat ca e sustinator al lui basescu! :)))))
Postat 22 August 2013, 17:01 de Andrei
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON